Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Montrealin sopu on iso saavutus maailman luonnolle

Jaa
YK:n luontokokous COP15 on hyväksynyt historialliset tavoitteet luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö toteaa, että Montrealin kokouksen tulosta voi pitää hyvin merkittävänä maailman luonnon pelastamiselle, sillä tavoitteet ovat hyvin konkreettisia ja niiden toteuttamisen seuranta aiempaa velvoittavampaa.
Ville Niinistö. Kuva: Salla Merikukka
Ville Niinistö. Kuva: Salla Merikukka

- Tämä on iso menestys luonnonsuojelulle ja antaa toivoa maapallomme ekosysteemiemme, eri lajien, ja myös oman lajimme tulevaisuudelle! Niinistö sanoo.

Uusissa kansainvälisissä tavoitteissa luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä keskeisiä ovat tavoitteet suojella 30% maa-alasta ja valtioiden vesialueista, ennallistaa 30% jo taantuneista alueista ja viherryttää taloutta mm. ekologisen jalanjäljen pienentämisellä.

- Osallistuin viime viikolla kokoukseen europarlamentin delegaation varapuheenjohtajana ja palasin kokouspaikalta Suomeen lauantaina. Suomen ympäristöministeri Maria Ohisalo oli keskeisten neuvottelijoiden joukossa neuvottelemassa ratkaisua. Oma näkemykseni on, että tulos oli paras mahdollinen mitä maailman maiden välillä oli nyt saavutettavissa, Niinistö sanoo.

Kaikkiaan 23 tavoitteen joukossa ovat lisäksi mm uhanalaisten lajien suojelun, biodiversiteetiltään erityisen rikkaiden alueiden suojelun, luonnonvarojen kestävän käytön, maa- ja metsätalouden ekologisen kestävyyden, kalakantojen ja kalankasvatuksen ekologisen kestävyyden, saasteiden ja torjunta-aineiden vähentämisen, laittoman villieläinkaupan kitkemisen, vieraslajien torjumisen, talouselämän ympäristövaikutusten läpinväkyvyyden, luontopäätöksenteossa sukupuolten tasa-arvon edistämisen sekä luonnolle haitallisten tukien leikkaamisen (vähintään 500 miljardin US dollarin edestä 2030 mennessä) tavoitteet.

Haitallisten tukien leikkaamisen lisäksi maat lupaavat mobilisoida julkisista ja yksityisistä rahoituslähteistä 200 miljardin dollarin edestä rahoitusta biodiversiteetin suojeluun, josta on 30 miljardia dollaria tukea köyhimmille maille ekosysteemien ja luontonsa suojelemiseksi.

Avainsanat

Kuvat

Ville Niinistö. Kuva: Salla Merikukka
Ville Niinistö. Kuva: Salla Merikukka
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla on monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan30.1.2023 16:16:13 EET | Tiedote

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Europarlamentaarikko Alametsä vaatii Leopard 2 -panssarivaunujen antamista Ukrainalle: “Tuki Ukrainalle osoitetaan teoin, ei sanoin.”13.1.2023 16:23:23 EET | Tiedote

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vaatii Suomen osallistumista Leopard 2 -panssarivaunujen antamiseen Ukrainalle. Ukrainan presidentti Zelenskyi on pyytänyt panssarivaunuja Euroopalta ja länsimailta jo hyökkäyssodan alkaessa. Ensi viikon täysistunnossa Euroopan parlamentti keskustelee EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja hyväksyy mietinnön aiheesta. Alametsä on toiminut vihreän ryhmän esittelijänä mietinnössä. Alametsän johdolla vihreät esittävät vaatimuksen, että EU-jäsenmaat Saksan johdolla muodostavat laajan yhteisliittymän, joka toimittaisi Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan mahdollisimman nopeasti.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili Delhissä - Euroopan on nyt aika kääntää katseensa Intiaan5.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili tammikuun ensimmäisellä viikolla Intiassa tapaamassa poliittisia instituutioita, kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita ja ihmisoikeusaktivisteja. Alametsä tapasi matkalla muun muassa tunnetut ihmisoikeusasianajajat Colin Gonsalvesin ja Vrinda Groverin. Alametsä toimii Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa Intiaa koskevien asioiden pysyvänä esittelijänä, ja hän valmisteli mietinnön Euroopan parlamentin kannoista EU:n ja Intian väliseen tapaamiseen vuonna 2021. Alametsä näkee, että EU:n ja Intian välisissä suhteissa on paljon mahdollisuuksia, mutta EU ei saa sulkea silmiään Intian ihmisoikeusongelmilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme