Etelä-Savon ELY-keskus

Viileä ja tuulinen sää on rauhoittanut levätilannetta Etelä-Savon järvillä

Jaa
Lämmin kesäsää juhannuksen jälkeen runsastutti sinilevähavaintoja. Tämä kehitys on tyypillistä, heinä-elokuussa havaintojen määrä yleensä kohoaakin alkukesään verrattuna. Viikon 26 sinilevätilanne oli Etelä-Savossa kuitenkin moninkertainen ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Myös koko Suomen tasolla havaintoja tehtiin ajankohdan keskiarvoa runsaammin.
Järvimaisema. Kuva: ELY-keskus.
Järvimaisema. Kuva: ELY-keskus.

Viime päivien tuulet ja sateet ovat hieman rauhoittaneet tilannetta sekoittamalla pintavesiä, jolloin levää ei ole pintaan päässyt muodostumaan. Etelä-Savon virallisilta seurantapaikoilta hieman levää on löytynyt kolmesta pisteestä: Pieksämäen Pyhitystä, Heiniöstä sekä Pieksänjärvestä. Runsaita tai erittäin runsaita levähavaintoja ei ole tehty. Lisäksi kansalaishavaintoja sinilevistä on tehty jonkin verran.

Sateinen sää ja myrskyt voivat vaikuttaa eri tavoin levähavaintoihin. Kova tuuli voi hajottaa leväesiintymiä sekä madaltunut lämpötila hillitsee levien kasvua. Toisaalta sateen aiheuttama huuhtoutuminen, sekä vesikerrosten sekoittuminen voi tuoda enemmän ravinteita pintaveteen, tarjoten näin otollisemmat olosuhteet sinilevien kasvulle.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Siitepöly voi helposti muistuttaa sinilevää, mutta siitepöly ei ole koskaan vihertävää. Levästä poiketen siitepölyä löytyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päältä.

Jos levämassaa nostaa tikulla, ja se hajoaa hippusiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos se puolestaan jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vettä seisotettaessa lasissa, sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Osa sinilevistä on myrkyllisiä, vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä

Osa sinilevistä tuottaa myrkyllisiä tai haitallisia yhdisteitä. Levien aiheuttamiin oireisiin lukeutuvat mm. allergiareaktiot, silmätulehdukset ja nuhainen olo. Jos vedessä havaitaan silminnähden runsaasti sinilevää, vettä ei tule käyttää juoma- eikä talousvetenä. Uimista ja vedellä peseytymistä tulisi välttää. Veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä, jotka saattavat niellä vettä vahingossa. Turvallisinta on, ettei leväpitoista vettä käytä mihinkään tarkoitukseen. Leväisestä vedestä pyydettyä kalaa voi syödä, kun ne huuhtelee huolella ennen perkaamista. Jos epäilet sinileväoireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen myös analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta kesällä 2023:


Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233
Harjoittelija Maria Immonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 251


Sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Järvimaisema. Kuva: ELY-keskus.
Järvimaisema. Kuva: ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon isojen järvien tulvat jatkavat laajenemistaan30.4.2024 13:16:33 EEST | Tiedote

Mäntyharjun reitin isojen järvien (Puula, Kyyvesi ja Vuohijärvi) vedenpinnat jatkavat nousuaan ja niiden tulva-alueet laajenevat. Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on nousemassa harvinaisen korkealle tasolle toukokuun aikana. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan nykyisestä korkeudestaan vielä 10–20 senttimetriä. Edellisen kerran Puula on tulvinut näin korkealle vuonna 2012, jolloin tulva muun muassa peitti alavat ranta-alueet alleen ja irrotti laitureita kiinnityksestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye