Vihreät - De Gröna

Vihreiden Iiris Suomela: Meidän tulee vähentää alijäämää, päästöjä ja köyhyyttä samaan aikaan

Jaa
Ryhmäpuheessaan keskustelussa kokoomuksen välikysymyksestä Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela korosti tarvetta sopeuttaa valtion taloutta vastuullisesti siten, että alijäämää, päästöjä ja köyhyyttä vähennetään samanaikaisesti.

Suomela korosti koulutuksen merkitystä Suomen talouden tasapainottamisessa ja kritisoi kokoomuksen väläyttelemiä suunnitelmia, jotka iskisivät opiskelijoiden toimeentuloon radikaalilla tavalla. 

– Tärkeintä on valita sopeuttamiselle oikea suunta, sillä viirheet tulevat kalliiksi. Me maksamme nyt kovaa hintaa taannoisista koulutusleikkauksista. Niiden jälkeen näytti siltä, että minun vanhempieni sukupolvi on jäämässä Suomen historian korkeimmin koulutetuksi, Suomela muistutti. 

Suomela myös huomautti, että opintoraha on pienempi kuin yksikään toinen sosiaaliturvan muoto. Hän esitti opintorahaan 100 euron tasokorotusta, jonka myötä tuki olisi lähempänä muita minimietuuksia. Korotus peruisi aiemmat leikkaukset. Sen sijaan lisäleikkaukset opiskelijoilta Suomela torppasi tiukkasanaisesti.

– Tässä maassa kannattaa tehdä mitä tahansa muuta kuin opiskella. Viime hallitus leikkasi opintorahasta yli neljänneksen - yhteensä miltei tuhat euroa vuodessa. Tilannetta onneksi paikkasi vähän opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin. Nyt Kokoomus väläyttelee tuon päätöksen perumista ja opintotuen asumislisän paluuta. Tuo tuki oli aikanaan 210 euroa kuussa. Sillä ei saa monista kaupungeista edes siivouskoppia, Suomela totesi. 

Suomela toi puheessaan esiin, että vihreiden tavoitteena on hiilineutraali Suomi, jonka talous on tasapainossa. Köyhyyttä on vähennettävä samaan tahtiin talouden alijäämän ja päästöjen kanssa.

– Juustohöylä ei riitä. Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Saastuttamiselle on laitettava selkeä hintalappu. Ympäristölle haitallisista ja tehottomista yritystuista on luovuttava. Näin päästään yhteensä miljardien eurojen säästöihin, joista osa voidaan käyttää paljon tehokkaammin Suomen menestystä tukeviin koulutus- ja TKI-panostuksiin, Suomela sanoi. 


Lue koko puhe osoitteesta: 
https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/iiris-suomelan-ryhmapuhe-8-2-2023/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Harjanne ja Elo: Paremmalla kaupunkipolitiikalla luodaan kestävää hyvinvointia ja ratkotaan suurimpia ongelmia17.3.2023 16:17:59 EET | Tiedote

Kaupungeilla on keskeinen rooli talouden uudistamisessa ja osaamisen pohjaavan hyvinvoinnin luomisessa. Samalla kaupunkeja tarvitaan myös ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämisessä. Monet Suomen kannalta keskeiset ongelmat kohdataan ja ratkaistaankin juuri kaupungeissa. Vihreät julkaisivat tänään teesinsä parempaan kaupunkipolitiikkaan.

Ohisalo: Lapsiperheköyhyyden torjunnasta ei saa tinkiä ensi hallituskaudellakaan9.3.2023 11:33:28 EET | Tiedote

Lapsena koettu köyhyys jättää pitkän jäljen koko elämän ajaksi. Pienituloisia lapsiperheitä on tuettava, eikä siihen riitä vain yhden vuoden väliaikaiset sosiaaliturvan korotukset. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo esittää blogikirjoituksessaan korotusten muuttamista pysyviksi ja kotipalvelun palauttamista 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme