Vuoden lähiruokateko 2023 -palkinto Jyväs-Hampulle

Vuoden lähiruokateko 2023 -palkinnonsaajan valitsi Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. Kilpailun yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys helmi-maaliskuun vaihteessa, jonka voitti Iisalmen Runnilla toimiva Pesolan Pihviliha. Yleisöäänestyksen voittajalle luovutettiin 1000 euron arvoinen palkinto. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö.
Raadin mukaan Jyväs-Hamppu on verkostoitunut muiden lähiruokayritysten sekä yliopistojen, neuvontaorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten kanssa. Yritys toimii aktiivisesti näissä verkostoissa innovoimassa elintarvikkeiden lisäksi uusia ratkaisuja muun muassa pakkaus- ja rakentamissektoreille.
– Hamppu on ikiaikainen, vanha viljelykasvi. Jyväs-Hamppu kehittää öljyhampusta ennakkoluulottomasti uusia innovatiivisia ja herkullisia tuotteita, joita on aiemmin palkittu muun muassa Artesaaniruuan SM-kilpailuissa. Yrityksen asiakaskunta on laajaa ja kattaa niin julkisia kuin yksityisiä ammattikeittiöitä, panimoita ja leipomoita. Tuotteita on myynnissä myös verkkokaupan ja lähiruokapuotien kautta, minkä lisäksi yritys on suuntaamassa yhä enemmän vientimarkkinoille, sanoo raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen.
Jyväs-Hampun tuotannossa korostuu vastuullisuus: tuotantotoiminta perustuu bio- ja aurinkoenergian käyttöön ja synergiaetuja ja kustannussäästöjä haetaan yritysyhteistyön kautta. Koska kasviproteiinien suosio on globaalisti rajussa kasvussa, yrityksen toiminnalla on laajenemismahdollisuuksia muun muassa sopimustuotannon, investointien ja yhteistyön avulla.
– Viljeltyäni öljyhamppua useamman vuoden perehdyin siemenen monikäyttöisiin ominaisuuksiin ja terveysvaikutuksiin ja testailin hullujakin ideoita. Hampunsiemen on suoraan kypsentämättömänä syöntikelpoinen kasviproteiini-, omega-3- ja kuitupommi ja sen käyttömahdollisuudet ovat hyvin laajat. Hampulla on myös suuri hiilensidontakyky ja pellon rakennetta parantava vaikutus, eikä viljelyssä tarvita kasvinsuojeluaineita hampun luontaisen voimakkaan kasvukyvyn ansiosta, sanoo Jyväs-Hampun yrittäjä Mikko Ilmoniemi.
Jyväs-Hampun tuotevalikoimaan kuuluvat hamppuproteiinin, -öljyjen ja -siementen lisäksi muun muassa hamppulastut ja hamppukarpalolakritsi. Yritys myös testaa jatkuvasti uusia tuoteideoita. Ilmoniemi kertoo olevansa otettu Jyväs-Hampun saamasta tunnustuksesta.
– On hienoa, että lähiruoan ja alkutuotannon arvostus on nousussa. Maakunnissa on yhä valtava määrä hienoja pientuottajia ja heillä huipputuotteita, joiden soisi saavan vieläkin enemmän julkisuutta ja tilaa markkinoilla. Tässä työssä palkitsemiset ja huomionosoitukset ovat upea tapa rohkaista arjen haasteissa kamppailevia toimijoita, Ilmoniemi painottaa.
Yleisöäänestyksen voitti Pesolan Pihviliha
Lähiruoka & luomu -palkinnonsaajan valinnan yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys, jossa annettiin tänä vuonna ennätykselliset 4936 ääntä. Mukana olleesta kuudesta ehdokkaasta voittajaksi valikoitui Iisalmen Runnilla toimiva Pesolan Pihviliha, jonka tuotteita kehitetään asiakkaiden toiveita kuunnellen ja joita käyttävät muun muassa monet ravintolakokit.
Lähiruoka & luomu -messut avoinna Helsingin Messukeskuksessa 30.3.–2.4. samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen (avoinna pe–su) kanssa. www.lahiruokaluomu.fi, #lähiruokaluomu #lähiruokateko2023
Kuvia palkinnonjakotilaisuudesta Mesukeskuksen kuvapankissa https://mediabank.messukeskus.com to 30.3. klo 11 alkaen.
Lisätietoja:
- Jyväs-Hamppu, Mikko Ilmoniemi, 045 674 5734, mikko.on@icloud.com
- Pesolan Pihviliha, Antti Niskanen, 050 043 0044, antti@pesolanpihviliha.fi
- Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön
- erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, 040 509 8986, kirsi.viljanen@mmm.fi
- Lähiruoka & luomu -messut, viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com
Suomen Messusäätiö tukee suomalaista osaamista ja elinkeinoelämää jakamalla vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuimpia niistä ovat Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja kyseinen Vuoden lähiruokateko -palkinto. www.messusäätiö.fi | #messusäätiö
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Karjunenviestinnän asiantuntija
viestintä | tapahtumat
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Kennelliiton Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain.
Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Messukeskus toi vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle 245 miljoonan euron tulovirran ja toiminnan työllisyysvaikutus oli 3335 henkilötyövuotta. Omistajayritys Suomen Messut perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The realsocial media. www.messukeskus.com @messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congresses and business events every year.
Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel. The events held at the Helsinki Exhibition and Convention Centre last year brought in a revenue stream of 245 million euros to the Helsinki metropolitan area and created the equivalent of 3,335 full-time jobs. The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
Kutsu medialle: Cyber Security Nordic Helsingin Messukeskuksessa 4.–5.11.202531.10.2025 11:14:20 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, Pohjoismaiden johtava kyberturvallisuudenalan tapahtuma Cyber Security Nordic järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 4.–5. marraskuuta 2025. Tapahtuma kokoaa kyberturvallisuusalan kansainväliset huippuasiantuntijat, alan palveluntarjoajat sekä yritysten tietoturvasta vastaavat päättäjät keskustelemaan ajankohtaisista teemoista – tekoälystä ja hybridiuhista aina tietosuojalainsäädäntöön ja geopoliittisiin riskeihin. Hybridivaikuttamisen kokemuksista keskustellaan mm. Taiwanin suurlähettiläs Freddy Limin kanssa.
Kutsu: Hammaslääkäripäivät 5.–7.11.2025 Helsingin Messukeskuksessa30.10.2025 11:05:43 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, olet lämpimästi tervetullut Hammaslääkäripäiville 5.–7.11.2025 Helsingin Messukeskukseen. Tapahtuma koostuu kolmipäiväisestä (ke-pe) luento-ohjelmasta ja laajasta näyttelystä (to-pe).
Pitch Finland Cyber Security finalists are chosen28.10.2025 12:13:12 EET | Press release
Five chosen finalists showcase their innovative solutions and services in the cyber security sector. The five companies are Astra, WhatSpam Company, SelfHack, Hovi and Sala Secure. The pitching final takes place at the Cyber Security Nordic event at the Helsinki Expo and Convention Centre on 5 Nov 2025.
Teknologia 25 -messujen startup-kilpailun finalistit valittu28.10.2025 09:57:50 EET | Tiedote
Uusia ja merkittäviä ratkaisuja teknologian alalla esittelevään kilpailuun on valittu neljä finalistia. Pitchaus-finaali käydään Teknologia 25 -tapahtumassa tiistaina 4.11. Voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön rahoittamalla 10 000 euron palkinnolla.
KUTSU: Teknologia 25 Helsingin Messukeskuksessa 4.–6.11.202527.10.2025 11:05:51 EET | Kutsu
Teknologia 25 esittelee kolmen päivän aikana 4.–6.11.2025 uusimmat älykkään ja kestävän teollisuuden teknologiat aina teollisten prosessien automatisoinnista ja digitalisoinnista kunnossapidon sekä energian ratkaisuihin. Tapahtuma kokoaa yhteen teknologian ja teollisuuden johtavat yritykset, päättäjät, asiantuntijat sekä ammattilaiset. Tapahtuman teemoina ovat kestävä teollisuus, teknologia turvallisuuden edistäjänä, tekoälyllä kilpailuetua ja vetytalous ja teollisuuden modernit energiaratkaisut. Mukana on 400 näytteilleasettajaa, 13 keynote-puheenvuoroa ja yhteensä 140 ohjelmanumeroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

