Aalto EE

Vuoden turvallisuusjohtaja 2021 on OTKESin johtaja Veli-Pekka Nurmi: "Kun on asiaa ja perusteet, se täytyy pystyä sanomaan"

Jaa

Nurmella on pitkä kokemus muun muassa turvallisuusalan johtotehtävistä, mutta myös akateemisesta maailmasta. OTKESin johtajana hän on ollut aktiivinen kannanottaja, esiintyjä ja keskustelija.

Veli-Pekka Nurmen mukaan hyvä turvallisuusjohtaja on esillä ja pystyy puhumaan vaikeistakin aiheista. Kuva: Anu Haapala / Aalto EE
Veli-Pekka Nurmen mukaan hyvä turvallisuusjohtaja on esillä ja pystyy puhumaan vaikeistakin aiheista. Kuva: Anu Haapala / Aalto EE

Aalto University Professional Development (Aalto PRO), Finnsecurity ry ja Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ovat valinneet Vuoden turvallisuusjohtajaksi 2021 oikeusministeriön yhteydessä toimivan Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) johtajan, professori Veli-Pekka Nurmen.

Tekniikan tohtori Nurmella on pitkä kokemus turvallisuusalan ja yleishallinnon johtotehtävistä mutta myös tutkimuspuolelta, mikä on turvallisuusjohtamisen alalla melko harvinaista. Nurmi on pidetty ja tunnettu luennoitsija sekä turvallisuuden puolestapuhuja.

"Onnettomuustutkintakeskus ei tee työtään saadakseen tunnustusta vaan ollakseen vaikuttava. Sen takia on yllättävää, että joku noteeraa työmme. Tunnustus, joka tulee yllättäen ja taholta, jota arvostaa, tuntuu todella hienolta", Nurmi sanoo.

Vuoden turvallisuusjohtajan valinnassa painotetaan laaja-alaista ja strategista näkemystä turvallisuudesta sekä toimimista vaativissa johtotehtävissä. Lisäksi raadin kriteereissä korostetaan aktiivista roolia alan verkostoissa sekä alan osaamisen kehittämistä oman roolin kautta.

"Veli-Pekka on näistä erinomainen esimerkki. Palkinnon lähtökohtana on ollut pyrkimys nostaa turvallisuusjohtamisen arvostusta ja tehdä sitä näkyväksi myös alan ulkopuolella. Veli-Pekan valinta jatkaa tätä perinnettä," Aalto PRO:n ohjelmajohtaja Anna-Maija Ahonen kertoo.

Valintaperusteissa korostui myös Nurmen rooli aktiivisena kannanottajana, esiintyjänä ja keskustelijana. Hän kommentoi usein mediassa esimerkiksi onnettomuusriskejä.

Esilläolo ja vaikeistakin asioista puhuminen ovat hänen mielestään turvallisuusjohtajalle tärkeitä ominaisuuksia. "Jos puhelet vain mukavia tai et puhele mitään, sinusta ei ole mitään hyötyä. Silloin, kun on asiaa ja asialle perusteet, se täytyy osata ja pystyä sanomaan", Nurmi sanoo.

"Palot on parempi ennaltaehkäistä kuin sammuttaa"

Nurmi on johtanut Onnettomuustutkintakeskusta yli yksitoista vuotta. Vuoden 2022 alussa hän siirtyy Teollisuuden Voiman (TVO) turvallisuusjohtajaksi. Hänen mukaansa turvallisuustyössä ensisijaisen tärkeää on ennaltaehkäisy. Vaikka turvatoimet maksavat, isojen onnettomuuksien kustannukset ovat aina paljon suuremmat – paitsi taloudellisesti myös inhimillisesti ja sosiaalisesti.

"Sähkön paloturvallisuutta käsittelevää väitöskirjaa tehdessäni kehitin sloganin, että palot on aina parempi ennaltaehkäistä kuin sammuttaa. Se pätee kaikkiin muihinkin onnettomuuksiin", Nurmi sanoo.

Hänen mukaansa hyvä turvallisuusosaaja hallitsee laaja-alaisesti teorian, mutta osaa soveltaa oppeja myös käytännössä. Uudelle tiedolle ja uusille ajatuksille täytyy olla avoin, ja muuttuva maailma vaatii jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä.

Aalto PRO ja sen edeltäjät ovat kouluttaneet turvallisuusjohtajia jo kolmekymmentä vuotta Turvallisuusjohdon koulutusohjelmassa. Nurmi palkittiin 1. joulukuuta juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa Aalto-yliopisto Töölössä.

Turvallisuustyön laaja-alaisuus sekä turvallisuusjohtamisen monipuolisuus tulevat esiin myös turvallisuusjohtajille suunnatussa koulutuksessa.

"Sen lisäksi, että tuntee oman substanssin, pitää kyetä vaikuttamaan laajasti omassa yhteistyöverkostossa sekä tunnistaa ja johtaa muutoksia. Näitä lähestymistapoja osallistujat sekä tavoittelevat että arvostavat ohjelmassamme. Merkittävää lisäarvoa tuo myös kokeneiden turvallisuusosaajien verkosto", sanoo Aalto PRO:n Ahonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veli-Pekka Nurmi
Johtaja, Onnettomuustutkintakeskus
Puh 050 360 8112
veli-pekka.nurmi@om.fi

Anna-Maija Ahonen
Ohjelmajohtaja, Aalto University Professional Development
Puh 050 307 4934
anna-maija.ahonen@aaltoee.fi

Kuvat

Veli-Pekka Nurmen mukaan hyvä turvallisuusjohtaja on esillä ja pystyy puhumaan vaikeistakin aiheista. Kuva: Anu Haapala / Aalto EE
Veli-Pekka Nurmen mukaan hyvä turvallisuusjohtaja on esillä ja pystyy puhumaan vaikeistakin aiheista. Kuva: Anu Haapala / Aalto EE
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto EE
Aalto EE
Runeberginkatu 14-16
00100 HELSINKI

010 8373700http://www.aaltoee.com

Aalto University Executive Education Oy

Aalto University Executive Education Oy tarjoaa korkealaatuisia liikkeenjohdon kehittämispalveluja (Aalto EE) ja asiantuntijoiden täydennyskoulutusta (Aalto PRO), palveluita yrittäjyyden kehittämiseksi (Aalto ENT) sekä Suomen monipuolisinta finanssikoulutusta (Finva). Laaja-alaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät käytännön osaaminen ja Aalto-yliopiston uusin tutkimustieto.

Yhtiön vahvuuksia ovat globaali toimintamalli ja monipuolinen tarjonta. Suomen ja Singaporen lisäksi Aalto University Executive Education Oy tarjoaa ohjelmia globaalisti. Osana Aalto-yliopistoa Aalto University Executive Educationilla on kolme arvostettua laatuleimaa eli akkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Se kuuluu näin ollen maailman instituutioista koostuvaan 0,5 prosentin parhaimmistoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto EE

Aalto EE uudistuu – Uusi liiketoiminta-alue ja nimityksiä yrityksen johdossa4.1.2022 07:34:26 EET | Tiedote

Aalto University Executive Education Oy:n uusi toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen johtaja Tom Lindholm aloitti tehtävässään tammikuun 2022 alussa, kuten jo joulukuussa 2021 tiedotettiin. Lisäksi Aalto-yliopiston ja Aalto EE:n toiminnallista yhteistyötä elämänlaajuisen oppimisen alueella on tiivistetty. Kokonaisuutta johdetaan vastedes yhtenä elämänlaajuisen oppimisen sektorina organisaatiorajoista riippumatta. Edellä mainittu tuo muutoksia myös Aalto EE:n johtoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme