Vihreät - De Gröna

Vihreät esittää kaksiportaisesta opintotuesta luopumista ja pieleen ojitettujen soiden ennallistamista – puolue julkisti myös kampanjakärkensä

Jaa

Vihreät haluaa puuttua köyhyyteen, korjata peruskouluissa perusasioita ja luopua opintotuen kaksiportaisuudesta. Puolueen puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo esitti myös valtion vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelua ja noin miljoonan hehtaarin pieleen ojitetun suon ennallistamista. Ohisalo esitteli puolueen eduskuntavaalikampanjaa Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 26.11.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

– Me haluamme Suomen, joka suojelee elämää. Suojele elämää on myös tämän kampanjan slogan, johon jokaisen suomalaisen on helppo yhtyä, Ohisalo sanoo. 

Ohisalo totesi lapsiperheköyhyyden torjunnassa olevan kyse siitä, minkälaisen lapsuuden haluamme antaa Suomessa elävillle lapsille.

– Haluamme, että jokainen lapsi voisi elää sellaista elämää, jossa hyvän elämän peruspalikat ovat kohdallaan. Meidän täytyy varmistaa, että Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama elinkustannusten nousu ei aja lapsiperheitä entistä syvempään ahdinkoon. 

– Siksi esitämme perusturvan korottamista 50 eurolla kuukaudessa. Muuten ei liene kenellekään epäselvää, että Vihreät haluaa tähän maahan kaikille kuuluvan perustulon, Ohisalo sanoo.

Peruskoulussa Ohisalo haluaa palata perusasioiden äärelle. Opettajat ovat väsyneitä jatkuvaan hankejumppaan, mikä vie aikaa olennaisimmalta eli opettamiselta. Oppilaat puolestaan kaipaisivat sitä, että opettaja ehtisi tukea heitä riittävästi. Samaan aikaan oppimistulokset laskevat. 

– Peruskoulu ei tarvitse hokkuspokkusta tai sirkustemppuja, vaan välittäviä aikuisia, joilla on aikaa kuunnella lasta. Se edellyttää sitä, että ryhmäkoot ovat tarpeeksi pienet. Ja koulujen eriytymisen torjuntaa niin, että koulut joissa oppilaat tarvitsevat enemmän tukea, saavat vastaavasti myös enemmän resursseja, Ohisalo toteaa.

Korkeakouluopiskelijoiden paineita Ohisalo helpottaisi opintotuen kaksiportaisuudesta luopumalla.

– Kaksiportaisuus ei vastaa korkeakouluopintojen todellisuutta, jossa usein opiskellaan kursseja sekä alemmasta että ylemmästä tutkinnosta samaan aikaan. Joitain kursseja järjestetään niin harvoin, että sellaisen suorittamatta jääminen vaikka sairastumisen vuoksi voi pahimmillaan johtaa opintotuen maksamisen lakkaamiseen. Kaksiportaisuus tuottaa turhaa byrokratiaa ja paineita jo valmiiksi kuormittavaan elämänvaiheeseen, Ohisalo sanoo. 

Ohisalo kritisoi muita puolueita ideoiden puutteesta luontokadon torjumiseen. Vihreät esittää valtion vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelua ja pieleen ojitetun suomaan ennallistamista. Suomessa noin miljoona hehtaaria suomaata on ennallistettu tehometsätalouden käyttöön, mutta puut eivät ole kasvaneet toivotulla tavalla. 

– Esitän, että tämä noin miljoona hehtaaria pieleen ojitettua suota tulisi ennallistaa. Tästä miljoonasta hehtaarista valtaosa palautuu ennalleen, kun se vain jätetään rauhaan. Enintään noin 200 000 hehtaarin osalta tarvitaan toimenpiteitä, eli käytännössä siis ojien tukkimista, Ohisalo sanoo. 

Tarkemman eduskuntavaaliohjelman puolue julkaisee helmikuussa 2023. 

Koko puhe luettavissa Vihreiden nettisivuilta: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/maria-ohisalon-puhe-vihreiden-puoluevaltuustossa-26-11-2022/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Hopsu: ”Ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat kaikkein kovimmin niiden maiden ihmisiin, jotka ovat vaikuttaneet siihen vähiten”11.1.2023 14:22:32 EET | Tiedote

Ryhmäpuheessaan keskustelussa valtioneuvoston selonteosta kansallisesta ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmasta vuoteen 2030 Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu korosti entistä suurempaa tarvetta sopeutua ilmastonmuutokseen pandemian jälkeen. Hallitsematon muutos uhkaa yhteiskuntien vakautta ja turvallisuutta monin tavoin, ja tulevien vuosikymmenien kuluessa vaikutukset voimistuvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme