Vihreät - De Gröna

Vihreitä lääkkeitä sote-järjestelmän ongelmiin

Jaa
Vihreät haluaa lisätä ikäihmisten toimintakykyisiä vuosia sekä panostaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Sekä yksilöille että yhteiskunnalle kalliiksi tuleviin mielenterveyden ongelmiin ja väkivaltaan tulee puuttua ajoissa. Vihreät ratkaisut soten ongelmiin ottavat kantaa niin rahoitusjärjestelmään, hoitoonpääsyn nopeuttamiseen, henkilöstön saatavuuteen, ennaltaehkäisyssä onnistumiseen kuin palveluiden laatuun ja vaikuttavuuteenkin.

Hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, kuinka saamme pidettyä huolta lapsista ja nuorista sekä ikäihmisistä. Vihreät haluaa lisätä ikäihmisten toimintakykyisiä vuosia sekä panostaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Sekä yksilöille että yhteiskunnalle kalliiksi tuleviin mielenterveyden ongelmiin ja väkivaltaan tulee puuttua ajoissa. 

- Sote-järjestelmämme on vaikeuksissa. Päivystykset ovat tukossa, hoitajat jättävät alan, nuoret voivat huonosti ja väestön ikääntyminen kasvattaa kustannuksia ja painetta palveluntuottajille. Vihreät lääkkeet sote-järjestelmän ongelmien ratkaisemiseksi perustuvat terveys- ja hyvinvointiongelmien ennaltaehkäisyyn, henkilöstön parempaan huomiointiin, tutkittuun tietoon sekä säästöihin, joita saadaan, kuin panostetaan ihmisten hyvinvointiin ajoissa, sanoo kansanedustaja ja vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö.


Vihreät ratkaisut soten ongelmiin ottavat kantaa niin rahoitusjärjestelmään, hoitoonpääsyn nopeuttamiseen, henkilöstön saatavuuteen, ennaltaehkäisyssä onnistumiseen kuin palveluiden laatuun ja vaikuttavuuteenkin. 

- Soten ongelmia ei ratkaista yksin julkisen sektorin voimin vaan tarvitsemme tiivistä yhteistyötä sekä yksityisen että kolmannen sektorin kanssa. Vaikuttavuuden lisäämistä ja teknologian kehitystä tarvitaan niin terveydenhuollon kuin sosiaalipalveluiden puolelle, sanoo kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sofia Virta.

Keskeinen osa sote-palvelujen kehittämistä on henkilöstön riittävyydestä huolehtiminen. Tarvitaan niin työperäistä maahanmuuttoa kuin työolojen kohentamistakin.

- Meidän täytyy ottaa hoiva-alan ammattilaisten hätähuuto tosissaan. Tarvitaan monihallituskautinen palkkaohjelma ja merkittäviä parannuksia työoloihin. Sote-alan työntekijöiden ammatillista osaamista tulee hyödyntää nykyistä paremmin. Hoitajien ja fysioterapeuttien suoravastaanottojen laajentaminen sekä kuntoutuksen ammattilaisten nostaminen hoitajien ja lääkärien rinnalle vähentää luukulta toiselle pompottelua ja nopeuttaa hoitoonpääsyä, kertoo kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Noora Koponen. 

Ikäihmisten ympärivuorokautinen hoiva on kallista ja moni haluaisi asua mahdollisimman pitkään kotona. Vihreät loisivat ikäihmisten harrastustakuun tukemaan toimintakykyä ja läheisille mahdollisuuden hoitovapaaseen tukemaan yli 75-vuotiaiden kotona asumista. Ehtona olisi, että autettava ikäihminen ei olisi ympärivuorokautisessa hoivassa. 

- Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Läheiset uupuvat helposti tai jäävät aikaisemmin eläkkeelle huolehtiessaan ikääntyvistä vanhemmistaan ja toisaalta yhteiskunnan näkökulmasta on eduksi, jos ikäihmiset pärjäävät kotonaan pidempään. Ikäihmisten harrastustakuu puolestaan on erinomainen esimerkki siitä, että panostamalla ennaltaehkäisevään toimintaan voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä sote-palveluissa, kertoo Koponen.

Hoitovapaa-uudistus olisi kustannusneutraali, jos noin 350 ikäihmistä vuodessa jaksaisi asua kotona läheisensä tuella, eikä siirtyisi ympärivuorokautiseen hoiva-asumiseen. Jos liikuntaa harrastamattomista 65-74-vuotiaista 1% päätyisi harrastustakuun avulla vuotta myöhemmin kuin muuten ympärivuorokautisen hoivan piiriin, säästö yhteiskunnalle olisi 96 miljoonaa euroa.

Mielenterveyden häiriöiden aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat 11 miljardia euroa vuodessa. Työkyvyttömyyseläkkeistä 51% johtuu mielenterveyden häiriöistä ja mielenterveyssyiden takia suomalainen työelämä menettää 17 miljoonaa työpäivää vuodessa. Tutkimusten mukaan suomalaiset vanhemmat ovat maailman uupuneimpien joukossa, mikä heijastuu myös lasten ja nuorten hyvinvointiin.

- Tarvitsemme terapiatakuun, matalan kynnyksen mielenterveyspisteen joka kuntaan ja panostuksia koko hoitoketjuun mielenterveys- ja päihdepalvelussa. Mielenterveysosaamista on tuotava perhekeskuksiin, jotta pikkulapsiperheitä voidaan tukea jo neuvolassa. Vanhemmuuden vahvistamiseksi haluamme tuoda perhekeskuksiin myös teinineuvolat murrosikää lähestyvien nuorten vanhempien tueksi, kertoo kansanedustaja Saara Hyrkkö.

Vihreät tekisi psykoterapiakoulutuksista maksuttomia. Päihdepalveluissa Vihreät haluaa varmistaa korvaushoidon saatavuuden ja laadun sekä ehkäistä huumekuolemia mahdollistamalla valvotut käyttöhuoneet.

Suomi on naisiin kohdistuvan väkivallan osalta Euroopan vaarallisimpia maita naisille. Tällä kova hintalappu paitsi väkivaltaa kokeneille että koko yhteiskunnallemme. Lähisuhdeväkivaltaa kokeneet käyttävät julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita kaksinkertaisesti ja oikeuspalveluita jopa nelinkertaisesti muuhun väestöön verrattuna.

- Turvakotien määrä on nostettava Istanbulin sopimuksen edellyttämälle tasolle ja väkivallan vastaisen työlle on luotava lakisäteiseet rakenteet ehkäisemään traumatisoimista, vammautumista ja täysin turhia kuolemia, sanoo kansanedustaja Sofia VirtaLue koko avaus Vihreiden sivuilta: https://www.vihreat.fi/vihreita-laakkeita-sote-jarjestelman-ongelmiin/

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreät julkaisivat tiedepoliittisen ohjelman: Korkeakoulujen perusrahoitusta on vahvistettava ja tutkijoiden vakituisia työsuhteita lisättävä 15.5.2023 13:04:34 EEST | Tiedote

Vihreät esittää korkeakoulujen perusrahoituksen vahvistamista, tutkijoiden vakituisten työsuhteiden määrän kasvattamista 30 prosentista 70 prosenttiin ja automaattista pysyvää oleskelulupaa tutkinnon suorittaneille ulkomaalaisille. Vihreät hyväksyivät tiedepoliittisen ohjelman puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä sunnuntaina 14.5.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme