Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät donerar en reservgenerator till Ukraina

Dela
Energisektorns hjälp behövs i Ukraina. Nu donerar Vasa Elnät en generator.
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen

Rysslands attacker i Ukraina har orsakat stora skador i landets energiinfrastruktur. Finlands energisektor har redan tidigare hjälpt Ukraina. Vasa Elnät har nyligen fått information om att Ukraina tar tacksamt emot generatorn som bolaget inte längre behöver.

- Vi gjorde en sanering vid elstationen i Vörå och därmed blev generatorn utan användningsändamål. Nu när Ukraina har bekräftat att de tar emot donationen är det finska myndigheternas tur att reda ut hur den kan transporteras, berättar Vasa Elnäts underhållsingenjör Jarno Paavola.

Den donerade reservgeneratorn är i storlek av en industrianläggning och väger uppskattningsvis 12 000 kilogram. Den fungerar självständigt i isolerad drift och kan mata el till ett område som är totalt utan el. Generatorns effekt är 1 MW.

- Det finns många ställen där man kunde använda den. Med den kan man till exempel delvis elektrifiera ett sjukhus eller ett större köpcenter. Varje sjukhus i Finland har en sådan.

Generatorn i fråga är väl omhändertagen och den har använts väldigt lite under åren.

- Värdet på en motsvarande ny generator rör sig om några hundra tusen euro, men det är svårt att uppskatta värdet på en begagnad anordning.

Förra året donarede Vasa Elnät en bil till Ukraina.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 135 personer och omsättningen år 2021 utgjorde ca 209 milj. euro. 

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum