Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Voimaeläimet mukana hoitopolulla

Jaa

OYSin sädehoidon yksikön uudisrakennuksen sisustuksessa ja taiteessa näkyy suomalainen metsä- ja suoluonto monimuotoisine eläinasukkeineen. Metsähallituksen kanssa yhteistyössä toteutetun projektin lopputuloksena hoitoaikaa odotellessa voi QR-koodin kautta sukeltaa myös syvemmälle pohjoisen eläinten elämään.

OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari
OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari

Tiesitkö, että karhu voi elää jopa 40-vuotiaaksi? Tähän ja moneen muuhunkin mielenkiintoiseen faktaan pohjoisesta metsä- ja suoluonnosta voivat tutustua myös OYSin uuden E-rakennuksen eli sädehoidon uudisrakennuksen tulevat kävijät. Uudisrakennuksen aulatiloihin sijoitettavien taiteilija Jussi Valtakarin tekemien eläinaiheisten puureliefien yhteyteen sijoitettujen QR-koodien kautta omaa hoitoaikaa odottaessa voi lukea lajitietoutta pohjoisen eläinlajien elämästä. Hanke on toteutettu yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

”Luonto on valikoitunut sairaalan uudisrakennusten taiteen teemaksi alueen asukkailta ja sairaalan henkilökunnalta tulleiden toiveiden perusteella. Sairaalaympäristöön on toivottu erityisesti luontoaiheita ja alueellisuutta, sillä näiden koetaan tukevan hyvinvointia ja toipumista”, OYS 2030 -uudistamisohjelman taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen kertoo.

Metsähallituksen kanssa tehtävän yhteistyön myötä taiteella pystytään myös lisäämään tietoutta pohjoisen luonnon monimuotoisuudesta, mikä sopiikin hyvin maailman älykkäimmäksi tähtäävään sairaalaan.

”Osallistuminen maailman älykkäimmän sairaalan luomiseen on ollut meille todella antoisaa. Yhteistyön kautta saamme tuotua paikallista pohjoista luontoa uudella tavalla sairaalaympäristöön kaiken ikäisten saataville. Luonto vahvistaa tutkitusti ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, ja siksi Metsähallitus pyrkii monipuolisesti tuomaan luonnon lähelle ihmisiä ja tekemään luontoon pääsyn helpoksi”, sanoo kehityspäällikkö Veikko Virkkunen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Valtakarin puureliefien lisäksi OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Pälvi Hannin niin ikään eläinaiheista taidegrafiikkaa. Sädehoitohuoneiden oviin toteutettavat, yksikön henkilöstön valitsemat voimaeläinhahmot tuovat tukea ja turvaa hoitopolun varrelle. Taiteen lisäksi luontoteema näkyy muuallakin uudisrakennuksen sisustuksessa, esimerkiksi luontokuva-, väri- ja materiaalivalinnoissa.

E-rakennus on osa Oulun yliopistollisen sairaalan OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Kesän kynnyksellä valmistuva uudisrakennus avaa ovensa potilaille tulevana syksynä. OYSin uudisrakennuksiin tulevasta taiteesta voi lukea lisää OYS 2030 -uudistamisohjelman sivuilta osoitteesta oys2030.fi/taide.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Kekäläinen, taidesuunnittelija, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, p. 050 4699 077, tarja.kekalainen@ppshp.fi

Veikko Virkkunen, kehityspäällikkö, Metsähallitus Luontopalvelut, veikko.virkkunen@metsa.fi, p. 040 7655 153

Karoliina Rantala, tiedottaja, Metsähallitus Luontopalvelut, karoliina.rantala@metsa.fi, p. 040 5416 241

 

Kuvat

OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari
OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puureliefejä. Kuva: Jussi Valtakari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Esko Systems hankkii suun terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tietojärjestelmät kotimaiselta Mediconsultilta27.6.2022 13:14:37 EEST | Tiedote

Esko Systems Oy on kilpailuttanut sekä suun terveydenhuollon että sosiaalihuollon tietojärjestelmien hankinnan. Molempien osa-alueiden kilpailutukset voitti kotimainen Mediconsult Oy. Mediconsultista tulee suomalaisen Esko Systemsin kumppani, joka mahdollistaa Esko asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden rakentamisen. Kahden erillisen kilpailutuksen vertailuarvioinneissa painotettiin laatua 60 % ja hintaa 40 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme