Tilastokeskus

Vuoden 2022 inflaatio 7,1 prosenttia – hintojen nousu korkeinta 40 vuoteen

Jaa
Kuluttajahinnat nousivat vuonna 2022 keskimäärin 7,1 prosenttia. Vuonna 2021 hintojen nousu oli huomattavasti maltillisempaa, sillä silloin keskimääräinen inflaatio oli 2,2 prosenttia.

”Vuoden 2022 inflaatio oli hyvin poikkeuksellinen viime vuosikymmenien kehitykseen verrattuna. Vastaavanlaisia lukuja on nähty viimeksi 1980-luvun alussa", Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen kertoo.
2000-luvun edellinen inflaatioennätys syntyi globaalin finanssikriisin aikaan vuonna 2008, jolloin kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia.
Vaikka vuoden 2021 keskimääräinen inflaatio jäi reiluun kahteen prosenttiin, kuluttajahintojen nousun voi katsoa alkaneen jo kyseisen vuoden loppupuoliskolla. Inflaation alkutahdit lyötiin siis jo selvästi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
"Venäjän hyökkäys ja siihen liittyvät kansainväliset pakotteet lisäsivät osaltaan hintojen nousupainetta. Tämän seurauksena hinnat lähtivät tasaiseen nousuun toukokuussa saavuttaen huippunsa joulukuussa”, Nieminen toteaa.
Vuonna 2022 inflaatiota kiihdyttivät etenkin lainakorkojen nousu sekä energiatuotteiden ja elintarvikkeiden kallistuminen.
Joulukuussa eniten nousua oli lainakoroissa sekä sähkön ja lentomatkojen hinnoissa. Elintarvikkeista eniten nousivat jauhojen ja munien hinnat.
Liikennepolttoaineista dieselin hinta nousi bensiinin hintaa enemmän. Polttoainepumpuilla dieselistä on joutunut syksystä asti maksamaan jo enemmän kuin bensiinistä.
”Polttoaineet olivat kalleimmillaan kesäkuussa, jolloin litra 95-oktaanista bensiiniä maksoi keskimäärin 2,57 euroa ja litra dieseliä 2,44 euroa. Molempien polttoaineiden litrahinnat olivat lähes euron korkeammat kuin vuotta aiemmin.”
Vuoden lopussa polttoaineiden litrahinnat olivat laskeneet jo alle kahden euron. Koko vuoden keskihinnat jäivät kuitenkin kahden euron rajan kalliimmalle puolelle: 95-oktaanisen bensiinin keskilitrahinta oli 2,13 euroa ja dieselin 2,15 euroa.
Polttoaineiden halpeneminen hillitsi joulukuun inflaatiota. Joulukuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli 9,1 prosenttia. Marraskuusta joulukuuhun kuluttajahintojen kuukausimuutos oli -0,1 prosenttia.
Mihin suuntaan inflaatio kehittyy vuonna 2023?
”Sitä emme lähde ennustamaan, mutta toteutuneen hintakehityksen perusteella voi todeta inflaatioperinnön, joka siirtyi viime vuodelta tälle vuodelle. Jos mikään ei muuttuisi, tämän vuoden keskimääräinen inflaatio olisi noin 3,5 prosenttia”, Nieminen sanoo.
Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan joulukuussa 9,2 prosenttia. Euroalueen inflaatioluku perustuu yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin. Suomessa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli joulukuussa 8,8 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristiina Nieminen
Yliaktuaari
Puh: 029 551 2957
kristiina.nieminen@stat.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Nuorten ruutuaika jatkuu myöhään yöhön8.3.2023 08:02:22 EET | Tiedote

Näyttöpäätteiden äärellä vietetty aika kasvoi koronakriisin aikaan ennätystasolle. Suomalaiset viettivät vuosien 2020–2021 aikana erilaisten näyttöruutujen ääressä päivittäin keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia. Pisin ruutuaika oli 15–24-vuotiailla, keskimäärin 5 tuntia 46 minuuttia päivässä. Vähiten ruutujen äärellä viihtyivät 10–14-vuotiaat, keskimäärin 3 tuntia 50 minuuttia päivässä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme