Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Vesistöjen velvoitetarkkailuja ja pohjaeläinmenetelmiä vertaileva selvitys alkaa

Jaa

Kainuun ELY-keskus aloittaa hankkeen, jossa selvitetään kaivostoiminnalle määrättyjen vesistöjen tarkkailuohjelmien välisiä eroja. Hankkeessa myös verrataan eri menetelmiä, joiden perusteella arvioidaan järvisyvänteiden tilaa pohjaeläimistön avulla.

Velvoitetarkkailuja ja pohjaeläinmenetelmiä vertaileva -selvityshanke aloitetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston kanssa. Hankkeen tavoitteena on vesistötarkkailun ja pohjaeläinmenetelmien kehittäminen kuvaamaan entistä luotettavammin kaivostoiminnan vaikutuksia. Hankkeen loppuraportti julkaistaan vuoden 2021 lopulla. Hanke on saanut rahoituksen ympäristöministeriöstä.

Ensimmäisenä käynnistetään pohjaeläinmenetelmien vertaileva selvitys. Selvitykseen liittyvä näytteenotto aloitetaan viikolla 41. Kohteet sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Savossa.

Selvityksen tavoitteena on vastata esille nousseeseen tarpeeseen arvioida velvoitetarkkailussa käytettävien pohjaeläinmenetelmien soveltuvuutta osoittamaan kaivosten alapuolisissa vesistöissä havaittavia vaikutuksia. Tutkimuksen hyötynä on nykyisen vesistöjen virallisessa luokittelussa käytettävän menetelmän kehitystarpeiden selvittäminen. Tällä menetelmällä saatuja tuloksia vertaillaan paleolimnologiseen eli pohjasedimentin historiallista tilaa kuvaavaan menetelmään.

Vuoden 2021 alussa, Kainuun ELY-keskus aloittaa vesistötarkkailuselvityksen, jossa kootaan yhteen Suomen metallimalmikaivosten velvoitetarkkailuohjelmien yksityiskohtainen sisältö. Hankkeessa selvitetään  kaivannaistoiminnalle määrätyn pintavesien tarkkailun riittävyyttä ja soveltuvuutta. Selvityksen taustalla on havainto tarkkailuohjelmien eroista.

Selvitys tuottaa valtakunnallisesti kattavan kuvan kaivannaistoiminnan nykyisestä velvoitetarkkailusta. Samalla tuodaan esille mahdollisia kehittämistarpeita tarkkailun yhdenmukaistamiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus:

Projektipäällikkö Auri Koivuhuhta, p. 0295 023 827, auri.koivuhuhta@ely-keskus.fi

Vesistöasiantuntija Kimmo Virtanen, p. 0295 023 899, kimmo.virtanen@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita noin 5 000 enemmän kuin vuosi sitten - avointen työpaikkojen määrä noussut vuoden takaisesta20.10.2020 08:36:46 EESTTiedote

Keväällä alkanut koronakriisi nosti työttömyyden rajuun nousuun. Suuri osa kasvusta johtui lomautettujen määrän moninkertaistumisena maalis-huhtikuun aikana. Alkukesästä lähtien lomautukset ovat selvästi vähentyneet Pohjois-Pohjanmaalla. Lomautusten laaja käyttö viestii, että moni työantaja haluaa pitää kiinni henkilöstöstään ja lomautukset ovat tilapäinen keino ylittää vaikea jakso tai se antaa harkinta-aikaa epävarmassa toimintaympäristössä. Viime aikoina lomautettujen määrä ei ole enää laskenut yhtä ripeästi kuin kesän aikana. Työttömien työnhakijoiden määrä on maakunnassa edelleen korkea. Uusia koronan leviämistä ehkäiseviä rajoitustoimia on suunnitteilla ja nämä lisäävät epävarmuutta monilla toimialoilla.

Valtatien 28 jalankulku- ja pyöräilyväylä välillä radan ylikulkusilta - Koivuahontie sekä valtatien 27 / Asematien liittymän parantaminen, Nivala1.10.2020 12:36:53 EESTTiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on laatimassa tie- ja rakennussuunnitelmaa jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamiseksi valtatien 28 varteen välillä rautatien ylikulku - Koivuahontie sekä rakennussuunnitelmaa valtatien 27 ja Asematien liittymän parantamiseksi Nivalassa. Liittymä varustetaan kääntymiskaistoilla ja liikennevaloilla. Suunnitelmia laaditaan yhteistyössä Nivalan kaupungin kanssa.

Raahen alueen säännösteltyjen vesien säännöstelykäytäntöjä kehitetään - hankkeen pohjaksi toivotaan käyttäjien näkemyksiä kehittämistarpeista30.9.2020 08:39:47 EESTTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Raahen kaupunki ja SSAB Europe Oy ovat käynnistäneet Raahessa kehittämishankkeen, joka koskee vedenkorkeuksien säännöstelyä Haapajärven tekojärvessä sekä merestä padotuissa Siniluodonlahdessa ja Kuljunlahdessa sekä virtaamia Pattijoen alaosalla, Haapajoessa ja Piehinkijoen suualueella. Kehittämishankkeessa pyritään löytämään säännöstelyyn uudet käytännöt, jotka ottavat huomioon muuttuvat ilmasto-olosuhteet, vesienhoidon tavoitteet ja kaikki vesien käyttömuodot sekä kohtelee mahdollisimman tasapuolisesti kaikkia jokia ja järviä. Suunnittelutyön pohjaksi on jo tehty esiselvitys, mutta sen täydentämiseksi halutaan saada laajasti käyttäjien näkemyksiä kehittämistarpeista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme