Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Vuoden 2023 yhteiskuntatieteilijä on Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä kollektiivi

Jaa
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on valinnut Vuoden 2023 yhteiskuntatieteilijäksi Emil Kastehelmen, John Helinin ja Eerik Materon koordinoiman kollektiivin. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 18.11.2022.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, loivat Emil Kastehelmi, John Helin ja Eerik Matero sotaa seuraavan tilannekartan avoimen datan pohjalta. Aluksi vain kaveriporukan harrastukseksi tarkoitettu kartta julkaistiin, ja se sai mediassa suurta huomiota tarkkuudellaan ja ajantasaisuudellaan.

Iltalehden sotaan keskittyvänä erikoistoimittajana työskentelevä Emil Kastehelmi on VTK Turun yliopistosta, John Helin VTK Helsingin yliopistosta. Kollektiivin kolmas jäsen Eerik Matero on koulutukseltaan tradenomi. Kolmikkoa yhdistää reserviläistausta ja kiinnostus sotahistoriaan. Kollektiivin koko on vaihdellut projektin ajan. Tällä hetkellä mukana on viisi tekijää.

”Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi valittu kollektiivi on luonut kaikkien käytössä olevan tilannekartan Ukrainan sodan vaiheista. Vapaaehtoistyönä avoimen datan perusteella tehty kartta kansantajuistaa tietoa ja tilannekuvaa ansiokkaasti. Kollektiivin työ on erinomainen esimerkki yhteiskunta-alan ammattilaisten laajasta osaamisesta”, toteaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.

"Yhteiskuntatieteellistä koulutusta ja osaamista voi soveltaa monialaisen tiedon tuottamisessa, kuten meidän tapauksessamme Ukrainaan sotaan liittyvän kartan ja tiedonvälityksen suhteen. Kunniamaininta osoittaa, miten suomalaisessa yhteiskunnassa huomioidaan ja arvostetaan poikkeuksellisia ratkaisuja vaikeina aikoina", kollektiivi toteaa.

 

Tukiraha Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle

Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi valittu henkilö tai kollektiivi saa mahdollisuuden antaa YKAn tarjoaman 2500 euron suuruisen tukirahan kiinnostavalle ja tärkeälle yhteiskunnalliselle toimijalle. Kollektiivi päätti antaa tukirahan Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle.

Yhdistys koordinoi Suomeen saapuvien ukrainalaisten pakolaisten avustustyötä. Toimintaan kuuluu muun muassa apukeskus, josta pakolaiset saavat apua suomalaisessa yhteiskunnassa toimimiseen sekä vaatteita, vertaistukea ja muuta tukea.

”Tahdoimme antaa rahan ajan hengen mukaisesti Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseen”, toteaa Emil Kastehelmi.

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on valinnut Vuoden yhteiskuntatieteiljän vuodesta 1999 lähtien. Kunniamaininnalla tuodaan esiin yhteiskunta-alan ammattilaisten monipuolista ja laaja-alaista osaamista yhteiskunnan eri sektoreilla. Vuoden 2022 yhteiskuntatieteilijäksi valittiin sosiaalipolitiikan tutkija, VTT Juho Saari. Aiempiin vuoden yhteiskuntatieteilijöihin voi tutustua täällä.

Tiedotteen kuva: Susanna Kekkonen 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestintäpäällikkö Laura Piiroinen
laura.piiroinen@yka.fi
044 3818 123

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Mikonkatu 8 A
00100 Helsinki

010 231 0350https://yka.fi/

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) on yhteiskunta-alalla työskenteleviä ja alaa opiskelevia edustava ammattijärjestö. YKA valvoo 13 000 jäsenensä ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja työmarkkinoilla. YKA on osa Akavaa. Lue lisää: yka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Puoluesihteerien paneelissa kysytään, kaventaako nykyinen politiikan teko demokratiaa31.1.2023 11:33:07 EET | Kutsu

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan keskustelutilaisuudessa 15.2.2023 klo 17–18.30 poliitikot ja tutkijat arvioivat poliittisen järjestelmämme tulevaisuutta yhä monikriisisemmässä toimintaympäristössä. Vahvistaako vai heikentääkö suomalainen politiikan teko demokratiaa? Tilaisuuden päättää puoluesihteerien paneeli.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme