Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppa yhä vilkasta, uudiskohteista pulaa

Jaa
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään Hintaseurantapalveluun kirjautui ensimmäisellä kvartaalilla 18 179 myytyä asuntoa. Luku on yhä 13 prosenttia korkeampi kuin pandemiaa edeltänyt taso vuonna 2019, vaikka jääkin viime vuoden huippuluvuista. Erityisesti suurissa kaupungeissa asuntokauppaluvut ovat palanneet viime vuotta edeltäneille tasoille. Vanhoja asuntoja myydään suhteessa paljon, koska uudisasuntoja on valmistunut vuoden alussa myyntiin aiempaa vähemmän. Loma-asuntojen hinnannousu jatkuu.
Asuntojen myyntimäärät suurimmissa kaupungeissa vuosina 2020-2022.
Asuntojen myyntimäärät suurimmissa kaupungeissa vuosina 2020-2022.

Tyypillisesti asuntokauppa on kaikkein hiljaisimmillaan vuoden vaihteessa ja kesää lähestyttäessä markkina piristyy. Sama kausiluontoisuus on nähtävissä myös tänä vuonna: markkina on noussut tasaisesti vuodenvaihteen lepokaudesta.

Asuntomarkkinan vilkkaus on palautunut pandemiaa edeltäneisiin lukuihin. Erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa, kauppa on rauhoittunut vuoden takaisesta, jolloin näissä käydyn kaupan määrät kävivät huipussaan.

“Maaliskuun ensimmäinen viikko oli poikkeuksellisen hiljainen, mutta kokonaisuudessaan maaliskuussa kauppaa tehtiin runsaammin kuin tammi- tai helmikuussa. Alkuvuoden luvut osoittavat, että asuntomarkkina on palautumassa tasolle, joka vallitsi ennen koronaa”, toteaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

Reippaimmin asuntokauppaa käydään yhä vanhoissa asunnoissa, kun taas uudisrakentamisessa valmistuneiden määrä on selkeästi aiempaa vähäisempi.

Uudistuotannossa tiedossa runsaasti valmistuvia kohteita

Uusia kerrostaloasuntoja on valmistunut alkuvuodesta poikkeuksellisen vähän. Merkittävin uudiskaupan supistuminen on tapahtunut Helsingissä, missä uusia asuntoja on saatu markkinoille noin 40 prosenttia edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Myös Espoossa ja Turussa uudiskohteiden tarjonta on supistunut puoleen.

Uusia rakennusprojekteja aloitettiin viime vuoden aikana ennätysmäärä. On siis odotettavissa, että uudisrakennusten kauppamäärät lähtevät nousuun näiden projektien valmistuessa. Kustannusten nopea kasvu vaikeuttaa rakentamista, mutta suurelle projektimäärälle odotetaan vahvaa kysyntää tästä huolimatta.

Asuntokauppaan vaikuttaa nyt useampi tekijä

Valtaosa tuoreeseen liiton kyselyyn vastanneista välittäjistä kokee kaupan hidastuneen. Hidastumisen nähdään johtuvan ennen kaikkea asiakkaiden kokemasta epävarmuudesta niin rahoitusmarkkinan kuin geopoliittisen tilanteenkin johdosta, mutta myös asuntoaan myyvien empiminen on hidastanut kaupantekoa. Nousukäyrälle siirtyneet korot ovat hidastaneet luottointoa, mikä osaltaan vaikeuttaa kaupantekoa ja asettaa ostajille entistä tiukemman budjetin.

“Yleisesti ottaen kaupan osapuolet tuntuvat harkitsevan nyt tilannetta huolellisesti. Tämä trendi alkoi näkyä jo viime vuoden puolella. Kohteiden myyntiajat ovat jatkaneet lyhentymistään erityisesti omakotitaloissa, eli perheasunnot vaikuttaisivat menevän yhä nopeasti kaupaksi epävarmuudesta huolimatta”, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson selvittää. 

Vapaa-ajan asuntojen hinnannousu jatkuu – tarjonta ei vastaa kysyntään

Vapaa-ajan asuntojen hinnat ovat nyt keskimäärin 13 prosenttia viime vuoden keskimääräisiä hintoja korkeammalla ja jopa 32 prosenttia vuoden 2019 hintatason yläpuolella. Kauppoja on tänä vuonna tehty kolmasosa vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta silti enemmän kuin tätä edeltävien vuosien aikana.

Suosituimmilla mökkeilyalueilla Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on suurta pulaa erityisesti hyväkuntoisista kohtuuhintaisista mökeistä. Mökkien kysyntä ei vielä osoita laantumisen merkkejä, ja kaupaksi menevien mökkien skaala on laajentunut niin aiempaa huonokuntoisempiin ja edullisempiin kohteisiin, kuin myös huomattavasti kalliimpiin mökkeihin. Myös Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa mökkejä on pitkään ollut myynnissä vähemmän kuin kysyntää olisi.

Inflaatio ja kustannusten nousu hillitsevät asuntojen hintoja

Kuluttajien ostovoimaa laskevat tällä hetkellä inflaation ja asumiskustannusten nousu. Ostovoiman lasku hidastaa hintojen nousua asuntomarkkinoilla.

“Omakotitaloissa ostajat ovat nyt aiempaa kiinnostuneempia kiinteistöjen energiatehokkuudesta ja lämmitysmuodoista”, Salenius huomioi.

Omakotitalojen kysyntä pitää yhä pintansa ja hinnat ovat nousussa. Uudistuotannossa on vielä reilusti tilaa uusille omakotitaloille, kunhan kaupunkien kaavoitus saadaan vastaamaan kysyntää. Kerrostaloasuntojen kauppa, joka on 2010 luvulla kirinyt rivitaloasuntojen kaupan kiinni keskihinnoissa, kehittyy nyt hyvin samansuuntaisesti rivitaloasuntojen kaupan kanssa. Hintojen nousu näyttäisi taittuneen niin kerrostaloasunnoissa kuin rivitaloasunnoissakin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asuntojen myyntimäärät suurimmissa kaupungeissa vuosina 2020-2022.
Asuntojen myyntimäärät suurimmissa kaupungeissa vuosina 2020-2022.
Lataa
Vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehitys pk-seudulla ja muualla Suomessa vuodesta 2015 lähtien.
Vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehitys pk-seudulla ja muualla Suomessa vuodesta 2015 lähtien.
Lataa
Hintakehitys asuntotyypeittäin vuodesta 2012.
Hintakehitys asuntotyypeittäin vuodesta 2012.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.kiinteistonvalitysala.fi

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastot perustuvat kiinteistönvälittäjiltä kerättyyn KVKL Hintaseurantapalvelun dataan, jota hyödyntävät kiinteistönvälittäjien ja rakennuttajien lisäksi mm Tilastokeskus, Suomen Pankki ja eri viranomaiset. Katsaus sisältää vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen tiedot myös rakennuttajien ilmoittaman uudistuotannon osalta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Lokakuun asuntomarkkinakatsaus: kauppojen määrä supistunut, myyntiajat hyvällä tasolla ja hinnat varsin vakaita edelleen11.11.2022 08:25:20 EET | Tiedote

Asuntojen myyntiajat pysyivät lokakuussa melko lähellä syyskuun keskimääräisiä aikoja. Omakotitalot käyvät edelleen selvästi nopeammin kaupaksi kuin alkuvuodesta. Asuntojen kauppahinnoissa ei myöskään nähty äkkiliikkeitä; eniten laskua hinnoissa oli pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Kauppamäärät supistuivat lokakuussa selvästi, mutta vilkkaan alkuvuoden ansiosta tammi–lokakuun lukemat ovat lähellä viiden vuoden keskiarvoa.

Syyskuun ja kolmoskvartaalin 2022 asuntomarkkinakatsaus: Vanhojen asuntojen kauppa käy ja hinnat varsin vakaita10.10.2022 09:44:44 EEST | Tiedote

Vanhojen asuntojen kauppa kannatteli alkuvuonna koko asuntokauppaa ja korvasi pienentynyttä uudiskohteiden myyntiä. Kokonaisuudessa asuntokauppa oli alkuvuonna samalla tasolla kuin vuosien 2017–2020 vastaavana ajankohtana, vaikka rakenne painottui nyt enemmän vanhojen asuntojen kauppaan. Koko vuoden tuloksen ratkaisee, miten kauppa kehittyy vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Elokuun 2022 asuntomarkkinakatsaus: Rauhoittumista myyntimäärissä ja hinnoissa, myyntiajat hieman pidemmät9.9.2022 06:56:00 EEST | Tiedote

Vanhojen asuntojen myyntimäärät laskivat elokuussa jonkin verran ennätyksiä rik-koneen huippuvuoden 2021 elokuusta. Uusissa asunnoissa myyntimäärien lasku oli merkittävä. Pitkällä viiden vuoden aikavälillä myyntimäärät kokonaisuudessaan lähestyivät vuoden 2018 tasoa. Asuntojen myyntiaikojen lyheneminen taittui koko maassa. Myös hinnoissa oli laskua, mutta se oli maltillista. Loma-asunnoissa kauppa rauhoittui sekä edellisvuoteen että alkukesään verrattuna.