Wild food chef Jyrki Tsutsunen's new restaurant opens in Cultural Centre Stoa

Wild food specialist Jyrki Tsutsunen's Restaurant Skutta is an art bistro where nature dominates the menu. Wild edibles from the Finnish forest feature heavily in the restaurant's cuisine. For example, the lunch menu includes wild mushroom risotto, rowan berry sauce, and nettle and potato purée. In addition to that, the restaurant uses a lot of fermented ingredients gathered from nature.
‘Our grandparents' generation took much more advantage of food foraged from the woods, but in the past few decades we have stopped doing so. I want to reintroduce this tradition! In addition to the foraged ingredients, we use a lot of fermented things, like kombucha, focaccia and a sunflower seed spread,’ Tsutsunen says.
Skutta's responsible and ecological approach to food also means that the ingredients are locally produced, whenever possible, and leftovers from lunch can be bought in the afternoons.
Sometimes dubbed a cultural chef, Tsutsunen is known for his passion for the forest and mixing food with cultural events, which is also a key element of Skutta. For the same reason, Cultural Centre Stoa is an excellent location for the new restaurant. Furthermore, Tsutsunen believes in East Helsinki's attractiveness and Stoa's location in Itäkeskus.
‘Being next to Stoa is a perfect fit for Skutta. Our aim is to hold events at the restaurant where nature, culture and art are present, such as gigs and burlesque performances. I am sure that we will be working closely with the Cultural Centre. And another reason why our location is good is that Kallio is a bit passé, whereas East Helsinki is becoming increasingly busy,’ Tsutsunen says.
Stoa's director, Ulla Bergström, is also pleased about the new collaboration opportunities afforded by Skutta.
‘Stoa is a house of emerging, bold and even surprising art that finds its inspiration in its surroundings, global phenomena and nature. Skutta's business idea fits Stoa's atmosphere perfectly. Art and culture unite different people, as does food. By working together, Skutta and Stoa will be able to cook up new, wild and refreshing experiences for all Helsinkians,’ Bergström states, explaining her vision.
Skutta's owner, Jyrki Tsutsunen, has previously worked as a personal chef to the likes of the head consul of Saint Petersburg. He is also famous for his TV shows Makujen maailma and Pala juustoa, tilkka viiniä, broadcast on Sub. Working alongside Tsutsunen at Skutta are Chef Antti Rämö and Sommelier Jenna Kemppainen.
Further information:
Restaurant Skutta, skuttaan.fi (in Finnish)
Cultural Centre Stoa, Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Open Mon-Fri 10:00–18:00, and Sat 10:00–16:00
Lunch Mon–Fri 11:00–15:00
Tel. +358 (0)40 481 9666
info@skuttaan.fi
Keywords
Contacts
Restaurant Owner
Jyrki Tsutsunen
+358 (0)40 861 6227, jyrki.tsutsunen@gmail.com
Restaurant Skutta
Communications Planner
Johanna Yrjölä
+358 (0)40 546 0536, johanna.yrjola@hel.fi
City of Helsinki, Culture and Leisure Division
Communication and Marketing Services
Images
Links
About Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsinki’s cultural centres Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula House, Stoa and Vuosaari House provide residents with cultural events, performances, exhibitions, courses and art education.
Tickets to all performances: Kulttuurihelsinki.fi
Subscribe to releases from Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Subscribe to all the latest releases from Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala by registering your e-mail address below. You can unsubscribe at any time.
Latest releases from Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Kirjasto panostaa toisen asteen opiskelijoiden palveluihin11.9.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginkirjasto tuo syksystä 2025 alkaen käyttöön uusia, lukiolaisille ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille räätälöityjä palveluita. Tavoitteena on tukea opiskelijoiden lukutaitoa, tehdä kirjastoa ja kirjallisuutta tutuksi sekä vahvistaa yhteistyötä oppilaitosten kanssa.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 9.9.20259.9.2025 20:10:56 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 9.9. kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsitteli kokouksessaan useita talousarvioaloitteita ja investointihankkeita. Lautakunta antoi lausunnot muun muassa koulunuorisotyön ja harrastustoiminnan laajentamisesta sekä Oodin itsenäisyyspäivän lastenjuhlasta. Lisäksi lautakunta hyväksyi Talin jalkapallohallin perusparannuksen tarveselvityksen ja antoi puoltavan lausunnon Malminkartanon kirjaston laajennus- ja perusparannushankesuunnitelmasta.
Lauluntekijälegenda Alejandro Escovedo saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen – konsertti Savoy-teatterissa joulukuussa9.9.2025 16:31:55 EEST | Tiedote
Legendaarinen laulaja-lauluntekijä Alejandro Escovedo saapuu vihdoin Suomeen. Yli neljä vuosikymmentä musiikkia tehnyt Escovedo yhdistää ainutlaatuisella tavalla meksikolaisiin juuriinsa rock-musiikkia, americanaa ja kantria – ja nyt tämä karismaattinen tarinankertoja kuullaan livenä 12. joulukuuta 2025 klo 19 osana Savoy & Sound Tracker Presents! -konserttisarjaa.
Helsingin kaupunginkirjasto siirtyy valtakunnalliseen luokitusjärjestelmään – helsinkiläisnuoret palkataan tarroittamaan 650 000 teosta8.9.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginkirjasto siirtyy Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmään syksyn 2025 aikana. Muutoksen myötä osa kirjastojen aineistosta vaihtaa paikkaa hyllyissä ja 650 000 teosta tarroitetaan uusiksi. Tarroitustyöhön palkataan helsinkiläisiä nuoria.
Helsingfors stadsbibliotek övergår till ett nationellt klassifikationssystem – unga helsingforsare anställs för att förse 650 000 verk med etiketter8.9.2025 07:59:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stadsbibliotek övergår under hösten 2025 till de allmänna bibliotekens klassifikationssystem. Förändringen innebär att en del av bibliotekens material flyttas till nya hyllor och att 650 000 artiklar får nya etiketter. Stadsbiblioteket anställer Helsingforsungdomar för att förse verken med etiketter.
In our pressroom you can read all our latest releases, find our press contacts, images, documents and other relevant information about us.
Visit our pressroom