Kustannusosakeyhtiö Otava

Vesa Haapalan Alexis on rujonkaunis romaani Aleksis Kiven kohtalonvuosista

Jaa

Haapala kuvaa traagisesti kirjailijaa, joka ei löydä paikkaansa maailmassa.

Nälkävuosien kaataessa kansaa Alexis elää Charlotta Lönnqvistin hyväntahdon varassa Fanjunkarsin torpassa ja kirjoittaa kirjaa seitsemästä miehestä. Hän on demoniensa riivaama eikä tunne kuuluvansa joukkoon missään: ei talonpoikain työteliäässä seurassa eikä Helsingin seurapiireissä, joiden tunnustuksesta ja taloudellisesta tuesta hän on riippuvainen. Luonto, haaveet ja kirjallisuus ovat hänen kotinsa. 

Alexis on intiimi, päiväkirjamainen romaani Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan elämästä vuosina 1866–1870. Se kertoo Aleksis Kiven mielen liikkeistä, hänen haaveistaan, peloistaan ja tavoitteistaan kiihkeimmän kirjoittajanelämän ajalta. Teos kuvaa, miten historiassa toistuvat samankaltaiset asiat: niukkuus, puute, yhteiskunnalliset mullistukset ja kamppailu siitä, mikä on ylipäänsä merkittävää.

Vesa Haapala (s. 1971 Keuruulla) on kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Haapalan esikoisteos Vantaa (2007) sai useita palkintoehdokkuuksia ilmestymisvuotenaan. Teos oli Helsingin Sanomien parhaan esikoisteoksen palkintoehdokkaana, Runeberg-ehdokkaana sekä Einari Vuorela -runopalkintoehdokkaana (2008). Haapala sai teoksestaan Kalevi Jäntin palkinnon. Haapala on kirjoittanut väitöskirjan Edith Södergranin lyriikasta (2005) ja tutkinut Aleksis Kiven tuotantoa myös akateemisesti. 

Alexis on arvosteluvapaa ilmestyessään 12.1.2023.

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Sähköiset ja fyysiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Virpi Hämeen-Anttilalle Vuoden johtolanka -palkinto ja Åsa Larssonille ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja7.2.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Virpi Hämeen-Anttilan Vapauden vahdit on voittanut Suomen dekkariseuran myöntämän Vuoden johtolanka -palkinnon. Åsa Larsson puolestaan palkittiin ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla Rebecka Martinsson -sarjasta ja sen tuoreimmasta osasta Isien pahat teot. Suomen dekkariseura ry:n jakamat palkinnot myönnetään edellisen vuoden merkittävästä dekkariteosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme