Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Viikonlopputarkastuksilla rakennustyömailla valvotaan ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta

Jaa
Etelä-Suomen rakennustyömaille tehdään tänä vuonna työsuojelutarkastuksia useina viikonloppuina. Tarkastuksilla valvotaan erityisesti ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta. Samalla kerätään jatkovalvontaa varten tietoa siitä, miten työnantaja noudattaa työsuhteen vähimmäisehtoja esimerkiksi palkan ja työaikojen suhteen. Tällä pyritään torjumaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä rakennusalalla.

Viikonlopputarkastuksia tehtiin myös vuonna 2022. Valvonnassa tuli esiin puutteita työsuhteen vähimmäisehtojen noudattamisessa, erityisesti ylitöiden ja sunnuntaityökorvausten maksamisessa.

Tänä vuonna valvontaa kohdistetaan muun muassa niihin työnantajiin, joiden kohdalla havaittiin viime vuonna puutteita. Valvonnan kohdentamisessa hyödynnetään myös muilta viranomaisilta, työnantaja- ja työntekijäjärjestöiltä sekä muilta järjestöiltä saatuja tietoja.

Tarkastuksilla valvotaan pääurakoitsijan ja työnantajan velvollisuuksia ulkomaisen työntekijän työnteko-oikeuden varmistamisessa ja siihen liittyvien tietojen säilyttämisessä, henkilötunnisteiden käytössä sekä työntekijäluettelon laatimisessa. Lisäksi valvotaan rakennustyön työoloja ja turvallisuutta. Tarkastukset tehdään ennalta ilmoittamatta.

”Rakennustyömailla työskennellään seitsemänä päivän viikossa. On tärkeää, että myös viranomaisen valvonta toimii samassa aikaikkunassa", kertoo tarkastaja Janne Varonen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Janne Varonen, p. 0295 016 238, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellinen 82. maanpuolustuskurssi Rokualla – suurin tähänastisista5.6.2023 19:43:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen 82. alueellinen maanpuolustuskurssi avattiin Rokualla 5.6.2023 osanottajamäärältään suurimpana kurssina, mitä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aikana on järjestetty. ”Se kertoo tästä ajasta, jossa nyt olemme eläneet nyt reilun vuoden verran, totesi avajaisjuhlassa puhunut ylijohtaja Terttu Savolainen, jonka puhe on julkaistu tämän tiedotteen liitteenä.

Työpaikan kameravalvonta kohdistui työpisteisiin ilman perustetta, toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen5.6.2023 13:00:56 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 2.6.2023 antamassaan tuomiossa katsonut varsinaissuomalaisen metallialan yrityksen toimitusjohtajan syyllistyneen yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomiseen. Toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska käräjäoikeus piti rikosta kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Käsiteltävänä oli yhtiön kameravalvonta, jonka työsuojeluviranomainen katsoi kohdistuvan yksittäisiin työpisteisiin ilman perustetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme