Jyväskylän yliopisto

Vastuu lasten etäkoulusta uuvutti poikkeusaikana osaa vanhemmista

Jaa
Huomattava osa vanhemmista koki COVID-19 poikkeusolojen aikana vastuun lastensa etäopetuksesta jääneen heille itselleen, selviää uudesta tutkimuksesta.
Erityisen hankalaksi vanhemmat kuvasivat oman ansiotyönsä ja lasten etäopiskelun tukemisen yhdistämisen poikkeusaikana sekä useiden päällekkäisten roolien toteuttamisen. Kuvituskuva / Mostphotots
Erityisen hankalaksi vanhemmat kuvasivat oman ansiotyönsä ja lasten etäopiskelun tukemisen yhdistämisen poikkeusaikana sekä useiden päällekkäisten roolien toteuttamisen. Kuvituskuva / Mostphotots

Yli kolmannes poikkeusaikaa tarkastelleeseen tutkimukseen vastanneita vanhemmista koki olleensa vastuussa lastensa opetuksesta, ja he olivat myös vanhempina muita uupuneempia. Vanhemmat kokivat lastensa etäopiskelun tukemisen heikentäneen heidän palautumistaan ja vieneen heiltä voimavaroja.

– Erityisen hankalaksi vanhemmat kuvasivat oman ansiotyönsä ja lasten etäopiskelun tukemisen yhdistämisen sekä useiden päällekkäisten roolien toteuttamisen. Jotkut vanhemmista kokivat joutuneensa toteuttamaan vanhemmuuden lisäksi opettajan, erityisopettajan ja koulunkäynninohjaajan roolia, kertoo dosentti Matilda Sorkkila Jyväskylän yliopistosta.

”Kuormittuneimmat olivat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia”

Erityisen paljon lastensa etäkoulun tukemiseen käyttivät aikaa pienten koululaisten tai erityistarpeisten lasten vanhemmat, jotka kokivat myös muita enemmän vastuun opetuksesta jääneen heille itselleen. Sorkkilan mukaan tämä on huolestuttavaa, koska kyseisten ryhmien vanhempien tiedetään olevan muutoinkin muita uupuneempia.

– Vaikuttaa siltä, että jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat vanhemmat ovat jääneet lastensa opetuksen kanssa yksin. Tämä asettaa perheet ja lapset niin hyvinvoinnin kuin oppimisenkin näkökulmasta eriarvoiseen asemaan, Sorkkila pohtii.

– Tiedetään, että uupunut vanhempi kykenee vain välttämättömään vuorovaikutukseen lapsensa kanssa. Mikäli vastuu opetuksesta on jäänyt vanhemmille ja vanhemmat eivät ole pystyneet uupumuksen takia tukemaan lasten oppimista etäopetuksessa, lasten oikeus oppimiseen ei ole toteutunut.

Etäkoulusta hyötyivät koulukiusaamista kokeneet

Vaikka vanhempien vastaukset kuvasivat pääosin etäopetusta lapsen hyvinvoinnin ja vanhemman jaksamisen kannalta kielteisesti, vastauksiin sisältyi myös myönteisiä kokemuksia. Jotkut vanhemmista kokivat etäopetuksen lapselleen sopivammaksi ja perheelleen toimivammaksi kuin lähiopetuksen.

– Osa vanhemmista kertoi kotonaolon ja mahdollisen etäisyyden luokkatovereihin tai kiusaamiseen helpottaneen lapsen oloa. Tämä tukee aikaisempia tutkimustuloksia siinä, että etäopiskelun vaikutukset perheille eivät ole olleet vain yhdenlaisia tai pelkästään kielteisiä, professori Maarit Alasuutari kertoo.

Ruokatuki auttaa kriisitilanteissa jaksamista

Yllättävän suuri osa avovastauksista kytkeytyi kouluruokailuun. Päivittäin vanhemmille kasaantunut ruoanlaitto kouluruokailun puuttuessa kuormitti osaa vanhemmista. Ruokatuki puolestaan nousi vanhempien hyvinvointia tukeneeksi seikaksi.

– Mahdollisissa tulevissa kriisitilanteissa olisi tärkeää kiinnittää huomiota perheiden ruokatukeen, jolla saattaa olla yllättävän suuri perheiden hyvinvointia tukeva vaikutus, Alasuutari muistuttaa.

EduRESCUE- ja VoiKu-COVID-19- hankkeiden, määrällistä ja laadullista tietoa yhdistelevä kyselytutkimus toteutettiin poikkeusaikana keväällä 2020. Tutkimukseen vastasi 634 kouluikäisen lapsen vanhempaa eri puolilta Suomea. Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa Kasvatus-lehdessä.

Lisätiedot

Lähde: Sorkkila, M., Alasuutari, M., Pakarinen, E., Lammi-Taskula, J., Kiuru, N., & Aunola, K. (2023). Vanhempien uupumus ja etäopetusjärjestelyt COVID-19 poikkeusaikana. Kasvatus, 54(2), 101–117. https://doi.org/10.33348/kvt.129150

Yhteystiedot:

Dosentti Matilda Sorkkila
matilda.sorkkila@jyu.fi
Puh. 0408054709

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Erityisen hankalaksi vanhemmat kuvasivat oman ansiotyönsä ja lasten etäopiskelun tukemisen yhdistämisen poikkeusaikana sekä useiden päällekkäisten roolien toteuttamisen. Kuvituskuva / Mostphotots
Erityisen hankalaksi vanhemmat kuvasivat oman ansiotyönsä ja lasten etäopiskelun tukemisen yhdistämisen poikkeusaikana sekä useiden päällekkäisten roolien toteuttamisen. Kuvituskuva / Mostphotots
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme