Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

VEROJURISTI JANNE JUUSELA: SUOMEN HYVINVOINTI EDELLYTTÄÄ KILPAILUKYKYISTÄ JA NEUTRAALIA OMISTAMISEN VEROMALLIA

Jaa

Yrittämisen ja omistamisen verotus tulee uudistaa alentamalla yhteisöverokanta 15 prosenttiin, luomalla neutraali osinkoverotus sekä luopumalla pääomatuloverotuksen progressiosta, kirjoittaa Borenius Asianajotoimiston osakas, oikeustieteen tohtori Janne Juusela EVA Analyysissa Verotuksen kolmiloikka.

Ulkomaiset suorat sijoitukset eri OECD- ja G20-maihin suhteessa bkt:hen vuonna 2018 (%)
Lähde: OECD
Ulkomaiset suorat sijoitukset eri OECD- ja G20-maihin suhteessa bkt:hen vuonna 2018 (%) Lähde: OECD

Neutraalissa osinkoverotuksessa kaikista osinkotuloista maksetaan 17,7 prosentin vero riippumatta yhtiön nettovarallisuudesta ja tulojen tasosta. Pääomatuloveroprosentti asetetaan 30:een. Yrityksen osinkona jakaman voiton kokonaisveroaste yhdessä yhteisöveron kanssa asettuu aina samalle tasolle pääomatuloveron kanssa, eli 30 prosenttiin.

Suomen yhteisöverokanta on viime vuosina menettänyt kilpailukykyään suhteessa muihin maihin, kun useissa maissa on laskettu yhteisöverokantaa. Nykyinen osinkoverotus ei kannusta kasvuun, ja pääomatuloverotus on kansainvälisesti verrattuna kireää.

Koronakriisin vuoksi Suomen kansantalous supistuu tuntuvasti vuonna 2020, ja julkinen talous on kääntynyt voimakkaasti alijäämäiseksi. Valtio voi tiettyyn rajaan asti rahoittaa julkisia menoja velalla, mutta se ei voi yksin luoda kestävää kasvua, sillä talouskasvu ja työpaikat syntyvät yrityksissä. Hyvinvoinnin rahoituspohjan turvaaminen edellyttää rakenteellisia uudistuksia.

”Verojärjestelmän kilpailukyvyn parantaminen on mahdollista toteuttaa nopeasti, koska se on lähes täysin kansallisen lainsäätäjän käsissä. Nopea toteutus toimii myös koronakriisin elvytystoimena”, sanoo asianajaja Janne Juusela.

Janne Juusela: Verotuksen kolmiloikka -EVA Analyysi torstaina 19.11. kello 10.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: asianajaja Janne Juusela, janne.juusela@borenius.com tai +358 40 772 34 08

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

EVA järjestää Miten verotuksella luodaan vauraampi Suomi? -webinaarin torstaina 19.11. kello 10. Webinaarissa käsitellään Janne Juuselan kirjoittamaa Verotuksen kolmiloikka -EVA Analyysia. Juuselan lisäksi keskustelemassa ovat valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen. Toimittajat voivat ilmoittautua webinaariin viestintäpäällikkö Heini Larrokselle torstaihin 19.11. kello 9.00 mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ulkomaiset suorat sijoitukset eri OECD- ja G20-maihin suhteessa bkt:hen vuonna 2018 (%)
Lähde: OECD
Ulkomaiset suorat sijoitukset eri OECD- ja G20-maihin suhteessa bkt:hen vuonna 2018 (%) Lähde: OECD
Lataa
Asianajaja Janne Juusela Kuva: Borenius Asianajotoimisto
Asianajaja Janne Juusela Kuva: Borenius Asianajotoimisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme