Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasaborna med i planeringen av promenadcentrum

Jaa

Vasa stads planläggning kartlägger med en enkät på nätet stadsbornas åsikter om promenadcentrum. Med enkäten vill Planläggningen få in erfarenheter av nuvarande promenadcentrum samt utvecklingsförslag för planeringen av en utvidgning. Enkäten är öppen 22.2–10.3.2019.

Promenadcentrum utvidgas i enlighet med Vasa generalplan och nu utarbetas en översiktsplan för området. Målet för utvidgningen är att förbättra centrums livskraft, dragningskraft och stadsbild. Strävan är att öka trivseln i synnerhet för dem som promenerar och cyklar. Möjligheten att köra genom centrum kvarstår och i och med utvidgningen av Torgparkeringen kommer parkeringsmöjligheterna att vara bättre än nu.

Med enkäten samlas som underlag för planeringen information om hur användarna upplever centrumområdet och hur det borde utvecklas. Enkäten är öppen för alla och förhoppningen är att den ska nå användargrupper i alla åldrar, framför allt kommuninvånare som rör sig i promenadcentrum.

- Vi hoppas få in utvecklingsförslag och speciellt intresserade är vi av vad invånarna skulle vilja göra i promenadcentrum, berättar landskapsarkitekt Anni Vainio.

Människorna uppmuntras också att fundera över vilka idéer som kunde förverkligas och vad deras egen roll kunde vara i förverkligandet.

Utvidgningen stöder centrums styrkor

Utvidgningsområdet omfattar båda ändarna av Hovrättsesplanaden och brandgator som anknyter till esplanaden. En av de nya gågatorna blir mellan järnvägsstationen och Storalånggatan. Det planerade promenadvänliga gatuavsnittet i västra ändan av Hovrättsesplanaden kommer att ge dem som promenerar och cyklar samt affärslokalernas terrasser mera utrymme än nu. Det blir en körfil i vardera riktningen på avsnittet.

- Samtidigt som stadsstrukturen förtätas kring servicen i centrum bör förutsättningarna för boende och arbetsplatskoncentrationen tryggas. Mera uppmärksamhet bör fästas exempelvis vid hanteringen av den ökande trafikmängden, bullret och avgaserna, konstaterar planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.

Planen för promenadcentrum förverkligar stadens strategi och generalplan samt överensstämmer med förslaget till delgeneralplan för centrum. Centrum har en viss särprägel som handelsplats tack vare sin historia och i och med att avstånden är lämpliga för dem som promenerar. Avsikten är att utvidgningen ska stöda centrums styrkefaktorer.

Till enkäten: https://app.maptionnaire.com/sv/5491/

Yhteyshenkilöt

Planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso
tfn 040 550 0757
paivi.korkealaakso@vasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme