Turun kauppakamari

Varsinaissuomalaisiin yrityksiin kohdistuu häirintää – tietoturvaan liittyvissä toimissa vielä parannettavaa

Jaa
Turun kauppakamarin kyselyn mukaan yrityksiin kohdistuu vihamielistä häiriköintiä ja tietoturvaan liittyviä uhkia. ICT-alan asiantuntijoista koostuva valiokunta teki Varsinais-Suomen alueen jäsenille helmikuussa kyselyn, johon vastasi 114 toimitusjohtajaa.
Vastaajista 56 prosenttia arvioi, että tietoturvauhat ovat lisääntyneet kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2022 vastaavassa kyselyssä näin uskoi 51 prosenttia. (Kuva Jere Satamo)
Vastaajista 56 prosenttia arvioi, että tietoturvauhat ovat lisääntyneet kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2022 vastaavassa kyselyssä näin uskoi 51 prosenttia. (Kuva Jere Satamo)

”Siitäkin huolimatta, että tietoturvauhista puhutaan jatkuvasti ja tietoa on tarjolla, suhtautuminen uhkiin ei ole yrityksissä vielä merkittävästi muuttunut”, toteaa Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja Petri Syväjärvi huolestuneena tuloksista. Syväjärvi toimii arjessaan Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtajana.

Vastaajista 56 prosenttia arvioi, että tietoturvauhat ovat lisääntyneet kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2022 vastaavassa kyselyssä näin uskoi 51 prosenttia. Avoimissa vastauksissa käy ilmi, että yrityksiin tehdään esimerkiksi tietojen kalastelua, vihamielisiä ulkomailta tulevia yhteydenottoja ja trollausta eli verkon kautta tapahtumaa häiriköintiä.

”Vastaajista joka neljäs ei osannut sanoa, ovatko tietoturvauhat yrityksessä lisääntyneet ja tämä herättää myös huolta. Olisi syytä pohtia, johtuuko tämä esimerkiksi siitä, että aihe on jäänyt laajasta viestinnästä huolimatta liian vähälle huomioarvolle tai vastuuttamatta yrityksissä”.

”Jotta pääsemme parempiin tuloksiin, vaatii se ilman muuta enemmän aktiivisuutta myös meiltä ict-alan toimijoilta”, pohtii Syväjärvi.

Valiokunnan puheenjohtaja Syväjärvi on tyytyväinen siihen, että peräti 61 prosenttia ilmoittaa panostavansa etätyön tietoturvallisuuteen. Viime vuonna vastaavassa kyselyssä luku oli 53 prosenttia.

”Toki luvun tulisi olla lähempänä sataa, jotta voisimme olla täysin turvallisin mielin”.

Kyselyn mukaan valtaosassa yrityksissä tehdään etätöitä 1–2 päivää viikossa (40 %). Varsinaissuomalaisista yrityksistä yli puolet (55 %) kompensoi etätyövälineet työntekijöilleen ja mahdollistaa näin etätöiden sujuvan tekemisen. Eniten yrityksissä kompensoidaan päätelaitteita, internet-yhteyksiä ja kalusteita.

Turun kauppakamarin kyselyssä tiedusteltiin myös, ollaanko yrityksissä tehty toimia energiakustannusten vähentämiseksi. Yrityksistä 57 prosenttia ilmoittaa, että toimenpiteitä on tehty. Yrityksissä on mm. laskettu lämpötiloja ja vähennetty valaistusta. Toisaalta pitää huomata, että etätyöskentely itsessään vähentää sähkönkulutusta yritysten toimipisteissä. Sähkökatkoihin oli varautunut vain noin puolet vastanneista.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

uheenjohtaja Petri Syväjärvi, Turun kauppakamarin ICT-valiokunta, puh 050 65015, petri.syvajarvi@lounea.fi


Valiokunnan sihteeri, yhteyspäällikkö Olli Hakala, Turun kauppakamari, puh. 050 60277, olli.hakala@turku.chamber.fi

Kuvat

Vastaajista 56 prosenttia arvioi, että tietoturvauhat ovat lisääntyneet kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2022 vastaavassa kyselyssä näin uskoi 51 prosenttia. (Kuva Jere Satamo)
Vastaajista 56 prosenttia arvioi, että tietoturvauhat ovat lisääntyneet kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2022 vastaavassa kyselyssä näin uskoi 51 prosenttia. (Kuva Jere Satamo)
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Kauppakamarikysely: Yritysten tulevaisuuden odotukset ovat kohentuneet11.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

// Embargo 11.5. kello 7.00 // Yritysten tunnelmat omilla toimialoillaan ovat kohentuneet selvästi viime joulukuusta, vaikka pessimistisiä vastaajia on edelleen optimistisia enemmän. Turun kauppakamarin jäsenistä tulevaisuuden näkee vaikeana hieman yli 34 prosenttia vastanneista, kun vastaava osuus oli vielä joulukuussa Varsinais-Suomessa lähes 44 prosenttia. Myönteisissä tunnelmissa on 23 prosenttia vastanneista yrityksistä. Tulokset selviävät kauppakamarien huhtikuussa toteuttamasta kyselystä, johon vastasi myös 165 yritystä Varsinais-Suomen alueelta.

Kauppakamarikysely: Yli puolet yrityksistä toivoo hallituksen keventävän verotusta8.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tehdyn kauppakamarikyselyn mukaan yritykset näkevät erityisesti verotuksen keventämisen ja paikallisen sopimisen parantavan parhaiten Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä. Jopa yli puolet (55,5 %) Turun kauppakamarin jäsenyrityksistä odottaa hallituksen keventävän verotusta maan kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi. Lähes 71 prosenttia vastanneista alentaisi erityisesti työn verotusta. Kyselyyn vastasi 1560 kauppakamarien jäsenyritystä, joista 165 oli Turun kauppakamarin jäseniä Varsinais-Suomen alueelta.

Kysely: Varsinaissuomalaista yrityksistä valtaosa pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tulevalla hallituskaudella3.5.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

(Embargo 3.5. kello 6.30) // Tuoreesta kauppakamarien jäsenyritykselleen toteuttamasta talouskyselystä selviää, että jopa 84 prosenttia yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tulevalla hallituskaudella tärkeänä. Kyselyn mukaan 40 prosenttia yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä ja 44 prosenttia hieman tärkeänä. 10,9 prosenttia vastanneista ei pidä työperäistä maahanmuuttoa ollenkaan tärkeänä. Kyselyyn osallistui myös 165 Turun kauppakamarin jäsenyritystä Varsinais-Suomen alueelta. Heistä 86,7 prosenttia piti aihetta erittäin tai hieman tärkeänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme