Kirjapaja

Vuoden vaellus kertoo ainutlaatuisesta retkestä Pohjolan erämaissa

Jaa

Vuoden vaellus (Kirjapaja) on uutuuskirja, jossa Erno Saukko kertoo ainutlaatuisesta vaelluksestaan Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa. Saukko tekee matkaa pääosin yksin ja vaellusreittien ulkopuolella, siellä missä ihmisen vaikutus on vähäisin. Kaikki tarpeellinen kulkee mukana rinkassa tai ahkiossa.

Erno Saukko: Vuoden vaellus. Elämää Pohjolan erämaissa
Erno Saukko: Vuoden vaellus. Elämää Pohjolan erämaissa

Vuoden vaellus. Elämää Pohjolan erämaissa -teos ottaa lukijansa mukaan vaellukselle askel askeleelta. Matkaa kertyy yhteensä 2 500 kilometriä. Välillä vaellus on armotonta taistelua äärimmäisten olosuhteiden ja voimien sekä  ruoan riittävyyden kanssa, välillä pelkkää lepoa ja nautiskelua luonnon sylissä ja nuotion lämmön äärellä. Luonto vuodenaikoineen tarjoaa kokemuksia, jotka eivät hevin unohdu.

Vaelluksella elämä pelkistyy yksinkertaiseksi. Pitkistä etapeista ja haastavista oloista huolimatta se on Erno Saukolle ennen kaikkea elämys, ei suoritus: ”En halua pelkästään nähdä tai kokea, vaan elää Pohjolan luonnon koko vuodenkierron. Voiko kukaan kuvitella upeampaa luontoelämystä?”

”Yksi pitkän retken hienoja piirteitä on vapautuminen jatkuvasta ja suurelta osin tyhjänpäiväisestä uutistulvasta”, Saukko pohtii. ”Kun maailman murheet eivät enää ryömi esiin joka tuutista, ajatus on kevyempi ja kirkkaampi. Tuntuu, että voi taas keskittyä oleelliseen, elämään hetkessä. Huomion vievät ympäristö ja omaan elämiseen liittyvät hetkelliset kysymykset, kuten ruoka ja se, mistä sitä saisi lisää.”

”Kaikesta ankaruudesta huolimatta talvisesta erämaasta löytää kauneutta, jota ei muualla ole”, Saukko kirjoittaa. ”Tähtikirkkaat yöt, revontulten loimu, nuotioleirit pimeyden keskellä, kaamoksen värit ja sitkeät kanssaeläjät auttavat jaksamaan yksitoikkoista arkea ja joskus, sopivalla hetkellä, suorastaan hurmaavat mielen. Tuollaisia hetkiä talvellakin siis on, mutta vaikeiden olosuhteiden keskellä ne ovat usein kovin lyhyitä ja hauraita.”

Lemmenjoen kansallispuistossa vaeltaja ottaa vastaan kevään ihmeen leiripuunsa alla makoillen. “Kaikesta aistii, että kevät tulee nyt eikä mikään voi sitä enää pysäyttää. Saan herätä pikkulintujen riehakkaaseen lauluun auringon lämmittämässä teltassa. Hiljaisen talven jälkeen tuo musiikki kuulostaa kauniimmalta kuin mikään koskaan. Pötköttelen toista tuntia vain nauttien kuulemastani ja olostani”, Saukko kirjoittaa.

“Kuukausien hiljaisuuden ja värittömyyden jälkeen tuntuu, kuin käynnissä olisi suuri karnevaali täynnä laulua ja pukuloistoa. Kuin koko eliökunta juhlisi talven päättymistä.”

Herkullisten luontokuvausten ja matkan jännittävien vaiheiden ohella teos tarjoaa paljon hyödyllistä tietoa niille, jotka suunnittelevat omaa lyhyttä tai pidempää vaellusta.

Erno Saukko on filosofian tohtori ja lääketieteen kandidaatti. Hän on kokenut luonnossa liikkuja ja harrastaa pitkiä yksinvaelluksia.

Erno Saukko: Vuoden vaellus – Elämää Pohjolan erämaissa. Kirjapaja 2022. 248 s. Kansi Mika Tuominen. Kannen kuva Erno Saukko. Kl 79.4. ISBN 978-952-354-552-6

Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Erno Saukko | erno@vuodenvaellus.fi  Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Vuoden vaellus -video

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Erno Saukko: Vuoden vaellus. Elämää Pohjolan erämaissa
Erno Saukko: Vuoden vaellus. Elämää Pohjolan erämaissa
Lataa
Kansi: Vuoden vaellus
Kansi: Vuoden vaellus
Lataa
Erno Saukko
Erno Saukko
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Sinisiä unia on omakohtainen matka äitiyteen, naisen elämään ja kirjailijuuteen21.4.2022 09:37:53 EEST | Tiedote

Sinisiä unia – ja mitä muuta olen äitinä saanut nähdä (Kirjapaja) on teos naisen monista rooleista ja elämästä, jossa toisten hyvinvointi on syvällä oman olemisen ytimessä. Se on myös kertomus siitä, kuinka kirjailijan työ sykkii arjen tekemisen keskellä ja kuinka 15-vuotiaana maailmalle lähteneestä tytöstä on tullut se nainen, joka hän on tänä päivänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme