ELY-keskukset

Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Pohjan Voima Oy:n Santakankaan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen YVA-ohjelmasta (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Pohjan Voima Oy on toimittanut 22.11.2022 Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman, joka koskee yhden tuulivoima-alueen ja kolmen aurinkovoimakentän toteuttamista Siikaisiin. Aurinkovoimakentistä osa sijaitsee Kankaanpäässä.

Pohjan Voima Oy suunnittelee Siikaisten kunnan koillisosaan tuulivoima-aluetta, sekä kolmea aurinkovoimakenttää, jotka ulottuvat myös Kankaanpään alueelle. Hankkeessa suunnitellaan enintään 7 tuulivoimalaa, jotka ovat yksikköteholtaan noin 6–10 MW. Voimaloiden roottorien halkaisija on enintään 200 metriä ja kokonaiskorkeus enintään 300 metriä. Hankealueen kokonaispinta-ala on noin 1353 ha, josta tuulivoimapuiston osuus on noin 909 ha. Aurinkovoimakenttien yhteispinta-ala on noin 444 ha. Sähkönsiirron suunnitellaan toteutettavan hankealueelta itään Kankaanpään Honkajoen Haukkasalon tuulivoimapuiston rakennettavalle asemalle.

Arviointiohjelmasta annettiin yhteensä 17 lausuntoa ja 12 mielipidettä. ELY-keskus on 28.2.2023 antanut arviointiohjelmasta yhteysviranomaisen lausunnon. Lausunnon mukaan ympäristövaikutusten arvioinnissa tulee kiinnittää erityistä huomiota mm. ihmisiin ja heidän elinoloihinsa, luontoon, vesistöön, maisemaan sekä ilmastoon ja kiertotalouteen kohdistuviin vaikutuksiin. Yhteysviranomainen kiinnitti lisäksi huomiota siihen, että arvioinnit tulee tehdä aurinkovoimakenttien ja voimajohtojen osalta yhtäläisellä tarkkuudella kuin tuulivoiman osalta.

Seuraavaksi YVA-menettely etenee arviointiselostusvaiheeseen. YVA-menettelyssä ja arviointiselostusta laadittaessa tulee ottaa huomioon arviointiohjelma sekä yhteysviranomaisen lausunnossa ja muissa annetuissa lausunnoissa ja mielipiteissä esitetyt näkökohdat. Hankkeessa tullaan tekemään asukaskysely, jolla kerätään asukkaiden näkemyksiä ja mielipiteitä.

Yhteysviranomaisen lausunto sekä arviointiohjelma liitteineen ovat kokonaisuudessaan nähtävinä ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/tuuliaurinkovoimalasiikainenYVA

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kirsi Nieminen, puh. 0295 022 119
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi,

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kevään kelirikosta arvioidaan vaikeaa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)20.3.2023 10:27:21 EET | Tiedote

Kelirikolla tarkoitetaan tien pinnan tai tierakenteen pehmenemisen aiheuttamaa kulkukelpoisuuden merkittävää vaikeutumista tai estymistä. Tien pinta tai rakenne voi pehmentyä keväällä roudan sulamisen yhteydessä tai rakenteiden vettyessä märkänä myöhäissyksynä tai lämpimänä alkutalvena. Rakenne voi pehmentyä ja kantavuus heikentyä joko tien pinnalta tai myös syvemmältä. Sorateillä voi siten esiintyä erityyppistä kelirikkoa, kuten pinta- ja runkokelirikkoa.

Skärgårdshavets tillstånd väckte intresse i Åbo - 140 deltog i seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden (Egentliga Finland, Satakunta)17.3.2023 09:03:41 EET | Tiedote

NTM-centralen för Egentliga Finland anordnade 16.3. i Åbo ett seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden. På seminariet presenterades färsk forskningskunskap om Skärgårdshavets tillstånd, och bollades idéer om metoder med vilka olika aktörer kan främja skyddet av Skärgårdshavet och minska näringsbelastningen från land.

Saimaan järvilohen pelastamiseen lisääntymisalueita, vaellusväyliä ja resursseja17.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Järvilohen pelastamista seurataan ensimmäistä kertaa tulosmittareilla. Tulosmittareiden perusteella ollaan lajin häviämisen kynnyksellä, mikäli järvilohen hoitokohteissa ja säilytysviljelyssä sekä resursseissa ei tapahdu nopeita muutoksia. Kannanhoidollisten poikasten elossa säilyminen tulee kohentua Saimaalla ja Pielisellä, sillä nykyään poikasista noin 99,8 % ei selviä järvivaelluksesta takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme