HSY

Vietetään jälleen vastuullinen joulu lajittelemalla jätteet oikein

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna. Alumiinivuoat ja tuikkukynttilöiden kuoret kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit ja risat joulukoristeet laitetaan sekajäteastiaan, rikkonaiset jouluvalot puolestaan sähkölaitekeräykseen. Ruokajätteestä voidaan tuottaa biokaasua ja multaa, kun se lajitellaan biojäteastioihin.

Hyvän joulumielen ohella juhlan keskellä on paikallaan muistaa myös jätteiden lajittelu. Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit laitetaan sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä. Myös risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä lasinen kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan. Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä.

- Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Ne tulee laittaa sekajäteastiaan, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää, ohjeistaa HSY:n projektipäällikkö Minna Partti.

Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkölaitekeräykseen, eivät sekajätteeseen.

- Konvehtirasioiden suklaista nautitaan lähes jokaisessa kodissa jouluna. Rasian pahvinen kuori tulee laittaa kartongin keräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin, Partti jatkaa.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, kun asukkaat tilaavat tavaraa verkkokaupasta ja paketoivat lahjojaan. Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä.

Pakkauslaatikot kannattaa tilan säästämiseksi litistää ennen keräysastiaan laittamista.

Jos uutenavuotena on käytössä vielä aikaisemmin ostettuja tinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Käytetyt tinat tulee viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle. Uudet, tänä vuonna ostetut lyijyttömät tinat kuuluvat metallinkeräykseen.

Lajittele ruokajäte aina biojätteeseen

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää hankkimalla jouluruokia kohtuudella. Jos joulun ruokia jää yli, niitä voi soveltaa uusiksi aterioiksi.

- Ruokajätettä syntyy todennäköisesti jonkin verran, jolloin on hyvä muistaa, että se tulee laittaa biojäteastiaan. Jos et käytä kinkunrasvaa ruoanlaitossa, laita rasva hyytyneenä biojätteeseen. Biojätteestä tuotetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa biokaasua ja kompostimultaa, kertoo Partti.

Mikään ruokajäte sekä kinkusta, kalkkunasta ja kalasta jäävä ylijäämärasva eivät kuulu wc-pyttyyn, sillä viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille. Jos kiinteistössä ei vielä ole erillistä biojäteastiaa, nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen tai viedä erilliseen, joidenkin kauppojen yhteydessä olevaan keräystempaukseen.

Vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun löytyy HSY:n verkkosivuilta hsy.fi/joulu. Ohjeita jätteiden lajittelusta löytyy myös osoitteesta hsy.fi/jateopas.

Joulusiivouksen yhteydessä voi myös kehittää kodin lajittelupistettä. Tarjoamme näppäriä vinkkejä kodin viihtyisyyden ja jätelajittelun parantamiseen osoitteessa hsy.fi/kiitoskunlajittelet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme