Helsingin yliopisto

Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa keväiset videot median käyttöön!

Jaa
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat jälleen päässeet laitumelle. Laitumellelasku järjestettiin pitkän tauon jälkeen livetapahtumana Viikin tutkimustilalla Helsingissä ja se keräsi tuhansittain yleisöä.
Viikin tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle. Kuva Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto
Viikin tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle. Kuva Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilan reilulle 60 lehmälle koitti jälleen kesä, kun ne pääsivät kirmaamaan laitumelle. Jos sää alkaa suosia laidunten kasvua, Viikin lehmät ulkoilevat tästä eteenpäin päivittäin.

Lataa videot median käyttöön (Mainitse Valio ja Helsingin yliopisto)

Laitumellelaskun lisäksi Helsingin yliopiston, Valion ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsan iloisen keväisessä tapahtumassa oli tarjolla mukavaa ohjelmaa koko perheelle. Perheen pienimmät pääsivät ajelemaan leikkitraktoriradalla, rakentamaan käpylehmiä ja lypsämään leikkilehmiä, ja pihapiirissä kierrelleet lehmädosentit vastasivat yleisön kysymyksiin.

Myös Viikin kampuksen tutkimustoiminta oli läsnä käytännönläheisellä otteella. Esittelyssä olivat muun muassa tutkimustilan mailla sijaitseva SMEAR-Agri-mittausasema, jossa tehdään reaaliaikaista peltojen kasvihuonekaasumittausta, sekä hajukoiratutkimuslaboratorio, jossa tehdään koronakoirien jälkeen tutkimusta muiden sairauksien parissa.

Lisätietoja Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilasta 

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustila sijaitsee Viikin kampusalueella. Tilan päärakennuksista on linnuntietä noin seitsemän kilometriä Helsingin ydinkeskustaan. Tila muodostaa yhdessä Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen kanssa vihreän vyöhykkeen keskelle Helsinkiä. Alue houkuttelee paitsi tieteen tekijöitä, myös luonnosta, maalaismaisemasta ja ulkoilusta nauttivia vierailijoita. 

Viikin tutkimustila on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alainen yksikkö ja yksi HiLIFE:n infrastruktuureista. Tilaa käytetään pääasiassa Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteiden tutkimukseen ja opetukseen.

Tutkimustilaan kuuluu 155 hehtaaria viljelymaata, navetta ja 65 lypsylehmää. Vajaa puolet peltoalasta on säilörehu- ja laidunnurmena. Loppuosalla pelloista viljellään viljaa ja valkuaiskasveja, kuten härkäpapua. Pelloilla on vuosittain myös lukuisia koealoja, joilla tehdään esimerkiksi kasvintuotanto- ja maaperätieteisiin sekä teknologiaan liittyvää tutkimusta. Tilalla tehtävä tutkimus auttaa ratkaisemaan, miten maatalous voisi ruokkia maailman kasvavan väestön ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti mahdollisimman kestävällä tavalla.

Tutkimustila tuottaa myös erilaisia elintarvikkeita ja raaka-aineita kuten maitoa, säilörehua, viljaa ja härkäpapua, sekä esimerkiksi mallasohraa viskin valmistamista varten.

Lue lisää Viikin tutkimustilasta ja siellä tehtävästä tutkimuksesta

Lisätietoja Viikin kampuksesta

Huippututkimuksestaan tunnettu kestävyyden ja elämäntieteiden kampus Viikissä on suurten peltojen, metsien ja maatilan ympäröimä. Kampukselta löytyy myös suuri kasvihuone, lähes kolme hehtaaria tutkimuspeltoja, yliopistollinen eläinsairaala. 

Vahvasti kansainvälisellä kampuksella työskentelee lähes 2 000 ihmistä ja kampuksen neljässä tiedekunnassa on kaikkiaan yli 6 000 opiskelijaa. Vuosittain Viikissä työskentelevät tutkijat julkaisevat lähes 2 000 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia.

Katso kampusvideomme 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkemmat tiedot Viikin lehmien laitumellaolosta ja tutkimustilasta:
Tapani Jokiniemi
tutkimustilan johtaja
tapani.jokiniemi@helsinki.fi
puh. 02 9415 8528


Kysymykset videomateriaalin käytöstä:
Neea Vesala
asiantuntija, Helsingin yliopisto
puh. 040 728 6732

Kuvat

Viikin tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle. Kuva Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto
Viikin tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle. Kuva Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme