Kirjapaja

Vastuullinen pihan ja puutarhan hoito tukee luonnon monimuotoisuutta

Jaa

Antti Kolin Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta (Kirjapaja) on opas, joka esittelee keinoja ympäristön monimuotoisuuden tukemiseksi. Teoksessa on runsaasti käytännöllisiä vinkkejä niin eläinten hyvinvoinnin ja runsauden kuin kasviston monimuotoisuuden lisäämiseen lähiluonnossa, pihassa ja puutarhassa.

Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin. Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta
Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin. Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta

”Hallittu hoitamattomuus on keskeistä”, Antti Koli sanoo. ”Antaa luonnon kasvaa, kukkia, syödä ja hajota itsekseen. Silti pihaan mahtuu myös ihminen vaatimuksineen. Itse kukin oppii ajan kanssa, mitkä ovat hänen tuntemuksiinsa ja oman pihan olosuhteisiin sopivia keinoja monimuotoisuuden tukemiseen.”

Vastuullinen pihan ja puutarhan hoito tarjoaa paljon iloa ja mielekkyyttä. Pihalla ja puutarhassa voi taistella erilaisin tavoin lajikatoa vastaan.

”Pihalla voi ruokkia ja juottaa eläimiä tai luoda niille hyviä pesimispaikkoja. Suurempi tuki monimuotoisuudelle on luonnollisten tai luonnollisen kaltaisten elinympäristöjen tekeminen pihaan ja puutarhaan”, Koli sanoo.

Monimuotoisuuden kasvu pihalla ei tapahdu aivan heti, vaan vuosien kuluessa. ”Tosin erilaiset ruokinnat, kuten lintulauta tai perhosbaari, houkuttelevat eläimiä pihalle jopa muutamassa päivässä”, Koli huomauttaa.”Pihan kehittyminen luonnonmukaisemmaksi maaperän paranemisen, puiden lahoamisen ja kasvillisuuden runsastumisen myötä kestää pitkään, mutta onneksi se jatkuu loputtomasti.”

Ihmisen toimet ovat kokonaisuudessaan olleet omiaan vähentämään monimuotoisuutta. Koli luettelee: Elinympäristöjen tuhoaminen, vaikka asfaltin ja betonin alle. Myrkkyjen lisääminen luonnon kiertokulkuun. Monimuotoisten elinympäristöjen muuttaminen monokulttuureiksi eli vain yhden lajin kasvattamiseen sopiviksi alueiksi. Ylilaidunnus. Vieraslajit. Vesien rehevöittäminen. Ilmastonmuutos. Ylikalastus ja -metsästys.

Antti Koli, Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta. Kirjapaja 2022. 167 s. Kansi Tuomo Parikka. 67.3/58.9. ISBN 978-952-354-553-3

Antti Koli on helsinkiläinen biologi, luontokuvaaja ja tietokirjailija. Hän on tehnyt useita teoksia eläimistä ja lähiluonnosta.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Antti Koli | 2.antti@gmail.com | p. 050 4663056

 Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin. Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta
Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin. Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta
Lataa
Antti Koli
Antti Koli
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Itälahdenkatu 27 A
00210 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Sinisiä unia on omakohtainen matka äitiyteen, naisen elämään ja kirjailijuuteen21.4.2022 09:37:53 EEST | Tiedote

Sinisiä unia – ja mitä muuta olen äitinä saanut nähdä (Kirjapaja) on teos naisen monista rooleista ja elämästä, jossa toisten hyvinvointi on syvällä oman olemisen ytimessä. Se on myös kertomus siitä, kuinka kirjailijan työ sykkii arjen tekemisen keskellä ja kuinka 15-vuotiaana maailmalle lähteneestä tytöstä on tullut se nainen, joka hän on tänä päivänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme