Viemäri vetää paremmin ilman jouluruokien rasvoja ja siivousliinoja

Viemäreissä rasva jähmettyy ja kertyy putkien seinämiin ja sitä kautta altistaa putken vielä isommalle tukokselle. Kun esimerkiksi putken mutkaan kertyy talouspaperia, hiuksia, tulitikkuja ja vanupuikkoja niin tukos alkaa olla valmis. Mutakylpy kylpyhuoneessa on jouluaattona ikävä yllätys. Kylpyhuoneessa onkin hyvä pitää roskille omaa astiaa, jonka tyhjentää sitten sekajätteeseen.
Joulusiivousta tehdessä on hyvä pitää mielessä, että myöskään siivousliinoja ei saa laittaa viemäriin, vaan ne lajitellaan sekajätteeseen. Puuvilla- tai muovipohjaiset liinat ja kosteuspyyhkeet eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle. Ne voivat juuttua viemäriverkoston jätevesipumppuihin ja aiheuttaa tukoksen. Pumpputukosten avaaminen vie työntekijöiden aikaa ja viivästyttää muita huoltotöitä. Jos tukoksia ei avata ajoissa, niistä saattaa aiheutua jäteveden ylivuotoja ympäristöön tai kiinteistöjen kellareihin.
- Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti. Jos tukos muodostuu kiinteistön omaan viemäriputkeen tai todennetusti kiinteistöstä johtuvista syistä HSY:n runkoviemäriin, sen avaamisesta ja puhdistamisesta aiheutuvat kulut tulevat maksettavaksi suoraan kiinteistön omistajalle. Kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa, kertoo HSY:n kunnossapitoyksikön päällikkö Arja Johnsson.
Käytä rasvat ruoanlaitossa tai kierrätä
Ensisijaisesti kinkunrasva ja syntyvä liemi kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Tapoja on monia, siitä voi tehdä vaikka kastikkeen pohjan tai käyttää paistorasvana. Jos käyttöä ei heti löydy, niin lientä voi myös pakastaa pienissä purkeissa ja käyttää myöhemmin ruokien maustamiseen.
- Jos rasvaa ei halua hyödyntää ruuanlaitossa, sen voi kierrättää biojätteeseen. Kinkunrasva kannattaa aina jäähdyttää, jolloin kiinteäksi hyytynyt rasva on helppo laittaa biojäteastiaan. Muussakin ruoanlaitossa syntyy rasvaa. Pienet määrät nestemäistä rasvaa on helppo pyyhkäistä talouspaperiin tai imeyttää vaikka kananmunankennoon, jolloin nekin voi kierrättää biojätteiden mukana, neuvoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.
- Suurempi määrä nestemäistä rasvaa kuuluu laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Tähän käy esimerkiksi teipattu maitopurkki, Tanner jatkaa.
Viemärisukeltaja -filmi “Älä ruoki rottaa” muistuttaa rasvojen oikeaoppisesta lajittelusta. Joulun aikaan tämä näkyy myös pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Älä ruoki rottaa -filmi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ympäristöasiantuntija Elina Tanner, puh 0505776495, elina.tanner(at)hsy.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme