Vieraslajien torjunta on teko luonnon puolesta - nyt on otollinen aika käydä lupiinikasvuston kimppuun
Tällä hetkellä kukintaansa aloitteleva komealupiini on yksi kansallisesti haitalliseksi säädetyistä vieraslajeista, joita mm. ei saa kasvattaa eikä päästää ympäristöön. Tämä puutarhakarkulainen leviää kulovalkean tavoin ja tukahduttaa alleen muun muassa niittyjen ja ketojen alkuperäislajeja.

Haitalliset vieraslajit uhkaavat maailmanlaajuisesti luonnon monimuotoisuutta ja ajavat alkuperäisiä kasvi- ja eläinlajeja ahtaalle. Niillä on haittavaikutuksia ympäristöön, talouteen ja terveyteen aina lajien välisen kilpailun kiristymisestä tautien leviämiseen. Pirkanmaan ELY-keskus valvoo vieraslajeista aiheutuvien riskien hallintaa koskevan lain ja -asetuksen noudattamista alueellaan.
Lupiinin torjunta on konkreettinen teko luonnon monimuotoisuuden hyväksi
- Vaikka lupiinia tuskin saadaankaan enää kokonaan hävitettyä Suomen luonnosta, voidaan torjunnalla estää sen leviämistä esimerkiksi luonnonsuojelualueille ja raivata tilaa alkuperäiselle lajistolle.
- Tienpientareiden lupiinikasvustot valtaavat tilaa niittykasveilta, jotka ovat perinteisen maatalouden vähenemisen myötä osittain löytäneet uuden elintilan aurinkoisilta tienpenkoilta.
- Lupiinin torjuminen on myös teko hyönteiskatoa vastaan. Lupiini yksipuolistaa paikallisten pölyttäjähyönteisten ravintoa ja mm. perhosten, kovakuoriaisten ja muurahaisten määrä sekä lajirikkaus on laajassa lupiinikasvustossa vähäinen.
Ohjeita torjujalle
- Komealupiinin hävittäminen vaatii torjujalta pitkäjänteisyyttä ja torjuntatyötä on jatkettava useiden vuosien ajan, sillä maaperän siemenvarastosta nousee uusia lupiineja tehokkaasti.
- Jos lupiini kukkii, kerää ne leikkokukiksi. Hävitä kukat sekajätteen mukana.
- Jos lupiinikasvustot ovat vielä pienialaisia, kaiva kasvit juurineen ylös maasta.
- Laajemman lupiinikasvuston voi myös niittää. Niitto kannattaa tehdä parhaaseen kukinta-aikaan, ennen ruskeiden siemenpalkojen muodostumista. Tehokkainta on niittää kasvustoa useaan kertaan kesän aikana, jolloin siementen kehittyminen estyy eikä kasvi pääse leviämään. Jos siemenet ovat muodostuneet, niittämisestä ei ole enää hyötyä. Tällöin niitettäessä siemenet voivat levitä lähiympäristöön. Niittoa on muistettava jatkaa sinnikkäästi seuraavina vuosina. Niittoon voi yhdistää myös peittämisen esim. paksulla muovilla tai kestävällä pressulla.
- Pihan kitkentäjätteet tulee käsitellä omalla tontilla tai viedä suuremman määrän kunnan osoittamaan vieraslajijätteen vastaanottopaikkaan, ei lähimetsään tai luvattomille tunkioille.
- Niittojätteen tai ylös kaivetut lupiininjuurakot, joissa ei ole vielä siemeniä, voi antaa kuivua auringossa ja kasata kuivatettuna kompostiin. Kasan voi peittää tukevalla muovilla tai pressulla ja varmistaa, etteivät kasvit jatka kehittymistä. Siemeniä sisältävä kasvijäte tulee pussittaa kaksinkertaiseen muovisäkkiin ja hävittää polttokelpoisen sekajätteen mukana.
Lisätietoa:
- Tule mukaan torjumaan vieraslajeja – kolmelle hankkeelle avustusta Pirkanmaalla (ely-keskus.fi)
- Ilmoita havaintosi ja lue lisää vieraslajeista Vieraslajit.fi-sivustolla (vieraslajit.fi)
- Pirkanmaan ELY-keskus: ylitarkastaja Marika Koskinen, puh. 0295 036 006 sekä ylitarkastaja Elisa Nygård, puh. 0295 036 187, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Rantatunnelissa kesäkuun kuukausihuolto27.6.2022 11:23:28 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus huoltaa Tampereen Rantatunnelia kahtena perättäisenä päivänä 29. ja 30. kesäkuuta.
Myyränkankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy (Pirkanmaa)23.6.2022 09:23:33 EEST | Tiedote
ABO Wind Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista sekä hankkeeseen liittyvää voimajohtoa Virtain ja Kihniön kuntien alueelle.
Sinilevää havaittu kahdeksalla järvellä (Pirkanmaa)23.6.2022 09:16:49 EEST | Tiedote
Viikolla 25 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kahdeksalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.
Vedenpinnat laskussa koko maakunnassa – nyt kelpaa nauttia keskikesästä laiturilla (Pirkanmaa)22.6.2022 13:06:28 EEST | Tiedote
Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat laskussa ja jatkavat kesällä laskuaan. Längelmäveden ja Hauhon reittien järvien vedenpinnat ovat edelleen selvästi keskimääräistä korkeammalla, ja Kuokkalankosken virtaamat pysyvät vielä pitkään suurina. Maakunnan pohjavesitilanne on hyvä.
Syksyllä jaossa rahaa vesistöjen kunnostamiseen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan parantamiseen (Pirkanmaa)21.6.2022 10:17:10 EEST | Tiedote
Kaipaako lähivetesi kunnostustoimia? Haluaisitko parantaa peltojesi vesienhallintaa? Aloita hankkeen suunnittelu nyt!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme