Vuokrakehitys pääkaupunkiseudulla selvästi muuta Suomea hitaampaa
Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat Vantaalla (+0,6 %) ja Espoossa (+0,5 %) nopeammin kuin Helsingissä (+0,2 %). Helsingin kantakaupungin alueella vuokrat laskivat 0,2 prosenttia viime vuoden heinä-syyskuusta.
”Heinä-syyskuu on vuokra-asuntomarkkinoiden vilkkain sesonki, kun opiskelijat saapuvat markkinoille etsimään asuntoa tulevaksi lukukaudeksi. Koko maan tasolla vuokralainen löytyi heinä-syyskuussa keskimäärin jopa nopeammin kuin ennen pandemiaa. Vuokraovi.com-sivuston tilastojen perusteella vuokra-asuntojen kysyntä on myös pääkaupunkiseudulla vahvistunut koronavuosista, mutta edelleen runsaan tarjonnan seurauksena vuokralaisen löytäminen on edelleen haastavampaa kuin ennen pandemiaa. Tarjontatilanne selittääkin pääkaupunkiseudun vuokrien muuta maata hitaampaa nousua”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.
Eniten vuokrat nousivat Rovaniemellä (+2,5 %), Oulussa +(2.0 %), Turussa (+1,8 %) sekä Tampereella (+1,6 %). Missään kaupungissa vuokrataso ei laskenut koko kaupungin tasolla, mutta vuokrataso pysyi lähes muuttumattomana viime vuoteen verrattuna Mikkelissä (+0,1 %), Porissa (+0,2 %) ja Helsingissä.
Vaikka pandemia on väistynyt, kiinnostunut suurempia vuokra-asuntoja kohtaan on säilynyt. Eniten vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maan tasolla nimenomaan suuremmissa vuokra-asunnoissa; kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 1,1 prosenttia. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 0,7 prosenttia ja kaksioissa 0,8 prosenttia.
Pääkaupunkiseudulla kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 0,8 prosenttia, kun taas yksiöiden ja kaksioiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan (+0,1 %) vuodentakaiseen verrattuna.
”Erityisesti nopea korkojen nousu ja yleisen epävarmuuden kasvu ovat hidastaneet asuntokauppaa monessa kaupungissa. Epävarmassa tilanteessa moni kotitalous voi pitää vuokralla asumista ennakoitavampana ja joustavampana ratkaisuna, mikä lisännee vuokra-asuntojen kysyntää. Erityisesti pääkaupunkiseudulla vuokralla asuvat kotitaloudet ovat hyötyneet vuokra-asuntotarjonnan viime vuosien kasvusta. Kiristynyt kilpailu vuokralaisista on pitänyt vuokrakehityksen hyvin maltillisena”, Rokkanen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sakari RokkanenEkonomisti, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:040 762 5340sakari.rokkanen@vuokranantajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme