Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vihreä siirtymä – nopeampaa käsittelyä ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksille Etelä-Suomen aluehallintovirastossa

Jaa
Neljä vihreää siirtymää edistävää hanketta on saanut etusijan Etelä-Suomen aluehallintovirastossa kuluvana vuonna. Etusijalle pääsyn tarkoituksena on mahdollistaa ympäristö- tai vesitalouslupahakemuksen tavanomaista nopeampi käsittely.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt etusijan tänä vuonna neljän vihreää siirtymää edistävän hankkeen lupahakemukselle:

  • HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän Espoon Ämmässuon biojätteen käsittelylaitos
  • CNGR Finland Oy:n Haminan akkumateriaalitehdas
  • BASF Battery Materials Finland Oy:n Harjavallan akkumateriaalitehdas
  • P2X Solutions Oy:n Harjavallan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin valmistus.

Kaikkiaan pyyntöjä päästä ympäristö- ja vesitalouslupahakemusten etusijamenettelyyn on tullut viisi kappaletta.

Aluehallintovirasto käsittelee etusijan saaneiden hankkeiden lupa-asiat mahdollisimman joutuisasti. Hankkeita edistetään nopeutetusti käsittelynkaikissa vaiheissa. Johtaja Veli-Matti Uskin mukaan aluehallintoviraston tavoitteena on käsitellä kaikkien etusijan saaneiden hankkeiden lupa-asiat alle 12 kuukaudessa, mutta käytännössä pyritään huomattavasti nopeampaan käsittelyyn.

Toiminnanharjoittaja voi pyytää etusijamenettelyn soveltamista vesitalous- tai ympäristölupahakemuksensa käsittelyssä vuosina 2023–2026. Etusija voidaan antaa tietyille vihreää siirtymää edistäville hankkeille, joiden toiminnassa on otettu huomioon ei merkittävää haittaa -periaate (DNSH). Lupamenettely ja lupaharkinta eivät muutoin poikkea tavanomaisesta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön mukaiset lupa-asiat, muut hakemusasiat sekä ilmoitus- ja oikaisuvaatimusasiat Etelä- ja Lounais-Suomessa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi vuonna 2022 päätöksen 403 lupa-asiasta, ja kaikkien käsiteltyjen lupa-asioiden käsittelyajan mediaani oli 8,45 kuukautta. Tällä hetkellä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on vireillä 266 lupa-asiaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtaja Veli-Matti Uski, p. 029 501 6502
ympäristöneuvos Teemu Lehikoinen, p. 029 501 6415
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme