Helsingin yliopisto

Venture with Air -kilpailu etsii ratkaisuja kaupunkien ilmansaasteongelmiin

Jaa

Helsingin yliopisto ja Slush käynnistävät maailmanlaajuisen kilpailun, jossa etsitään ilmanlaatudataa hyödyntäviä ratkaisuja kaupunkiympäristöjen elinkelpoisuuden ja ekologisen kestävyyden parantamiseksi. Voittajatiimille on luvassa 20 000 euron rahapalkinto.

Ilmansaasteet ovat yksi suurimmista ympäristöriskeistä ihmisen terveydelle, sillä ne aiheuttavat joka yhdeksännen kuoleman maailmanlaajuisesti. Saastunut ilma on suuri ongelma etenkin megakaupungeissa ja tiiviisti asutuilla alueilla. On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä tulee asumaan kaupungeissa, mutta siitä huolimatta kaupunkien ilmanlaatutkimusta on toistaiseksi melko vähän. 

Siksi Helsingin yliopisto käynnistää yhdessä teknologiatapahtuma Slushin sekä Helsingin kaupungin, YIT:n ja Ilmatieteen laitoksen kanssa Venture with Air -kilpailun, jossa etsitään toteutuskelpoisia ideoita, joilla kaupunkiympäristöjen elinkelpoisuutta ja ekologista kestävyyttä voitaisiin parantaa ilmanlaatudatan avulla. 

Kilpailussa hyödynnetään yliopiston MegaSense-sensorien keräämää dataa 

Osallistujat saavat käyttöönsä Helsingin yliopiston MegaSense-sensoreilla kerättyä dataa ilmanlaadusta, mutta myös muuta avointa dataa saa hyödyntää. Kehitetty ratkaisu voi olla sovellettavissa mihin tahansa kaupunkiin tai alueeseen, jossa sille on perusteltu tarve.  Ratkaisun ei tarvitse olla valmis, mutta sen kehittäjien pitää pystyä esittämään idean markkinapotentiaali ja tekninen käyttökelpoisuus. 

– Olemme koonneet kattavasti ilmanlaatudataa ja uskomme, että kun sen yhdistää muihin Helsingin avoimiin datalähteisiin, osallistujilla on laajat mahdollisuudet luoda sellaisia menetelmiä, joilla on positiivinen vaikutus ihmisten tai tämän planeetan hyvinvoinnille, sanoo professori Sasu Tarkoma, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden osaston johtaja ja MegaSense-ohjelman vetäjä.

Kilpailuaika, palkinnot ja tuomaristo

Kilpailutöiden palautusaika on 7.–28.10.2020. Voittajat julkistetaan 19.11.2020. Kilpailussa jaetaan 20 000, 7 500 euron ja 2 500 euron suuruiset rahapalkinnot. Lisäksi parhaiten sijoittuneille joukkueille on luvassa maailmanlaajuista näkyvyyttä Slushin kanavissa.

Kilpailun tuomaristo koostuu ilmastoteknologia-alan sijoittajista ja asiantuntijoista:

  • Mark Goldberg, Index Venturesin osakas
  • Edward Haeggström, Helsingin yliopiston professori ja Nanoform Finlandin perustaja ja toimitusjohtaja
  • Miika Huttunen, Slushin toimitusjohtaja
  • Hampus Jakobsson, Pale Blue Dotin osakas 
  • Inka Mero, Voima Venturesin perustaja ja toimitusjohtaja
  • Maija Palmer, Siftedin teknologiatoimittaja
  • Marja-Leena Rinkineva, Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja
  • Anders Stenbäck, YIT:n palveluiden kehittämisen johtaja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jari Strandman, toimitusjohtaja, Helsingin yliopisto / Helsinki Innovation Services
+358 40 700 6968, jari.strandman@helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Maailmankuulu koulutusilmiö Elements of AI saa jatko-osan: Helsingin yliopisto ja Reaktor kannustavat ratkomaan tekoälyn avulla tosielämän ongelmia21.10.2020 08:00:00 EESTTiedote

Helsingin yliopisto ja teknologiayhtiö Reaktor julkaisevat tänään keskiviikkona jatko-osan Elements of AI -tekoälykurssille, jolla on jo yli puoli miljoonaa osallistujaa ympäri maailman. Kaikille avoin ja ilmainen kurssi tarjoaa opiskelijoilleen väylän tekoäly-yhteisöön ja auttaa ratkomaan arjen, työelämän ja yhteiskunnan haasteita tekoälyn avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme