Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa Konstnärsgille flyttar till Konsthallen efter årsskiftet 2024

Dela

Det har sökts efter nya lokallösningar för kulturaktörerna på Kasernområdet för att verksamheten ska kunna fortsätta även efter årsskiftet 2024. Kultur- och idrottsnämnden beslutade att Vasa konsthalls lokaler ska hyras ut till Vasa Konstnärsgille.

Vasa konsthall. Foto: Sanna Råback, Vasa stad
Vasa konsthall. Foto: Sanna Råback, Vasa stad

Vasa stad har hyrt ut lokaler på kasernområdet till olika kulturaktörer, såsom till Vasa Konstnärsgille och olika konstnärer. Staden avstår från hyresverksamheten i slutet av 2023, för byggnaderna på området ska byggas om till daghemslokaler.

Som en lösning på lokalfrågan har man tagit upp möjligheten att hyra ut Vasa konsthall. För kultur- och idrottsnämnden föreslogs att Vasa stads museer ska från och med början av 2024 hyra ut Vasa konsthalls lokaler till Vasa Konstnärsgille, som kommer att förlora sina nuvarande lokaler på kasernområdet.

– Vi vill i denna ändring trygga att det kan höras flera röster på stadens bildkonstfält även i fortsättningen och att fältet kan utvecklas, säger museidirektör Elina Bonelius.

Vasa stads museer ansvarar för fem enheter. En av dem är Vasa konsthall. För närvarande hyrs konsthallens lokaler även ut till Fotografiföreningen Ibis.

Kultur- och idrottsnämnden fastställde 27.10.2022 att kultur- och idrottstjänsterna ska få till sitt förfogande ett anslag på cirka 90 000 euro som inte längre går till hyran för den nuvarande kasernbyggnaden nummer 13. Anslaget ska allokeras till hyres- och verksamhetsunderstöden för kulturaktörer inom det fria fältet från och med 2024. Samtidigt kartlades alternativa lokallösningar för dem som är verksamma på kasernområdet men också för andra kulturaktörer inom det fria fältet. Arbetet med lokallösningar fortsätter.

Nyckelord

Kontakter

Museidirektör Elina Bonelius, tfn 040 487 2856, elina.bonelius@vasa.fi
Kultur- och biblioteksdirektör Sanna Bondas, tfn 040 139 4048, sanna.bondas@vasa.fi

Bilder

Vasa konsthall. Foto: Sanna Råback, Vasa stad
Vasa konsthall. Foto: Sanna Råback, Vasa stad
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum