MessukeskusMessukeskus

Vuoden nuori suunnittelija Jim Bergström suunnitteli tulevaisuuden takin

Jaa

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Jim Bergström on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2018 -kilpailun. Tänä vuonna 24. kertaa järjestetyn kilpailun tehtävänä oli suunnitella tulevaisuuden takki. Voittajan työ ottaa kantaa identiteetin suojaamiseen tunnistusteknologian algoritmeiltä. Bergström palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.

Vuoden nuori suunnittelija 2018 on Jim Bergström. Kuva: Sebastian Johansson.
Vuoden nuori suunnittelija 2018 on Jim Bergström. Kuva: Sebastian Johansson.

Jim Bergströmin suunnittelema takki ottaa kantaa identiteetin suojaamiseen ja tarjoaa mahdollisuuden pysyä tunnistamattomana. Kilpailun raadin mukaan voittajatyössä on selkeä viittaus tulevaisuuteen, ja lisäksi raati innostui uudenlaisesta tavasta nähdä takin funktio suojavaatteena.

  • Tämä takki on jotain ihan uutta, jollaista ei ole ennen nähty. Kilpailu katsoo tulevaisuuteen, joka on jo osittain tätä päivää. Takin suunnittelu on lähtenyt liikkeelle siitä tulevaisuuden visiosta, että ihmiset haluavat jatkossa suojautua entistä enemmän. Tässä takissa suojaavuus on käsitelty uudenlaisesta kulmasta, kuin mihin on totuttu: ennen takilla suojattiin vartaloa, tällä takilla voi suojata identiteettiä. Kasvottomuus ja halu piiloutua on ollut jo jonkin aikaa tuloillaan, ja tämä on seuraava askel siihen suuntaan, raadin jäsenet kommentoivat.
  • Teknologia, etenkin tekoäly kehittyy nopeaa vauhtia ja se mahdollistaa yksilön tunnistamisen massasta nopeasti, myös liikkeessä. Onko jatkossa niin, että se, missä liikut ja mitä kulutat, on avointa dataa ja kerättävissä? Jos vaate antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden olla anonyymi osa datavirtaa, voit itse päättää, mitä tietoa itsestäsi on saatavilla, pohtii Bergström.

Takki on valmistettu vettä hylkivästä teollisuuden ylijäämäkankaasta, ja se käy kaikille vartalotyypeille, eikä ota kantaa käyttäjän sukupuoleen. Päästä nilkkoihin ulottuva vaate kätkee tarvittaessa jopa kantajansa kasvot.

  • Olen lähestynyt aihetta takin muotoilun kautta pyrkien suojaamaan yksilöä tunnistusteknologian algoritmeiltä. Takissa on erilaisia säätömahdollisuuksia, joiden avulla voi itse muokata asua tilanteen mukaan. Jatkossa voisi vielä tutkia, miten eri materiaaleilla voi vaikuttaa esimerkiksi lämpökameroiden havaitsemaan lämpöjälkeen, suunnittelee Bergström.

Raati oli yksimielinen voittajan valinnasta, ja vaikuttunut aivan uudenlaisesta visiosta.

  • Tämä on hyvin perusteltu työ. Se on myös puhutteleva ja pysäyttävä, jopa shokeeraava.

Muodin tulevaisuus?

Jim Bergström on kasvanut vaateyrittäjyyden keskellä ja viettänyt lapsuudessa paljon aikaa perheensä vaateliikkeessä. Pukuompelijakoulutuksen jälkeen tie vei Aalto-yliopistoon Australian kautta.

  • Päätös Aaltoon hakemisesta kypsyi ulkomailla, reissatessa Oseaniassa, Aasiassa sekä Afrikassa. Reissubudjetin vajetessa etsin töitä, ja pääsin suunnittelemaan Melbournilaiselle erikoisliikkeelle malliston. Se myytiin loppuun ja palatessani Suomeen minulle tuli valtava halu oppia muodista ja suunnittelusta lisää. Tiesin, että Aalto-yliopisto on top 3 maailman muotikoulujen joukossa, joten haku Aallon muotilinjalle oli minulle selkeä, Bergström kuvailee.

Bergström ei halua lokeroida itseään minkään tyylin tai koulukunnan edustajaksi. Suunnitteluprosessi lähtee liikkeelle taustatutkimuksesta ja inspiraatio voi löytyä mistä vain.

  • Nyt opiskeluaikana koen, että voin suunnittelussa kokeilla ja leikkiä. Tässä kilpailutyössä taustatutkimus kohdistui teknologiaan, suojautumiseen ja takkien sekä suojautumisen historiaan. Suunnittelu pohjautuu kaikkeen siihen, mitä olen kokenut ja on aina oma tulkintani asioista.

Sesongeittain vaihtuvan pikamuodin sijaan Bergström toivoo, että vaatteilla nähtäisiin olevan arvo itsessään ja että vaatteeseen syntyisi tunneside kuten design-tuotteeseen. Bergström uskoo kierrättämiseen ja pitää mielenkiintoisena second hand, high fashion sekä vintage yhdistelmiä.

  • Aallossa mm. kehitetään ja tutkitaan tekstiilijätteen kierrätystä ja korvaavia vaihtoehtoja runsaasti vettä ja viljelyalaa kuluttavalle puuvillalle. Tulevaisuudessa on tärkeää kehittää muotialaa niin, ettei maailman resursseja käytetä samalla tavalla kuin nyt, Bergström toteaa.

Vuoden nuori suunnittelija palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 € stipendillä. Lisäksi hän saa osaston 19.−21.10. Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä I love me -messuilla ja voittoisa takki nähdään messujen I love fashion -muotinäytöksissä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja ja suunnittelija Jaakko Selin (raadin puheenjohtaja), muotitaiteilija Ritva Falla, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa sekä vaatesuunnittelijat Katri Niskanen, Hammi Mettinen ja Mari Talka. Vuoden 2018 kilpailussa vieraileva raadin jäsen oli R/H Studion luova johtaja Emilia Hernesniemi.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 eurolla stipendejä, apurahoja ja palkintoja. Tunnettuja Messusäätiön palkintoja ovat Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon ohella mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto ja Habitare-suunnittelukilpailu.

Lisätietoja:

Vuoden nuori suunnittelija 2018 Jim Bergström: IG @jimbergstroem, jim@jimbergstrom.com

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu ja I love me -messut: Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää, riikka.luomanpaa@messukeskus.com, p. 050 540 4231

Kuvia voittajasta ja voittoasusta Messukeskuksen kuvapankissa: bit.ly/VNS2018 

Kilpailu netissä:

http://iloveme.messukeskus.com/messuilla/vuoden-nuori-suunnittelija-kilpailu/ 

#vuodennuorisuunnittelija #messusäätiö #iloveme2018

Lisätietoa median akkreditoitumisesta I love me -messuille: http://messukeskushelsinki.fi/uutishuone/akkreditointi/

Kuvat

Vuoden nuori suunnittelija 2018 on Jim Bergström. Kuva: Sebastian Johansson.
Vuoden nuori suunnittelija 2018 on Jim Bergström. Kuva: Sebastian Johansson.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. Messukeskuksen omistajayritys Suomen Messut Osuuskunta täyttää 100 vuotta vuonna 2019. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. Annually, 65 exhibitions and 1500 meetings and congresses are held at MessukeskusOver one million visitors take part in the events. The Finnish Fair Corporation, the company that owns Messukeskus Helsinki, celebrates its 100th anniversary in 2019. | Messukeskus – A century in the centre of events 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

HIMSS & Health 2.0 European Conference at Messukeskus 11–13 June 2019: The Finland Pavilion programme has been announced22.5.2019 17:34:06 EESTTiedote

The HIMSS & Health 2.0 European Conference is the foremost event in digital health care in Europe and will be held in Finland for the first time from the 11th to the 13th of June 2019. Finnish health care companies will have a strong presence at the conference's largest country-specific stand, the Finland Pavilion, and its programme point. The stage programme will be an impressive cross-section of Finland's innovative health care expertise, which is among the best in the world.

HIMSS & Health 2.0 European Conference Messukeskuksessa 11.-13.6.2019: Suomi Paviljongin ohjelma on julkistettu21.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

HIMSS & Health 2.0 European Conference on digitaalisen terveydenhuollon huipputapahtuma, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 11.-13.6.2019. Suomalaiset alan yritykset esittäytyvät vahvasti konferenssin suurimmalla maaosastolla, Suomi Paviljongissa ja sen ohjelmalavalla. Lavaohjelma on vaikuttava läpileikkaus Suomen innovatiivisesta, maailman kärkeä edustavasta terveysosaamisesta.

PulPaper 2021 siirtyy kahdella viikolla15.5.2019 14:03:37 EESTTiedote

Metsäteollisuuden johtava kansainvälinen tapahtuma PulPaper järjestetään seuraavan kerran Messukeskuksessa Helsingissä 27.29.4.2021. Tapahtuman ajankohtaa on siirretty kahdella viikolla aiemmin ilmoitetusta, jotta vältetään päällekkäisyys Saksassa järjestettävän suuren teollisuustapahtuman kanssa. Messukeskuksessa samaan aikaan PulPaperin kanssa on myös kemian- ja bioalan huipputapahtuma ChemBio Finland ja kemianalan huippuseminaari Helsinki Chemicals Forum. Samanaikaiset tapahtumat tuovat synergiaetuja niin alan kävijöille kuin yrityksillekin.

ChemBio Finland 2021 siirtyy kahdella viikolla15.5.2019 13:11:54 EESTTiedote

ChemBio Finland 2021 järjestetään kahden vuoden kuluttua Messukeskuksessa Helsingissä 27.-28.4.2021 ensimmäistä kertaa samanaikaisesti metsäteollisuuden johtavan kansainvälisen PulPaper-tapahtuman kanssa. Nyt jo toistamiseen ChemBio Finland –tapahtuman yhteydessä on Helsinki Chemicals Forum. Tapahtuman ajankohta siirtyy aiemmin ilmoitetusta ajankohdasta huhtikuun loppuun, jotta vältetään päällekkäisyys Saksassa järjestettävän suuren teollisuustapahtuman kanssa. Samanaikaiset tapahtumat tuovat synergiaetuja niin kävijöille kuin yrityksillekin. ChemBio Finland –tapahtuma koostuu Kemian Päivien luennoista, bioalan seminaareista ja muusta ohjelmasta sekä kemian ja bioalan näyttelystä, johon viime kerralla osallistui 144 yritystä. ChemBio Finland järjestetään joka toinen vuosi. Vuonna 2019 tapahtumassa vieraili yli 4 200 ammattilaista. PulPaper 2018:ssa oli yli 9 200 kävijää yli 50 maasta. Tapahtuma käsitti metsäteollisuuden osa-alueet laajasti huomioiden myös pakkaus-, energia- ja kemiante

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme