Viemäri vetää paremmin ilman jouluruokien rasvoja ja siivousliinoja
Monen jouluun kuuluu joulusiivous ja kinkun paisto. Muutenkin keittiössä vietetään paljon aikaa juhlaa valmistellen. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että kinkunrasvaa tai muutakaan rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Viemärissä rasva aiheuttaa kahdenlaista haittaa: se tukkii putkia ja toimii ruokana viemäreissä asustaville rotille.

Viemäreissä rasva jähmettyy ja kertyy putkien seinämiin ja sitä kautta altistaa putken vielä isommalle tukokselle. Kun esimerkiksi putken mutkaan kertyy talouspaperia, hiuksia, tulitikkuja ja vanupuikkoja niin tukos alkaa olla valmis. Mutakylpy kylpyhuoneessa on jouluaattona ikävä yllätys. Kylpyhuoneessa onkin hyvä pitää roskille omaa astiaa, jonka tyhjentää sitten sekajätteeseen.
Joulusiivousta tehdessä on hyvä pitää mielessä, että myöskään siivousliinoja ei saa laittaa viemäriin, vaan ne lajitellaan sekajätteeseen. Puuvilla- tai muovipohjaiset liinat ja kosteuspyyhkeet eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle. Ne voivat juuttua viemäriverkoston jätevesipumppuihin ja aiheuttaa tukoksen. Pumpputukosten avaaminen vie työntekijöiden aikaa ja viivästyttää muita huoltotöitä. Jos tukoksia ei avata ajoissa, niistä saattaa aiheutua jäteveden ylivuotoja ympäristöön tai kiinteistöjen kellareihin.
- Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti. Jos tukos muodostuu kiinteistön omaan viemäriputkeen tai todennetusti kiinteistöstä johtuvista syistä HSY:n runkoviemäriin, sen avaamisesta ja puhdistamisesta aiheutuvat kulut tulevat maksettavaksi suoraan kiinteistön omistajalle. Kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa, kertoo HSY:n kunnossapitoyksikön päällikkö Arja Johnsson.
Käytä rasvat ruoanlaitossa tai kierrätä
Ensisijaisesti kinkunrasva ja syntyvä liemi kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Tapoja on monia, siitä voi tehdä vaikka kastikkeen pohjan tai käyttää paistorasvana. Jos käyttöä ei heti löydy, niin lientä voi myös pakastaa pienissä purkeissa ja käyttää myöhemmin ruokien maustamiseen.
- Jos rasvaa ei halua hyödyntää ruuanlaitossa, sen voi kierrättää biojätteeseen. Kinkunrasva kannattaa aina jäähdyttää, jolloin kiinteäksi hyytynyt rasva on helppo laittaa biojäteastiaan. Muussakin ruoanlaitossa syntyy rasvaa. Pienet määrät nestemäistä rasvaa on helppo pyyhkäistä talouspaperiin tai imeyttää vaikka kananmunankennoon, jolloin nekin voi kierrättää biojätteiden mukana, neuvoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.
- Suurempi määrä nestemäistä rasvaa kuuluu laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Tähän käy esimerkiksi teipattu maitopurkki, Tanner jatkaa.
Viemärisukeltaja -filmi “Älä ruoki rottaa” muistuttaa rasvojen oikeaoppisesta lajittelusta. Joulun aikaan tämä näkyy myös pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Älä ruoki rottaa -filmi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ympäristöasiantuntija Elina Tanner, puh 0505776495, elina.tanner(at)hsy.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uudet kummikoulut pääsevät harjoittelemaan ympäristötekoja11.8.2022 12:18:34 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on valinnut seitsemän koulua pääkaupunkiseudulta ja Kirkkonummelta lukuvuoden 2022–2023 kummikouluiksi. Kummikoulutoimintaa on järjestetty jo 15 vuoden ajan. Ohjelmassa oppilaat pääsevät harjoittelemaan ympäristötekojen ottamista pysyväksi osaksi omaa arkea.
Kesäkeittiön biojätteen lajitteluun helpot vinkit7.7.2022 12:52:36 EEST | Tiedote
Kesäkeittiössä kokkailu on mukava tapa nauttia kesästä ja biojätteen lajittelu sujuu helposti pienien vinkkien avulla. Biojätteelle sopii värikäs emalikattila tai muu astia kesäkeittiöön tai sen lähettyville. Biojätteen lajittelu on helppo arkinen tapa, jonka myötä jokainen asukas voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään.
Ilman pienhiukkasten ja mustan hiilen leviäminen pääkaupunkiseudulla mallinnettu: liikenteen ja puunpolton päästöt korostuvat28.6.2022 08:36:29 EEST | Tiedote
Pienhiukkasten leviämistä ja pitoisuuksia selvitettiin mallinnuksen avulla pääkaupunkiseudulla. Mallinnuksen mukaan ilmanlaatu on pääkaupunkiseudulla pääsääntöisesti hyvä. Paikallisen liikenteen ja puunpolton päästöt sekä seudun ulkopuolelta kulkeutuvat ilmansaasteet nostavat kuitenkin ajoittain merkittävästi pienhiukkasten pitoisuuksia. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja Ilmatieteen laitoksen selvitys sisälsi myös hiukkasissa olevien mustahiili- sekä bentso(a)pyreenipäästöjen leviämismallinnuksen. Mustaa hiiltä mallinnettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa kaupunkitasolla Suomessa.
HSY:n keräysautokierros päättyi – kerätyn jätteen vähentynyt määrä pohdituttaa27.6.2022 09:37:07 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti huhti–kesäkuussa yhdeksän viikkoa kestäneen keräysautokierroksen. Kerättyjen jätteiden määrä väheni merkittävästi aikaisemmasta.
Viisi vinkkiä vähäpäästöiseen juhannussaunaan20.6.2022 08:39:23 EEST | Tiedote
Puusauna on tärkeä suomalainen juhannusperinne – huolehdithan kuitenkin, että lämmität saunan oikein. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo viiden vinkin avulla, kuinka mahdollisimman vähäpäästöinen saunominen onnistuu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme