Vastuullisuus ja mainehyöty vauhdittavat varsinaissuomalaisten yritysten ilmastotoimia

Päästövähennystavoitteet yrityksissä yleistymässä
Vastuullisuus, uuden liiketoiminnan syntyminen ja mainehyöty ovat puolestaan keskeisimpiä syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön.
Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista vastanneista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.
”Suomalaiset yritykset ovat tarttuneet laajasti ilmastotoimiin sekä taloudellisista syistä että vastuullisuuden vuoksi. Tulevalta hallituskaudella yritykset odottavat kilpailukykyistä, vakaata ja ennakoitavaa toimintaympäristöä, joka tukee yrityksissä jo käynnissä olevaa ilmastotyötä”, sanoo Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.
Yleisimmät yritysten tekemät ilmastotoimet ovat energiatehokkuuden parantaminen ja jätteiden lajittelun kehittäminen ja hyödyntäminen. Myös materiaalitehokkuuden parantaminen, päästöttömän energian ostaminen sekä kuljetusten ja työmatkojen päästöjen vähentäminen ovat suosittuja ilmastotekoja. Kuitenkin 11,5 prosenttia muun muassa varsinaissuomalaisista yrityksistä kertoo, ettei ole tehnyt mitään ilmastotoimia.
”Avoimista vastauksista välittyy myös skeptisyys pienten yritysten tekemien yksittäisten toimien osalta. Yrityksissä kaivataan edelleen myös aitoa ja luotettavaa tietoa aiheesta. Toisaalta osa alueen yrityksistä on hyvin pitkällä kiertotalouden ja ilmastotoimien osalta”, kuvailee Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen.
Suurimmat yritykset ovat tarttuneet ilmastotoimiin huomattavasti pienempiä yrityksiä aktiivisemmin. Kauppakamarien toteuttamassa kyselyssä yli 250 henkeä työllistävistä yrityksistä 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen ja 50–249 henkilöä työllistävistä yrityksistä 60 prosenttia.
”Vientiyrityksillä korostuu ilmastoimien merkitys kilpailuedun lähteenä ja markkinoilla pysymisessä. Suuriin yrityksiin kohdistuu myös enemmän sääntelyä ja niillä on käytössään enemmän resursseja ja osaamista kuin pienyrityksillä. Toimitusketjujen kautta suurten yritysten asettamat tavoitteet alkavat näkyä myös alihankkijoille, kuten kuljetusyrityksille ja konepajoille”, arvioi Säkkinen.
”Markkinat puskevat nyt vihreää siirtymää eteenpäin voimakkaasti. Suomen kilpailukyvyn vahvistaminen ja yritysten kasvua ja investointeja tukevat toimet, kuten osaavan työvoiman saatavuuden parantaminen ja sujuva luvitus tukevat sekä ilmastotoimia että Suomen talouden elinvoimaisuutta,” Säkkinen toteaa.
Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemä ilmastokysely tehtiin kohdennettuna sähköpostikyselynä 14.–16.3. Siihen vastasi 1182 erikokoista yritystä ympäri Suomen. Turun kauppakamarin jäsenyrityksistä kyselyyn vastasi 130.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamari, puh. 050 516 2868, teppo.sakkinen@kauppakamari.fi
Vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen, Turun kauppakamari, puh. 050 594 9641, krista.ahonen@kauppakamari.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari
Finnlinesille ja Janne Lausvaaralle tunnustusta. Varsinais-Suomen logistiikka-alan tunnustukset jaettu23.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote
// Embargo 23.5. kello 14 // Turun kauppakamari ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry ovat jakaneet tunnustusta logistiikka-alan osaajille. Varsinais-Suomen vuoden 2022 logistiikkayritykseksi valittiin Finnlines. Logistiikkatoimijan tunnustus myönnettiin puolestaan toimitusjohtaja Janne Lausvaaralle Tietorahdin kartta -sovelluksesta.
Kauppakamarikysely: Yritysten tulevaisuuden odotukset ovat kohentuneet11.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
// Embargo 11.5. kello 7.00 // Yritysten tunnelmat omilla toimialoillaan ovat kohentuneet selvästi viime joulukuusta, vaikka pessimistisiä vastaajia on edelleen optimistisia enemmän. Turun kauppakamarin jäsenistä tulevaisuuden näkee vaikeana hieman yli 34 prosenttia vastanneista, kun vastaava osuus oli vielä joulukuussa Varsinais-Suomessa lähes 44 prosenttia. Myönteisissä tunnelmissa on 23 prosenttia vastanneista yrityksistä. Tulokset selviävät kauppakamarien huhtikuussa toteuttamasta kyselystä, johon vastasi myös 165 yritystä Varsinais-Suomen alueelta.
Kauppakamarikysely: Yli puolet yrityksistä toivoo hallituksen keventävän verotusta8.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tehdyn kauppakamarikyselyn mukaan yritykset näkevät erityisesti verotuksen keventämisen ja paikallisen sopimisen parantavan parhaiten Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä. Jopa yli puolet (55,5 %) Turun kauppakamarin jäsenyrityksistä odottaa hallituksen keventävän verotusta maan kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi. Lähes 71 prosenttia vastanneista alentaisi erityisesti työn verotusta. Kyselyyn vastasi 1560 kauppakamarien jäsenyritystä, joista 165 oli Turun kauppakamarin jäseniä Varsinais-Suomen alueelta.
Kysely: Varsinaissuomalaista yrityksistä valtaosa pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tulevalla hallituskaudella3.5.2023 06:30:00 EEST | Tiedote
(Embargo 3.5. kello 6.30) // Tuoreesta kauppakamarien jäsenyritykselleen toteuttamasta talouskyselystä selviää, että jopa 84 prosenttia yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tulevalla hallituskaudella tärkeänä. Kyselyn mukaan 40 prosenttia yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä ja 44 prosenttia hieman tärkeänä. 10,9 prosenttia vastanneista ei pidä työperäistä maahanmuuttoa ollenkaan tärkeänä. Kyselyyn osallistui myös 165 Turun kauppakamarin jäsenyritystä Varsinais-Suomen alueelta. Heistä 86,7 prosenttia piti aihetta erittäin tai hieman tärkeänä.
Uusi vaikuttamispäällikkö tarttuu kestävään kasvuun13.3.2023 10:58:11 EET | Tiedote
Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkönä aloittaa KTM Krista Ahonen. Ahosella on lähes 20 vuoden kokemus yritysmaailmasta eri toimialojen parissa työskentelystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme