SPR Veripalvelu

Veripalvelun biopankissa verenluovuttajat auttavat uusien hoitojen kehittämisessä

Jaa

Jo 53 000 verenluovuttajaa on liittynyt Veripalvelun biopankkiin. Heidän avullaan kehitetään muun muassa syöpähoitoja ja yksilöllisempiä suosituksia verenluovuttajille. Verenluovuttaja voi liittyä biopankkiin verenluovutuksensa yhteydessä.

Verenluovuttajien biopankkinäytteiden avulla kehitetään nykyisiä ja tulevia hoitomenetelmiä. Kuva: Noe Anttonen.
Verenluovuttajien biopankkinäytteiden avulla kehitetään nykyisiä ja tulevia hoitomenetelmiä. Kuva: Noe Anttonen.

Verenluovuttajien biopankkinäytteet ja -tiedot tuovat ainutlaatuista ja arvokasta tietoa tutkijoiden käyttöön. Tällä hetkellä biopankkiaineistojen avulla kehitetään muun muassa menetelmää, jossa geenitietoja hyödyntämällä voitaisiin löytää nopeasti ja tehokkaasti verenluovuttajia potilaille, jotka tarvitsevat tarkkaan heille sovitettuja verivalmisteita. Tällaisia valmisteita tarvitaan esimerkiksi pitkien syöpähoitojen aikana.

”Verenluovuttajien apu potilaille on korvaamattoman tärkeää. Biopankkiin liittymällä apunsa voi ulottaa vielä pitkälle tulevaisuuteen, sillä silloin on mukana kehittämässä sekä nykyisiä että uusia hoitomenetelmiä”, kertoo Veripalvelu erikoislääkäri Riikka Lehtisalo.

Veripalvelun biopankki kerää näytteitä verenluovuttajilta, jotka ovat antaneet suostumuksensa tietojensa tutkimuskäyttöön. Tähän mennessä biopankkiin on liittynyt 53 000 verenluovuttajaa. Tavoitteena on saavuttaa 60 000 liittyjän rajapyykki seuraavien kahden vuoden aikana.

Veripalvelun biopankkiin voi liittyä verenluovutuksessa käydessään. Luovuttaja allekirjoittaa biopankkisuostumuksen ja hoitaja kerää biopankkinäytteen normaalin verenluovutuksen yhteydessä.

Biopankin toimintaan, näytteitä hyödyntäviin tutkimuksiin ja näytteenantajan infomateriaaleihin voi tutustua tarkemmin Veripalvelun biopankin verkkosivuilla.

Verta voi luovuttaa ympäri maata

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet.

Aika verenluovutukseen varataan etukäteen osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuksia ympäri maata. Tilaisuudet voi katsoa Veripalvelun sivuilta löytyvästä kalenterista.

Lisäksi verta voi luovuttaa Veripalvelun kymmenessä kiinteässä toimipisteessä eri puolilla maata. Toimipisteiden aukioloajat löytyvät kunkin toimiston verkkosivuilta:

  • Espoo Iso Omena, Suomenlahdentie 1, p. 029 300 1040
  • Helsinki Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, p. 029 300 1030
  • Helsinki Kivihaka, Kivihaantie 7, p. 029 300 1020
  • Jyväskylä Kolmikulma, Puistokatu 2-4, p. 029 300 1220
  • Kuopio Sektori, Puijonkatu 23, p. 029 300 1170
  • Lahti Trio, Kauppakatu 10, p. 029 300 1240
  • Oulu Isokatu 32 C, p. 029 300 1110
  • Seinäjoki Kauppakatu 26, p. 029 300 1190
  • Tampere Koskikeskus, Hatanpään valtatie 1, p. 029 300 1130
  • Turku Yliopistonkatu 29 B, 3. krs. p. 029 300 1140

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Verenluovuttajien biopankkinäytteiden avulla kehitetään nykyisiä ja tulevia hoitomenetelmiä. Kuva: Noe Anttonen.
Verenluovuttajien biopankkinäytteiden avulla kehitetään nykyisiä ja tulevia hoitomenetelmiä. Kuva: Noe Anttonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

vaihde 029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai tiedottaja Tuuli Vuoreen (puh: +358 29 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Kesän muistilista verenluovuttajille1.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Kesällä verenluovuttajan kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Ulkomaanmatkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen, sillä Euroopan matkaajille astuu voimaan verenluovutusrajoituksia 4.7. alkaen. Verenluovutuspaikka kotimaassa voi löytyä kesällä mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta, sillä verta voi luovuttaa myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella. Kesällä verenluovuttajan on lisäksi hyvä muistaa, että helteiset kelit ja auringonpalvonta edellyttävät runsasta nestetankkausta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme