Kainuun ELY-keskus

Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella, hyydetulvariskiä minimoidaan Oulujokivarressa

Jaa

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset tiedottavat Oulujoen vesitilanteesta yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Hyydetulvariskin minimointi Oulujoen virtaamia pienentämällä nostaa todennäköisesti vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä. Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen. Oulun vesistöalueen järvien vedenkorkeudet ovat olleet poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.

”Järvien rantojen ja jokivarren kiinteistönomistajia kehotetaan varautumaan poikkeuksellisen korkeisiin vedenpintoihin siirtämällä mahdollisuuksien mukaan veneet ja laiturit pois vedestä”, painottaa ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen Kainuun ELY-keskuksesta.

Oulujärven säännöstelyn yläraja voi ylittyä

Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen 27.11.2020 – 31.1.2021. Fortum saa ylittää Oulujärvelle asetetun säännöstelyn ylärajan enintään 30 cm:llä, jolloin vesipinta voi nousta tasolle NN+ 123,30 metriä. Ylityksellä pyritään minimoimaan hyydetulvat ja niiden aiheuttamat haitat Oulujoessa.

Luparajan ylityksen salliminen mahdollistaa Oulujoen virtaaman pienentämisen rajatuksi ajaksi. Tällöin otollisissa olosuhteissa jokeen muodostuu kattava jääkansi, joka pienentää hyydetulvien muodostumisriskiä. Virtaaman tulee olla noin 200-250 m3/s, jotta jääkansi voi muodostua. Nykytilanteessa virtaamat ovat noin 550 m3/s.
Virtaaman pienentäminen nostaa vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä.

Hyyde aiheuttaa tulvia ja ongelmia voimalaitoksille

Hyyde aiheuttaa tavanomaisesti tulvia etenkin Montta-Merikoski välillä, mutta myös muualla ne ovat mahdollisia. Hyyde voi vaikeuttaa veden juoksutusta voimalaitoksissa ja se voi aiheuttaa riskejä myös patoturvallisuudelle. Hyydetulvat voivat aiheuttaa vahinkoa myös joen rannoilla sijaitseville rantarakenteille ja rakennuksille.

Hyydettä eli suppoa alkaa muodostumaan, kun joen virtaama on suuri ja veden lämpötila laskee nollaan asteeseen tai sen alapuolelle. Mahdolliset lumisateet sulaan jokeen lisäävät myös hyyteen muodostumista.

Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella

Syksyn sademäärät Oulujoen vesistöalueella ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Lisäksi lämpimät syyssäät ovat myös sulattaneet osan vesistöalueelle aiemmin sataneesta lumesta. Sateisen ja lämpimän syksyn seurauksena säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat nousseet poikkeuksellisen korkeille tasoille, vaikka juoksutukset on pidetty alapuolisten vesistöjen sallimalla korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Korkeiden vedenpintojen vuoksi poikkeuksellisen suuria juoksutuksia on jouduttu käyttämään syksyn aikana Oulujoella sekä Sotkamon ja Hyrynsalmen säännöstelyillä reiteillä. Säännösteltyjen järvien lisäksi myös luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun alueella Kainuun ELY-keskus:
Ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen, puh. 0295 023 876, mika.pylvanainen@ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö Timo Regina, puh. 0295 023 887, timo.regina@ely-keskus.fi

Oulujoen osalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
Vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, puh. 050 351 1927, riku.eskelinen@ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö Tero Väisänen, puh. 0295 038 434, tero.vaisanen@ely-keskus.fi

Vesistöennusteet:
Suomen ympäristökeskus (SYKE), ryhmäpäällikkö Bertel Vehviläinen, puh. 0295 251 731, bertel.vehvilainen@syke.fi

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen Kainuussa muuta maata pienemmät20.10.2020 16:49:05 EESTTiedote

Kainuun taloudenkasvu jatkui vahvana koronakriisiin saakka. Koronan aiheuttamat rajoitustoimet ovat vaikeuttaneet elinkeinoelämää huomattavasti, mutta vaikutukset ovat Kainuussa jääneet hieman vähäisemmiksi muuhun maahan verrattuna ja toipuminen on ollut oletettua nopeampaa. Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavasti toimialoittain sekä yrityskohtaisesti. Vaikeimmat vaikutukset koronakriisillä on palvelualoilla sekä matkailussa, kun taas osalla toimialoista, kuten teollisuudessa, vaikutukset ovat olleet vähäisempiä tai niiden odotetaan tulevan viiveellä. Syksyn 2020 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen ovat olleet Kainuussa muuta maata pienemmät, mutta lähitulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin epävarmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme