Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa centrums livskraft fortsatt på hög nivå nationellt sett

Dela

Enligt de riksomfattande resultaten ligger Vasa stadscentrums livskraft fortsatt på en hög nivå. Det att livskraftsindexet sjönk i Vasa berodde på det allt mindre antalet butiker i centrum. Stenhaga och Klemetsö har ökat sin livskraft under granskningsperioden på ett år.

Enligt resultaten av livskraftsberäkningen, som Visit Vasa och Vasa stad gemensamt har låtit utföra, ligger Vasa centrums livskraft fortfarande på en hög nivå. Livskraftsindexet för centrum (2,971) sjönk emellertid något jämfört med förra året (3,119).  

Livskraftsindexet är ett viktigt jämförelsetal på riksnivå. En motsvarande beräkning av centrums livskraft görs i cirka 40 städer. Livskraftsindexet beräknas genom att man från antalet företag som betjänar på lördagar avdrar antalet lediga lokaler och relaterar resultatet till kommunens invånarantal.  

I Levande Stadskärnor rf:s riksomfattande jämförelse våren 2022 var livskraftsindexet i städerna i genomsnitt cirka 2,47. När alla städer beaktas har indexet sjunkit med i genomsnitt 2,3 procent från förra året. Endast i vissa stadscentrum uppmättes en positiv utveckling.

Distansarbete och förskjutning inom handeln påverkar

Under de två senaste åren har butikernas andel av alla affärslokaler minskat i Vasa centrum och Stenhaga men ökat i Klemetsö. Restaurangernas andel har däremot ökat i både centrum och Klemetsö. Andelen lediga affärslokaler har ökat i centrum och Klemetsö. Medan livskraften i centrum därmed har mattats av en aning, har den ökat i Stenhaga och Klemetsö. I mars 2022 fanns det totalt 205 butiker och 108 restauranger i Vasa centrum, Stenhaga och Klemetsö. Upp till 163 av butikerna och 93 av restaurangerna fanns i centrum.  

– Nationellt sett har vi fortfarande en bättre ställning än många andra städer, för butikernas och restaurangernas andel av affärslokalerna i Vasa centrum är fortsatt över 50 procent. Den nationella siffran är omkring 44 procent, säger Max Jansson, verkställande direktör för Visit Vasa. 

I Vasa är 12 procent eller 63 stycken av affärslokalerna lediga, medan den motsvarande andelen på nationellt plan är 11,5 procent.  

Mest i antal under en tidsperiod på två år har det i centrum försvunnit butiker som fokuserar på mode och accessoarer (−9 st.) samt fritidsbutiker (−6 st.). Antalet kontorslokaler har ökat i centrum. I Vasa ökade antalet lediga affärslokaler med fem från år 2021.  

– Det att livskraften har sjunkit och antalet lediga affärslokaler ökat har till stor del berott på den allt kraftigare förskjutningen inom handeln samt på att distansarbete har ökat i popularitet. Även det att det hela tiden blir vanligare med nätbutiker påverkar negativt närbutiker och specialaffärer. Dessutom minskar det att människorna jobbar hemifrån antalet kunder i restauranger och butiker i centrum, analyserar Jansson.

Vasa centrum utvecklas aktivt

Vasa centrum har även bedömts med hjälp av granskningen Vartin keskusta. Där beräknas antalet invånare och arbetsplatser i centrum inom en kilometers radie från centrums mittpunkt. Med tanke på livskraften är det viktigt att så många personer som möjligt bor och arbetar i centrum och använder först och främst servicen där. 

Antalet invånare i Vasa centrum har ökat under de senaste tjugo åren. Antalet arbetsplatser har varierat och minskat efter toppnivån 2007. Det finns stora skillnader i siffrorna mellan de olika städerna. 

Det pågår ett flertal projekt för utveckling av Vasa centrum, såsom en utbyggnad av promenadcentrum och en planeringstävling om salutorget.  

– Avsikten med båda projekten är att göra promenadcentrum trivsammare och bättre tillgängligt samt att öka dess funktionalitet och livskraft. I juli–augusti har alla möjlighet att kommentera de inkomna bidragen till planeringstävlingen om salutorget. Vinnaren utses under hösten. I år investerar vi i samarbete med näringslivet nästan tio miljoner euro i stadskärnan, säger stadsmiljödirektör Markku Järvelä.  

Dessutom är det viktigt med evenemang och upplevelser. 

– Människor kommer till centrum och besöker butiker och restauranger när det händer något i staden. Det är viktigt att vi aktivt utvecklar evenemangen och bjuder på upplevelser. Efter pandemirestriktionerna vill människorna träffas och njuta av liveevenemang, säger Jansson.

Livskraftsberäkningen utfördes av FM Martti Wilhelms vid Tietojärjestelmäpalvelu Salokorpi Oy i mars 2022. Vasa centrums livskraft följs upp sedan 2017. Stenhaga och Klemetsö togs med i beräkningen 2018. 

Nyckelord

Kontakter

verkställande direktör Max Jansson
Vasaregionens Turism Ab
tfn 040 533 5083
max.jansson@visitvaasa.fi

stadsmiljödirektör Markku Järvelä
Vasa stad
tfn 040 135 4958
markku.jarvela@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum