Vuoden lähiruokateko 2019 -palkinto Heikkilän Juustolalle
Vuoden lähiruokateko 2019 on myönnetty Heikkilän Juustolalle. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 2000 euron arvoisen palkinnon vastaanottivat Heikkilän Juustolan tilalliset Annika Heikkilä ja Pekka Moisio tänään Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Lähiruoka & luomu -messut jatkuu Helsingin Messukeskuksessa 7.4. saakka yhdessä Kevätmessujen kanssa. Perjantaista lauantaihin 5.–6.4. avoinna on myös erityisruokavalioita esittelevä Lautasella-tapahtuma.

Pälkäneen Laitikkalan kylässä sijaitsevalla Heikkilän tilalla on viljelty maata vuosien mittaan monin eri tavoin. Vanhalla hämäläisellä maatilalla on yli 300 vuoden ajan kokeiltu muun muassa viljakasveja, juureksia ja vihanneksia, ja tilalla on ollut hevosia, sikoja, lampaita, kanoja ja lehmiä. Nykyisellä omistajasuvulla tila on ollut vuodesta 1694.
Pirkko ja Markku Heikkilä aloittivat maidon jatkojalostamisen tilalla vuonna 1995. Juustola oli aluksi pelkkä harrastus autotallin takahuoneessa, mutta kysyntä ja laadukkaat tuotteet kasvattivat siitä pian oikeata liiketoimintaa ja autotallista hyväksytyn elintarvikehuoneiston. Tilan sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2010, jolloin tilan tytär Annika Heikkilä ja hänen aviopuolisonsa Pekka Moisio ryhtyivät tilan yrittäjiksi. Nykyään Heikkilän Juustola ja Tila tunnetaan laadukkaista juustoistaan, joita markkinoidaan ajan hengen mukaan eri somekanavissa.
– Tila on minun kotitilani. Meitä on kaksi siskosta ja jotenkin oli aina selvää, että minä meistä kahdesta jään kotiin. Tilakaupat olivat jo vireillä, kun minä ja Pekka aloimme seurustella. Eipä tainnut kaupunkilaispoika silloin tietää, mihin kelkkaan hyppäsi, kuvaa Annika Heikkilä tilan sukupolvenvaihdoksen alkuaikoja.
Palkittujen mukaan pienyrittäjyys ja -tilallisuus on rankaa, mutta palkitsevaa työtä.
– Eläinten parissa työskentely on kovin sitovaa, ja siinä tulee hallita monia suuria kokonaisuuksia. Esimerkiksi viimevuotiset vaihtelevat säät ovat tuoneet omat haasteensa satojen korjaamiseen. Työ juustolassa on fyysistä ja tarkkaa, paljon siivoamista ja pesemistä. On tämä toki mukavaakin – silloin kun eläimet ovat terveinä, koneet eivät hajoa ja tilauksia satelee ovista ja ikkunoista. Näin ei kyllä liian usein pääse käymään, Heikkilä kertoo.
Annika Heikkilä ja Pekka Moisio ovat ilahtuneita Vuoden lähiruokateko 2019 -palkinnosta.
– Olemme tehneet hurjan paljon töitä, joten tuntuu hienolta, että se noteerataan. Lahjoitamme puolet palkintorahasta hyväntekeväisyyteen ja nyt mietimme sille sopivaa kohdetta, he toteavat.
Heikkilän Juustola on eläimistä, pelloista ja ilmastosta huolehtiva positiivinen uudistaja
Vuoden lähiruokateko 2019 -palkinnonsaajan päätti Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä. Palkinto jaettiin tänä vuona seitsemännen kerran.
– Heikkilän Juustola on ensimmäinen maatila, joka on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. On ollut hienoa seurata, miten yhä useampi maatila on lähtenyt jatkojalostamaan tuotteitaan ja ottanut aktiivisen roolin ruokaketjussa muun muassa omien myyntikanavien kautta, toteaa palkintoraadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Palkintoraadin mukaan Heikkilän Juustola on tehnyt pitkäjänteistä työtä alkutuotannon ja maaseudun yritystoiminnan elinvoimaisuuden eteen. He tekevät vahvaa yhteistyötä lähialueella toimivien tahojen kanssa sekä laajemmissa yrittäjäverkostoissa. Juustolan laadukkaita tuotteita on myynnissä monipuolisesti lähiruokamyymälöissä, suuremmissa herkkukaupoissa ja valtakunnan laajuisesti Eggspress-tilauskanavan kautta. Maatilan homogenisoimaton maito on saanut vahvaa asiakaskuntaa myös suurten kaupunkien kahviloissa.
Juustolan tuotteiden asiakaskunta on uskollista ja kasvavaa. Juustolan yrittäjät ovat taidokkaasti ottaneet some-kanavat haltuun markkinointiviestinnässä, ja tilan elämästä sekä arjen iloista ja murheista kerrotaan avoimesti ja hyväntuulisella meiningillä. Yrittäjien aktiivinen läsnäolo somessa välittää lukijoille tietoa normaalista maalaiselämästä ja eläinten luonnollisesta käyttäytymisestä, ruokavalioista ja paljosta muusta, mistä monet nykyajan ihmiset ovat vieraantuneet.
Lähiruoka & luomu -messut ja Kevätmessut Messukeskuksessa Helsingissä jatkuvat 7.4. saakka. Erityisruokavalioita esittelevä Lautasella-tapahtuma on avoinna kokonaisuudessa perjantaista lauantaihin 5.–6.4. www.lahiruokaluomu.fi, #lähiruokaluomu2019 | www.lautasella.fi, #lautasella2019
Lisätietoja:
Messukeskus, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com
Heikkilän Juustola, Annika Heikkilä ja Pekka Moisio, p. 044 339 9904, heikkila@juustola.fi
Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@mmm.fi
Suomen Messusäätiö tukee suomalaista osaamista ja elinkeinoelämää jakaen vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuimpia niistä ovat Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja kyseinen Vuoden lähiruokateko -palkinto.
Messukeskus – Sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | 100.messukeskus.com
Avainsanat
Kuvat


Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus | | twitter.com/messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
Here are the rising stars of design18.8.2022 14:55:47 EEST | Press release
Habitare, the interior design, furniture and design event, brings forth the skills of new and promising designers. Habitare’s new design area The Block is a fertile breeding ground for new Finnish design, says Elina Aalto of Imu Design, who is responsible for curating the Talentshop and Protoshop exhibitions in the area. Habitare at the Helsinki Expo and Convention Centre 7-11 September 2022.
Tässä ovat muotoilun nousevat tähdet18.8.2022 14:50:00 EEST | Tiedote
Habitare tarjoaa alustan uusille ja lupaaville suunnittelijoille tuoda esiin omaa osaamistaan. Habitaren uuden muotoilun alue The Block on hedelmällinen kasvualusta uudelle suomalaiselle muotoilulle, kertoo alueella nähtävien Talentshop- ja Protoshop-näyttelyiden kuratoinnista vastaavan Imu Designin Elina Aalto. Habitare Helsingin Messukeskuksessa 7.–11.9.2022.
Ammattilaiset ja uudet harrastajat syventyvät kuvan ja äänen maailmaan Messukeskuksessa syyskuun alussa18.8.2022 10:35:43 EEST | Tiedote
Kuva & Ääni -tapahtuma tarjoaa ideoita ja tietoa sekä uusimpia välineitä valo- ja videokuvaamiseen sekä äänen käsittelyyn ja tallentamiseen. Tapahtuman ohjelmassa sekä osastoilla on luvassa puheenvuoroja alan ammattilaisilta, oppeja äänenkäsittelyyn ja tallennukseen sekä kuvankäsittelykoulutusta. Tapahtuman näyttelyissä on esillä Suomen parasta valokuvaa. Kuva & Ääni järjestetään 9.–11.9.2022 Helsingin Messukeskuksessa.
The winner of the Habitare Design Competition will be announced at the event in September16.8.2022 08:58:31 EEST | Press release
The finalists of the design competition organised by design, furniture and interior design event Habitare in cooperation with Aalto University will be displayed at the event in September. The head judge of the competition, Anna von Schewen from Sweden, will announce the winner on the opening day of Habitare. Habitare will be held from 7 to 11 September 2022 at the Helsinki Expo and Convention Centre.
Habitare-suunnittelukilpailun voittaja julkistetaan syyskuun tapahtumassa16.8.2022 08:56:48 EEST | Tiedote
Muotoilu-, huonekalu- ja sisustustapahtuma Habitaren sekä Aalto-yliopiston yhteistyössä järjestämän suunnittelukilpailun finalistit ovat esillä tapahtumassa syyskuussa. Kilpailun päätuomari, ruotsalainen Anna von Schewen julkistaa voittajan Habitaren avajaispäivänä. Habitare järjestetään 7.-11.9.2022 Helsingin Messukeskuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme