Vuoroasumista on helpotettava tulevalla hallituskaudella
”Vuoroasuminen on tällä hetkellä hyväosaisten etuoikeus. Vuoroasuvien lasten ja heidän perheidensä tilanne on huomioitava kokonaisuutena, jossa perheellä on oltava oikeus esimerkiksi asumistukeen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin lapsen molemmissa kodeissa”, toteaa Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.
Myös sosiaaliturvaa on muutettava siten, että se huomioi erilaiset perhetilanteet sekä antaa nykyistä paremmat mahdollisuudet sosiaaliturvan ja ansiotulojen yhdistämisen.
”Vaadimme lapsiperheköyhyyden vähentämistä. Siihen pääsemme, jos sosiaaliturvauudistuksessa huomioidaan aidosti ihmisten hoivavastuut. Myös lapsilisän maksamista on jatkettava, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta ja on oikeutettu omaan sosiaaliturvaan.”
Verkosto vaatii tulevalta hallitukselta myös parannuksia lapsiperheellistymisen mahdollisuuksiin
– Esimerkiksi hedelmöityshoitojen resursointi julkisella puolella on surkealla tolalla. Jokaisella, joka lasta toivoo ja jolla on mahdollisuus tulla raskaaksi, tulisi olla mahdollisuus yrittää raskautta tarvittaessa hedelmöityshoitojen kautta, Moring vaatii.
– Myös perhehoitajaksi ryhtymistä sekä adoptioprosessia olisi helpotettava uudistamalla lakeja ja käytäntöjä, Moring jatkaa.
Työn ja perheen yhteensovittamista on helpotettava kaikissa perhetilanteissa. Monimuotoiset perheet -verkoston tekemien kyselyiden mukaan monilla on työelämässä haasteita yhdistää työtä ja erilaisia perhetilanteita.
– Varhaiskasvatuksen ja pienten koululaisten hoidon on pystyttävä tukemaan myös yhden vanhemman perheiden työssä käymistä ja mahdollistettava työn ja perheen yhteensovittaminen erilaisissa elämäntilanteissa. Tämä edellyttää etenkin ilta-aikoihin, viikonloppuihin ja yleisiin loma-aikoihin sijoittuvan hoidon parantamista, Moring painottaa.
– Työelämässä on eri perhemuotoihin kohdistuvaa syrjintää, jonka ehkäisemiseksi olisi löydettävä uusia keinoja.
Verkosto vaatii myös kahden kulttuurin- ja maahanmuuttajaperheiden aseman parantamista, lapsen elatusta koskevan lainsäädännön uudistamista, perintökaaren uudistusta sekä vanhemmuuslain uudistamista huomioimaan useamman kuin kahden vanhemman perheet.
Lue verkoston poliittiset tavoitteet kokonaisuudessaan täältä: https://monimuotoisetperheet.fi/perhepolitiikka/poliittiset-tavoitteet-2023-2027/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna MoringJohtava asiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto tuo yhteen kymmenen perhejärjestöä, joiden yhteenlasketut kohderyhmät edustavat noin 1/3 kaikista suomalaisista perheistä. Verkoston tavoitteena on koota tietoa monimuotoisten perheiden kohtaamista haasteista sekä mahdollisista ratkaisuista ja saattaa tämä tieto päättäjien ja lainvalmistelijoiden ulottuville.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
”Perheystävällisyysmittari hälyttää” – Hallitusohjelmaan kirjattava työelämän perheystävällisyyden kehittäminen12.5.2023 07:13:51 EEST | Tiedote
Työn ja erilaisten perhetilanteiden yhteensovittamista on kehitettävä seuraavalla hallituskaudella, painottavat Suomen startup-yhteisö ja Monimuotoiset perheet -verkosto. Yksi työelämän perheystävällisyyden mittareista on yhden vanhemman perheiden huoltajien työttömyysaste. Työttömyysaste nousi enemmän kuin muulla väestöllä korona-aikana, vaikka se oli jo entuudestaan korkea.
Järjestöt: Sijaissynnytyksen sääntely hallitusohjelmaan17.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka, Sateenkaariperheet, Väestöliitto ja Monimuotoiset perheet -verkosto vaativat sijaissynnytyksen sääntelyn ottamista mukaan hallitusohjelmaan. Oikeusministeriön tuore sijaissynnytysselvitys osoittaa, että sääntelyllä voidaan parantaa nykytilannetta.
Väsyneet vanhemmat eivät aina löydä kotipalvelua22.1.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsiperheiden kotipalvelu on yhä tuntematon osalle lapsiperheistä, selviää Monimuotoiset perheet -verkoston kyselystä. Kotipalvelua järjestäneillä kunnilla, nyt hyvinvointialueilla, on velvollisuus tiedottaa palvelusta, mutta siitä huolimatta vanhemmat eivät aina tiedä oikeudestaan kotipalveluun.
Etävanhemmalle: ”Eikö lapsi voi mennä sairastamaan oikeaan kotiinsa?”8.11.2022 08:45:50 EET | Tiedote
Etävanhemmilla on työn ja perheen yhteensovittamisen haasteita, selviää Monimuotoiset perheet -verkoston ja Miessakit ry:n yhteisestä kyselystä. Haasteet ovat välillä niin merkittäviä, että etävanhempi on joutunut irtisanoutumaan.
Työlainsäädännössä piilottelee perinteinen perhekäsitys15.10.2022 08:51:00 EEST | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkosto ja Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK toivovat tehokkaampia keinoja puuttua erilaisiin perhetilanteisiin kohdistuvaan syrjintään työelämässä. Työlainsäädäntö ei kiellä tarpeeksi selvästi perheiden monimuotoisuuteen liittyvää syrjintää työelämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme