Varman raportti: Työkyvyttömyyden riski on monissa teollisuuden ammateissa keskimääräistä korkeampi

Tietoa työkyvystä -sarjan tuoreessa raportissa Teollisuus ja työkyky – tutkittua tietoa ja keinoja työn kuormituksen hallintaan teollisuuden työpaikoille tarkastellaan alan työtehtävien ominaispiirteitä, kuormitus- ja voimavaratekijöitä ja työkykyä sekä tarjotaan työpaikoille ratkaisuja työn kuormittavuuden hallintaan. Paneudumme raportissa monipuolisesti teollisuudessa työskentelevien työoloihin ja työkykyyn.
Työkykynsä heikoksi kokevien osuus teollisuudessa monia muita aloja suurempi
Teollisuudessa itse arvioitu työkyky ja työtyytyväisyys näyttäytyvät tutkimusten mukaan jossakin määrin heikommalta kuin monella muulla alalla. Toisaalta esimerkiksi stressin kokemuksia teollisuuden työntekijöillä näyttäisi olevan muita vähemmän.
– Suuri osa teollisuuden sairauspoissaoloista johtuu tuki- ja liikuntaelinten sairauksista. Sairauspoissaolot ennakoivat usein pysyvämpää työkyvyttömyyttä, ja siksi niihin on hyvä puuttua riittävän varhain, raportin koonnut tutkimuspäällikkö Auli Airila korostaa.
Iso osa teollisuudessa tehtävästä työstä on edelleen tuotantotyötä, vaikka asiantuntijatyön osuus on lisääntynyt. Työtä tehdään monenlaisissa työympäristöissä, ja siten myös työn riskit ja kuormittavuus vaihtelevat. Tyypillisiä teollisuuden fyysisiä kuormitustekijöitä ovat raskaat käsin tehtävät nostot ja siirrot, seisomatyö sekä toistotyö. Myös monet työajan piirteet, kuten vuoro- ja yötyö, voivat lisätä kuormitusta. Työn psykososiaalinen kuormitus voi liittyä työn sisältöön, työjärjestelyihin, johtamiseen tai työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen. Myös monet työympäristötekijät, kuten melu, tärinä, kuumuus ja kemikaaleille altistuminen, voivat aiheuttaa kuormitusta.
– Työn kuormitustekijöiden ennakoimiseksi työyhteisön ja esihenkilöiden tulee huolehtia riittävästä sekä monipuolisesta perehdytyksestä työsuhteen alussa ja aina työtehtävien merkittävästi muuttuessa. Lisäksi työnantajien olisi hyvä varmistaa, että henkilöstölle tarjotaan koko työuran aikana tietoa työn kuormitustekijöiden vähentämisen keinoista eri työtehtävissä ja -vaiheissa, korostaa työkykyjohtaja Pia Kontti.
Työkyvyttömyyden yleisyydessä suuria alakohtaisia eroja
Varman data osoittaa, että työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuudessa on teollisuudessa suuria alakohtaisia eroja. Korkein työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus Varman rahastoituneissa eläkkeissä on suuressa teollisuusvalmistuksessa sekä metalliteollisuudessa. Alhaisin työkyvyttömyyseläkkeen alkavuus on teollisuuden ja rakentamisen asiantuntijaorganisaatioissa. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat selvästi yleisin työkyvyttömyyden diagnoosi työntekijäammatissa toimivilla teollisuuden työntekijöillä.
– Työpaikoilla on tärkeää tunnistaa kunkin työn kuormitustekijät ja henkilöt, joiden työkyky voi olla uhattuna. Kun työkyvyn toimenpiteet kohdistetaan riskiryhmiin, saadaan vaikuttavampia tuloksia, Auli Airila korostaa.
Työpaikoilla on monia keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan ja työkyvyn edistämiseen. Ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi johtamisen ja esihenkilötyön kehittämiseen, työn muokkauksen käytäntöihin, työn organisointiin, yhteisöllisyyden vahvistamiseen sekä vaikutus- ja kehittymismahdollisuuksien parantamiseen.
– Työelämän ja toimintaympäristön jatkuvat muutokset koettelevat myös teollisuuden toimialan yrityksiä. Muutosten keskellä yritysten kyky huolehtia henkilöstön työhyvinvoinnista ja työkyvystä nousee entistä tärkeämmäksi, Auli Airila painottaa.
Tietoa työkyvystä -sarjassa on aiemmin ilmestynyt kolme raporttia, jotka käsittelevät työkykyä tietotyössä, palvelualalla ja kuljetusalalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Auli AirilaTutkimuspäällikkö
Työkykypalvelut
Pia KonttiTyökykyjohtaja
Puh:0400 314 785pia.kontti@varma.fiHanna LeskeläViestintäpäällikkö
Varman hallinto, eläkepalvelut, työkyvyttömyysriskin hallinta, vastuullisuus
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 945 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2021 Varman maksutulo oli 5,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 6,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2022 lopussa 56,4 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Varman yhtiökokous valitsi hallintoneuvostoon viisi uutta jäsentä14.3.2023 10:00:38 EET | Tiedote
Varman varsinainen yhtiökokous valitsi hallintoneuvostoon viisi uutta jäsentä.
Varman vuokra-asuntojen kiinteistömanageeraus Colliersille10.3.2023 11:38:23 EET | Tiedote
Työeläkeyhtiö Varman vuokra-asuntojen kiinteistömanageerausta hoitavana yhtiönä aloittaa Colliers heinäkuun alusta lähtien. Se saa vastattavakseen Varman koko vuokra-asuntokannan eli noin 4 300 asuntoa.
Vuosi- ja vastuullisuusraportti: Vuonna 2022 keskityimme vastuullisuuden monipuoliseen kehittämiseen ja vakavaraisuuden turvaamiseen10.3.2023 09:58:13 EET | Tiedote
Vuonna 2022 kehitimme Varmassa monipuolisesti vastuullisuuden eri osa-alueita uuden vastuullisuusohjelmamme mukaisesti ja edistimme kiristyneitä ilmastotavoitteitamme.
Kutsu medialle: Katajanokan ilme uudistuu – Varman omistaman puisen toimitilan rakentaminen etenee9.3.2023 09:41:11 EET | Kutsu
Työeläkeyhtiö Varman omistaman toimitilan Katajanokan Laiturin rakentaminen etenee. Kutsumme median edustajia rakennuksen työmaalle puuelementtien asennustilaisuuteen, jossa kerromme, millainen uudesta toimitilarakennuksesta tulee ja miten se muuttaa kaupunkikuvaa Katajanokalla. Tilaisuus järjestetään tiistaina 21.3. klo 11 osoitteessa Katajanokanlaituri 4. Avauspuheenvuoron pitää Helsingin pormestari Juhana Vartiainen. Rakennuksesta ja sen merkityksestä ovat paikalla kertomassa Varman toimitusjohtaja Risto Murto, Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi ja SOK:n pääjohtaja Hannu Krook. Hiilineutraaliutta tavoittelevasta Katajanokan Laiturista tulee suomalaisen puurakentamisen taidonnäyte. Kesällä 2024 valmistuvaan rakennukseen sijoittuvat Stora Enson pääkonttori ja Solo Sokos Hotel Pier 4 -hotelli. Rakennus tulee toimimaan kaupunkilaisten ja palveluntarjoajien kohtaamispaikkana yhdellä Helsingin hienoimmista sijainneista. Tilaisuudessa asennetaan paikalleen puuelementti ja perustamislaatta.
Varma’s 2022 result: Investment markets calmed down by the last quarter – solvency remained strong throughout the year17.2.2023 09:03:31 EET | Press release
European equities strengthened towards the end of the year, bringing some respite to a year of negative returns. Despite the difficult market environment, Varma’s solvency remained at a strong level throughout the year. EcoVadis, an international corporate sustainability assessment specialist, rated Varma among the top one per cent.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme