Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Voimaeläimet mukana hoitopolulla

Jaa
OYSin sädehoidon yksikön uudisrakennuksen sisustuksessa ja taiteessa näkyy suomalainen metsä- ja suoluonto monimuotoisine eläinasukkeineen. Metsähallituksen kanssa yhteistyössä toteutetun projektin lopputuloksena hoitoaikaa odotellessa voi QR-koodin kautta sukeltaa myös syvemmälle pohjoisen eläinten elämään.
OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari
OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari

Tiesitkö, että karhu voi elää jopa 40-vuotiaaksi? Tähän ja moneen muuhunkin mielenkiintoiseen faktaan pohjoisesta metsä- ja suoluonnosta voivat tutustua myös OYSin uuden E-rakennuksen eli sädehoidon uudisrakennuksen tulevat kävijät. Uudisrakennuksen aulatiloihin sijoitettavien taiteilija Jussi Valtakarin tekemien eläinaiheisten puureliefien yhteyteen sijoitettujen QR-koodien kautta omaa hoitoaikaa odottaessa voi lukea lajitietoutta pohjoisen eläinlajien elämästä. Hanke on toteutettu yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

”Luonto on valikoitunut sairaalan uudisrakennusten taiteen teemaksi alueen asukkailta ja sairaalan henkilökunnalta tulleiden toiveiden perusteella. Sairaalaympäristöön on toivottu erityisesti luontoaiheita ja alueellisuutta, sillä näiden koetaan tukevan hyvinvointia ja toipumista”, OYS 2030 -uudistamisohjelman taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen kertoo.

Metsähallituksen kanssa tehtävän yhteistyön myötä taiteella pystytään myös lisäämään tietoutta pohjoisen luonnon monimuotoisuudesta, mikä sopiikin hyvin maailman älykkäimmäksi tähtäävään sairaalaan.

”Osallistuminen maailman älykkäimmän sairaalan luomiseen on ollut meille todella antoisaa. Yhteistyön kautta saamme tuotua paikallista pohjoista luontoa uudella tavalla sairaalaympäristöön kaiken ikäisten saataville. Luonto vahvistaa tutkitusti ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, ja siksi Metsähallitus pyrkii monipuolisesti tuomaan luonnon lähelle ihmisiä ja tekemään luontoon pääsyn helpoksi”, sanoo kehityspäällikkö Veikko Virkkunen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Valtakarin puureliefien lisäksi OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Pälvi Hannin niin ikään eläinaiheista taidegrafiikkaa. Sädehoitohuoneiden oviin toteutettavat, yksikön henkilöstön valitsemat voimaeläinhahmot tuovat tukea ja turvaa hoitopolun varrelle. Taiteen lisäksi luontoteema näkyy muuallakin uudisrakennuksen sisustuksessa, esimerkiksi luontokuva-, väri- ja materiaalivalinnoissa.

E-rakennus on osa Oulun yliopistollisen sairaalan OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Kesän kynnyksellä valmistuva uudisrakennus avaa ovensa potilaille tulevana syksynä. OYSin uudisrakennuksiin tulevasta taiteesta voi lukea lisää OYS 2030 -uudistamisohjelman sivuilta osoitteesta oys2030.fi/taide.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Kekäläinen, taidesuunnittelija, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, p. 050 4699 077, tarja.kekalainen@ppshp.fi


Veikko Virkkunen, kehityspäällikkö, Metsähallitus Luontopalvelut, veikko.virkkunen@metsa.fi, p. 040 7655 153


Karoliina Rantala, tiedottaja, Metsähallitus Luontopalvelut, karoliina.rantala@metsa.fi, p. 040 5416 241


 

Kuvat

OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari
OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme