Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa konsthalls nya utställning är Havssystrar i antropocen

Dela

På utställningen ”Havssystrar i antropocen” som öppnas i Vasa konsthall 30.3 visas målningar, assemblage, ljudverk, installationer, videor och även ett verk som publiken kan delta i. Utställningen pågår till 26.5.2019.

Elina Ruohonen: Global Race I, foto: Elina Ruohonen
Elina Ruohonen: Global Race I, foto: Elina Ruohonen

Havssystrarna, dvs. Kati Immonen, Mari Krappala, Elina Ruohonen och Tiina Vainio och gästande Antti Tolvi arbetar i antropocen med den mörka ekologin. 

Enligt havssystrarnas kurator Mari Krappala belyser den mörka ekologin vår plats i biosfären och vår tillhörighet bland de levande arterna på ett mindre uppenbart sätt än vad vi har blivit vana vid.

- Havssystrarna prövar på olika vägar för att nå saker som är utom räckhåll genom att samla in och följa med lokala röster och rörelser och skapa nytt av icke-levande ytor, såsom bergssprickor och spökprat samt det icke-mänskliga, av en uråldrig tall och torkade växter, beskriver Krappala.

På utställningen i Vasa konsthall visas konstverk som en del av Havssystrarna har gjort tillsammans. De har undersökt Vasas havsområde och dess olika synliga och osynliga händelser.

- En av konstnärerna diskuterade med en tall i Vasa, en annan åkte till en fiktiv grupp av djurmänniskor, en tredje funderade över förhållandena mellan det levande och det icke-levande genom att ge döda kvistar ett nytt liv och en fjärde fick meddelanden från havet, berättar Krappala.

Havssystrarnas arbete högaktar naturen

Havssystrarna är speciellt intresserade av Östersjöns tillstånd. I sina konstnärliga undersökningar tar de sig friheten att fortsätta den vetenskapliga undersökningen i sin egen kontext. Arbetet för framåt miljöundersökningens resultat genom att fråga något sådant som inte ännu kan observeras. Det kan också vara att hitta en ny början, från vilket det är möjligt att fortsätta framåt med olika metoder. Ibland kan ett konstnärligt verk återkomma till naturens grundläggande frågor, ibland rör det sig mot framtiden, kanske också långt från vår gemensamt upplevda verklighet. Då visar konstverket för oss en ny möjlighet, fråga eller konfliktpunkt.

På samma sätt som en vetenskaplig undersökning bär också en konstnärlig undersökning ansvar för miljön, skyddandet av den och lån från undersökningar som gjorts om den. I Havssystrarnas arbete respekteras andra människor, det icke-levande och naturen. 

Praktiskt arbete för havet

Havssystrarna utför också praktiskt arbete för havet, bl.a. genom att våren 2018 delta i en WWF-kurs för oljebekämpning och vård av oljenedsmetade djur. Sommaren 2019 inleder de ett arbete gällande Östersjön i Kaliningrad tillsammans med lokala konstnärer och forskare. Med praktiskt arbete vill gruppen utveckla aktivismen och den samhällskonstnärliga dimensionen i sin verksamhet.

Havssystrarnas resa startade från fortön Örö, där de ordnade en utställning sommaren 2018. Från Vasa fortsätter resan sommaren 2019 till Kaliningrad till residensen och år 2020 till statens konstmuseum i Kaliningrad.

Utställningen i Vasa konsthall understöds av Centret för konstfrämjande och Svenska Kulturfonden.

Pressbilderhttps://oc.vaasa.fi/index.php/s/mUjaavOqm6Mse3l

Nyckelord

Bilder

Elina Ruohonen: Global Race I, foto: Elina Ruohonen
Elina Ruohonen: Global Race I, foto: Elina Ruohonen
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum