Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Vuosi sodan alkamisesta: ukrainalaisperheiden avuntarve Suomessa kasvaa 

Jaa
Tänään tulee vuosi täyteen siitä, kun Venäjä aloitti julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Vuoden aikana Suomeen on saapunut arviolta yli 50 000 tilapäistä suojelua hakenutta, joista kaksi kolmasosaa on naisia ja lapsia. Alaikäisiä arvioidaan olevan jopa 17 000 tulijoista. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja K-ryhmä pidentävät Ukraina-rusetin myyntiaikaa, sillä avuntarve on edelleen suuri.
Ukrainalaisperheet Suomessa tarvitsevat monipuolista tukea.
Ukrainalaisperheet Suomessa tarvitsevat monipuolista tukea.

Joulukuussa 2022 Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja K-ryhmä käynnistivät yhteistyössä Ukraina-rusetti -keräyksen, jolla hankitaan varoja Suomeen saapuneiden ukrainalaisten auttamiseksi. Ruseteista kertyneet varat käytetään valtakunnalliseen auttamistyöhön, jonka kautta MLL tarjoaa ukrainalaisille ruokaa, turvaa ja yhteisön, johon kiinnittyä. Tähän mennessä varoilla on kyetty tarjoamaan akuuttia apua jakamalla 1 000 kappaletta 50 € arvoisia ruokalahjakortteja.

Lisää pakolaisia Ukrainasta arvellaan tulevan vuonna 2023 Suomeen vielä noin 30 000 – 40 000. Seuraavaksi auttamistyö suunnataan siihen, että ukrainalaislapset saadaan harrastustoiminnan pariin, perheet pääsevät osaksi lähiyhteisöjä esimerkiksi perhekahvilatoiminnan kautta ja kouluikäisille annetaan tukea läksykummien avulla.  

”Tarve avulle ei ole vähentynyt, päinvastoin. Nyt kyse on siitä, miten voimme akuutin avun lisäksi yhdessä auttaa traumaattisesta tilanteesta paenneita lapsiperheitä pääsemään kiinni normaaliin arkeen ja lähiyhteisöihin”, kertoo MLL:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen. 

Keräyksen jatko takaa pitkäjänteisen tuen tarjoamisen 

Ukraina-rusetin myyntituotto menee lyhentämättömänä perheiden auttamiseen. Rusetin myyntiaikaa päätettiin pidentää kesäkuun 2023 loppuun, jotta varoja saadaan akuutin avun lisäksi kerättyä myös pitkäaikaisen tuen tarjoamiseen.  

”Toivon hartaasti, että suomalaisten auttamishalu ei ole vielä hiipunut. Ymmärrettävästi jatkuvaan uutisvirtaan turtuu helposti, mutta Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset tarvitsevat apua ja tukea edelleen. Nyt kun Ukraina-rusetin myyntiä jatketaan, meillä on mahdollisuus kerätä varoja erityisesti hätäapua pitkäjänteisempään tukeen”, Poutanen jatkaa. 

Uusia ystäviä ja kielen opettelua

Esimerkki pitkäaikaisesta tuesta, josta on nyt jo hyviä tuloksia, on MLL:n kohtaamispaikka Onnilassa Keravalla ukrainalaisille järjestettävät tapaamiset ja yhteinen tekeminen perheille. Moni ukrainalaisperhe on löytänyt Onnilan ja saanut sitä kautta monipuolista apua ja tukea arkeen. 

”Olemme saaneet täältä sekä suomalaisia että ukrainalaisia ystäviä, joista on muodostunut kuin iso, uusi perhe täällä Suomessa. On tärkeää, että lapset ovat saaneet leikkikavereita ja tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin. Suomeen saapuessamme kielimuuri vaikeutti käytännön asioiden hoitamista, mutta saimme apua kommunikointiin eri tahojen kanssa ja suomen opettelun kanssa. Olemme saaneet myös ruokaa ja vaatteita”, kertoo Onnilassa lastensa kanssa viihtyvä ukrainalainen perheenäiti. 
 

Ukraina-rusetin hinta on 5 € kappaleelta. Rusetit ovat myynnissä K-Marketeissa, K-Supermarketeissa, K-Citymarketeissa ja Neste K -liikenneasemilla 30.6. astiKesko ja K-kauppiaat eivät ota Ukraina-rusettien myynnistä myyntipalkkiota. Lisätietoa keräyksestä on osoitteessa www.mll.fi/ukrainarusetti .
  

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt 

Leena Poutanen 
viestintä- ja varainhankintajohtaja  
Mannerheimin Lastensuojeluliitto 
050 5980 601 
leena.poutanen@mll.fi 

Leena Poutanen voi tarvittaessa välittää haastattelupyyntöjä myös MLL:n kohtaamispaikka Onnilaan.

Kuvat

Ukrainalaisperheet Suomessa tarvitsevat monipuolista tukea.
Ukrainalaisperheet Suomessa tarvitsevat monipuolista tukea.
Lataa
Ukrainalaisperheet Suomessa tarvitsevat monipuolista tukea.
Ukrainalaisperheet Suomessa tarvitsevat monipuolista tukea.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

 Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 75 000 jäsentä, 541 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Barn- och ungdomstelefonen är en trygg tjänst att prata om allt; från sex till självmordstankar7.3.2023 07:03:00 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande tjänster som på svenska innefattar en telefonlinje och en nätbrevstjänst är för många en trygghet i vardagen och ger sällskap i roliga och i sämre stunder. I och med att tjänsterna är gratis, anonyma och konfidentiella vågar många för första gången berätta om sin psykiska ohälsa och om saker som de varit med om. Under året 2022 tog rekordmånga barn och unga kontakt till Barn- och ungdomstelefonen. Tjänsten svarade på 1 877 kontakter, varav 1 626 var telefonsamtal och 251 nätbrev.

MLL-paneeli Educa 2023 - Tukioppilastoiminta ottaa koko koulun mukaan kiusaamisen ehkäisyyn20.1.2023 08:43:59 EET | Tiedote

Oppilaiden rooli kiusaamisen vastaisen ilmapiirin, normin, rakentamisessa on merkittävä. Syksyllä 2022 kiusaamisen vastaisia menetelmiä tutkiessaan, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin, arviointiryhmä painotti, että kiusaamisen vastainen toimintakulttuuri rakentuu vasta silloin, kun oppilaat otetaan mukaan. Suomen peruskouluista 80 % toteuttaa tukioppilastoimintaa. Siinä oppilaat ovat vahvasti rakentamassa kiusaamisen vastaista kulttuuria kouluissa.

Ensamheten och ångesten tar inte ledigt – Barn- och ungdomstelefonen har öppet även under jullovet  21.12.2022 11:26:18 EET | Tiedote

Barn och ungdomstelefonen möter barn i behov av många olika saker. Ensamhet, sällskap, stöd i frågor som berör den egna självbilden, våld, självdesturktivt beteende eller frågor om sexualitet är saker som kommit att bli väldigt vanliga i både telefon och nätbrev. Sällan tar lov eller ledigheter bort ångest, ensamhet eller frågor, utan de kan i själva verket bara förstärka jobbiga tankar ytterligare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme