Vihreät - De Gröna

Vihreät vaatii pysyvää muutosta vesien pilaantumisen estämiseksi uudessa vesiensuojeluohjelmassaan

Jaa

Vihreät esittävät, että Suomen vesiensuojeluun tähtäävien tavoitteiden saavuttamiseen on panostettava merkittävästi nykyistä enemmän. Maa- ja metsätalouden sekä teollisuuden vesistöpäästöt tulee minimoida ja vesiensuojelualueita lisätä. Vihreiden vesiensuojeluohjelman valmistelusta vastasivat vihreiden ympäristö- ja luonnonsuojelutyöryhmän puheenjohtajat Harri Myllyniemi ja Iiro Ikonen. Ohjelma hyväksyttiin Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 24.4.2022.

- Monien vesistöjen tila on Suomessa heikentynyt. Suurimmat ongelmat johtuvat vakiintuneista haitallisista toimintamalleista ja puutteellisesta lainsäädännöstä.  Suomen vesiin kohdistuu myös uusia uhkia: luontokato ja ilmastonmuutos. Vesien hyvän tilan saavuttaminen vaatii, että tunnistamme entistä paremmin, miten esimerkiksi maankäyttö ja rakentaminen sekä maatalouden ja metsätalouden käytännöt vaikuttavat vesiin, toteaa Harri Myllyniemi.

Vesiensuojeluohjelmassaan Vihreät linjaavat, että maa- ja metsätalouden sekä teollisuuden vesistöpäästöihin on puututtava.

- Rehevöityminen on vakava uhka vesistöille ja Itämeren luontokadon suurin aiheuttaja. Sitä voidaan ehkäistä esimerkiksi kehittämällä ja vahvistamalla niin EU:n kuin kansallisia maatalouden tukimuotoja ja edistämällä vesistöjen kannalta kestäviä viljelykäytäntöjä, luonnonmukaisia viljelymenetelmiä ja -rakenteita sekä tehostamalla kierrätysravinteiden käyttöä ja perinnemaisemien hoitoa. Teollisuudessa tulisi tehostaa siirtymistä suljettuun kierron järjestelmiin. Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa ja innovatiivisten toimien kehittämistä ja käyttöönottoa tulee ehdottomasti jatkaa, toteaa Iiro Ikonen.

Vihreät esittävät, että vesistöjen suojelua on tehostettava kaikissa vesiekosysteemeissä Itämerestä pienvesiin.

- Meidän tulee erityiseseti ehkäistä Itämereen valuma-alueelta tulevaa ravinne- ja kiintoaineskuormitusta ja ennallistettava valuma-alueiden heikentyneitä luontotyyppejä. Myös kansainvälisiin sitoumuksiin muoviroskaantumisen pysäyttämiseksi tulee panostaa – tarvitaan kansallisia, sitovia tavoitteita ja toimintamalleja muovin kierrätyksen edistämiseksi ja jätehuollon kehittämiseksi. Herkkien valuma-alueiden, pienvesien ja niiden lähiympäristöjen ennallistamiseen ja suojeluun tulee kohdentaa nykyistä tehokkaammin resursseja, Myllyniemi ja Ikonen sanovat.

Vihreiden mukaan myös kunnilla on monia keinoja aktiivisesti edistää vesiensuojelua alueillaan.

- On hienoa, että tässä ohjelmassa on tavoitteet myös kuntien vesiensuojelutoimien edistämiseksi. Esimerkiksi tavoite jokaisessa kunnassa laadittavasta vesiensuojeluohjelmasta on erittäin tarpeellinen. Pienvesiselvityksien avulla voidaan suunnitella suojelutoimia, hulevesien hallintaa, maankäyttöä ja kunnostustoimia, toteavat Myllyniemi ja Ikonen.

Koko ohjelma luettavissa Vihreiden verkkosivuilla: https://www.vihreat.fi/vihreiden-vesiensuojeluohjelma/ 

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Atte Harjanne: Energian rooliin taloudessa on Venäjän hyökkäyssodan myötä herätty uudella tavalla21.5.2022 11:28:58 EEST | Tiedote

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne piti yhden avauspuheenvuoroista Vihreiden puoluekokouksessa 21.5.2022. Puheessaan Harjanne painotti, että päästötöntä, kestävää tuotantoa on nyt vauhditettava niin paljon kuin mahdollista. Harjanteen mukaan energian rooliin taloudessa on Venäjän hyökkäyssodan myötä herätty uudella tavalla.

Iiris Suomela: Saudi-Arabian tai Venezuelan varaan ei voi laskea Euroopan tulevaisuutta21.5.2022 11:23:19 EEST | Tiedote

– Valtaosa Venäjän vientituloista tulee energiasta. Ennen sotaa esimerkiksi Suomen öljystä 90% tuli Venäjältä. Avainkysymys on, että millä venäläinen fossiilienergia korvataan jatkossa. Kaikista typerintä olisi juosta nyt toisen hirmuvaltiaan syliin. Saudi-Arabian tai Venezuelan varaan ei voi laskea Euroopan tulevaisuutta, sanoi vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela tänään vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme