Vihreät - De Gröna

Vihreät kansanedustajat: Maatalous tarvitsee uudistavan kriisipaketin

Jaa
Hallitus valmistelee parhaillaan 300 miljoonan euron kriisipakettia maatalouden auttamiseksi. Vihreät kansanedustajat Jenni Pitko, Satu Hassi ja Heli Järvinen esittävät kriisipaketin sisällöksi toimia, jotka turvaavat viljelijöiden toimeentuloa ja samalla lisäävät ruoantuotantomme omavaraisuutta vähentämällä maatalouden riippuvuutta jatkuvasti kallistuvasta fossiilienergiasta, tuontirehusta ja teollisista lannoitteista.

EMBARGO 28.3. Klo 12:00 

– Maatalouden kehittyminen niin kriisiherkäksi kuin se nyt on, ei johdu mistään luonnonlaista, vaan on harjoitetun maatalouspolitiikan tulos. Maatalouden kriisi on pikemminkin maatalouspolitiikan kriisi, korostaa kansanedustaja Satu Hassi. 

– Osalla tiloista kriisi ei aiheuta suuria vaikutuksia. Kun lannoitteet tulevat pellolle itse istutetuista typensitojakasveista ja energiana käytetään kotimaista puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, on tila huomattavasti paremmassa turvassa. Juuri näiden tilojen tekemistä ratkaisuista meidän on otettava kriisipakettiin mallia, Hassi jatkaa. 

Vihreiden kansanedustajien mukaan kriisipaketin on yhtäältä autettava viljelijöitä akuutin kriisin yli parantamalla tilojen taloutta. Sen lisäksi tarvitsemme mittavia toimia, jotka uudistavat maataloutta ja korjaavat sen nykyisiä rakenteita, jotka ovat osoittautuneet huonosti kriisejä kestäviksi.

– Olennaista on, että nyt päätettävät tukitoimet eivät saa vahvistaa riippuvuuttamme fossiilisesta energiasta ja teollisista lannoitteista. Se olisi pahinta, mitä voisimme tässä tilanteessa tehdä. Päinvastoin, hallituksen maatalouden kriisipaketin on autettava tiloja irtautumaan fossiilienergiasta ja teollisista lannoitteista. Uusiutuvaan energiaan ja ravinteiden kierrättämiseen satsaavat tilat selviävät paremmin myös kriiseistä, vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jenni Pitko toteaa. 

– Tukipaketti ei saa päätyä vahvistamaan riippuvuuttamme fossiilitaloudesta, Pitko linjaa. 

Vihreät kansanedustajat ehdottavat myös uutta järjestelmää, jolla jokainen kansalainen voisi itse tukea suomalaisia ruuantuottajia. 

– Kannustetaan kauppoja kehittämään kuluttajille mahdollisuus maksaa ostamistaan elintarvikkeista esimerkiksi 10 % korkeampi hinta siten, että kaupat takaavat summan menevän suoraan tuottajille, ehdottaa kansanedustaja Heli Järvinen. 

Lue vihreiden kansanedustajien esitykset maataloustuottajien toimeentulon parantamiseksi sekä maatalouden riippuvuuden vähentämiseksi fossiilienergiasta, tuontirehusta ja teollisista lannoitteista: 

https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/maatalous-tarvitsee-uudistavan-kriisipaketin/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme