Vihreät Euroopan parlamentissaVihreät Euroopan parlamentissa

Vihreät mepit: EPPO aloitti toimintansa - Miksi Suomi nimitti vain osa-aikaisia syyttäjiä?

Jaa

Euroopan unionin uusi syyttäjänvirasto EPPO pääsee tänään käynnistämään toimintansa Luxemburgissa, mutta Suomen rooli on vielä epäselvä, sillä kaksi suomalaista syyttäjää on nimitetty vain osa-aikaisesti.

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala ja saksalainen vihreiden europarlamentaarikko Daniel Freund pitävät tilannetta Suomen osalta ongelmallisena: Suomi on sitoutunut nimittämään kaksi kansallista syyttäjää EPPO:n palvelukseen, mutta pysyviä nimityksiä ei ole tehty. Suomi on tarjonnut kahdelle syyttäjälle vain osa-aikaisia tehtäviä. “EPPO:lla on keskeinen toimijuus EU:n taloudenpidon valvonnassa. Ensimmäistä kertaa EU:lla on mahdollisuus panna syytteeseen EU-rahoja väärinkäyttävät tahot ja myös torjua nykyistä tehokkaammin avustuspetoksia ja muuta talousrikollisuutta,” he toteavat.

“Suomen tulee delegoida syyttäjät täysipäiväisesti EPPO:n tehtäviin. Suomen pitää siten tarjota EPPO:n käyttöön täysimääräiset resurssit syyttäjäviranomaisen vaatimusten mukaisesti, jotta toimintaa voi saavuttaa tavoitteensa. Kaikkien jäsenvaltioiden, myös Suomen, on pyrittävä edesauttamaan petosten torjuntaa, jotta talousrikolliset eivät saa lisää liikkumatilaa”, Hautala ja Freund toteavat.

EPPO on itsenäinen virasto, joka vastaa talousrikostutkinnasta ja syytteen nostamisesta. Riippumattoman toiminnan kannalta on keskeistä, että syyttäjät pystyvät toimimaan puolueettomasti. Tämä palvelee sekä Suomen kansallista intressiä että koko Euroopan unionia. Työskentely samanaikaisesti kansallisella tasolla ja EU-tasolla voi asettaa syyttäjät eturistiriitaan, joten kansallisten syyttäjien osa-aikaisuus haitannee tehtävien suorittamista.

“Olemme iloisia nähdessämme, että pääsyyttäjänä aloittaa erittäin pätevä ja kokenut Laura Codruta Kövesi, joka on aiemmin työskennellyt Romanian korruptiontorjuntaviraston pääsyyttäjänä”, mepit toteavat.

Lisätietoja: Heidi Hautala, heidi.hautala(at)europarl.europa.eu, Daniel Freund, daniel.freund(at)europarl.europa.eu

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö europarlamentin raportoijaksi hiilinieluasetuksesta6.9.2021 16:27:02 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ryhtyy pääneuvottelijaksi eli raportoijaksi hiilinielujen asetuksesta europarlamentin kannan muodostamisessa. Ympäristövaliokunnan ryhmävastaavat päättivät tehtävien jaosta tänään. Maankäyttöä koskeva LULUCF-asetus määrittelee sitä, miten maankäyttösektorin eli esimerkiksi metsien hiilinielut ja päästöt otetaan huomioon EU:n ilmastotavoitteissa.

Ville Niinistö: Aika tekosyille on ohi - EU:n ilmastolaki on tarpeen, mutta sen tavoite on riittämätön24.6.2021 14:52:19 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Ville Niinistö ei ole tyytyväinen siihen, että EU:n uusi ilmastolaki ei ole linjassa ilmastotieteen vaatimusten kanssa. Niinistö piti ilmastolaista puheen Europarlamentin Brysselin täysistunnossa torstaina 24. kesäkuuta. Parlamentin enemmistön hyväksyi äänestyksessä ilmastolain. Niinistö ja vihreiden ryhmä äänestivät esitystä vastaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme