EMMA – Espoo Museum of Modern ArtEMMA – Espoo Museum of Modern Art

Wirkkalan laaja näyttely Venetsiassa Muranon lasimuseossa avautuu 7.5.

Jaa

Vasta-avautuva näyttely esittelee kattavasti yhden Suomen merkittävimmän muotoilijan, Tapio Wirkkalan (1915-1985), töitä luomalla katseen Wirkkalan kahteen maisemaan – Venetsiaan ja Lappiin. Näyttely keskittyy Wirkkalan lasiesineisiin, mutta mukana on myös tunnetuimpia muista materiaaleista suunniteltuja teoksia.

Tapio Wirkkala, Bolle. Incalmo technique.
Tapio Wirkkala Rut Bryk Foundation Archive
Photo: Matti Silvennoinen
Tapio Wirkkala, Bolle. Incalmo technique. Tapio Wirkkala Rut Bryk Foundation Archive Photo: Matti Silvennoinen

Tapio Wirkkalaan henkilöityy suomalainen moderni muotoilu. Hän on edelleen yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia muotoilijoita. Hänen monipuolisen ja tuotteliaan uransa aikana lasista muodostui keskeinen materiaali. Wirkkalan muotoilua ja taideteoksia on useiden merkittävien kansainvälisten museoiden kokoelmissa.  

Kuvanveistäjänä uransa aloittanut Wirkkala osallistui 1946 Iittalan suunnittelukilpailuun, josta alkoi neljälle vuosikymmenelle ulottuva Iittalan ja Wirkkalan yhteistyö. Tiivis suhde Italiaan alkoi 1960-luvun alussa pitkäaikaisen yhteistyön käynnistyttyä italialaisen Veninin lasitehtaan kanssa.

Venetsiassa Wirkkala tutustui perinteisiin lasinpuhallustekniikoihin ja lasiväreihin niitä muokaten, uudistaen ja yhdistellen. Murrina-, filigraani- ja incalmo-tekniikat olivat Veninin lasitehtaalla ja italialaisessa lasinpuhallusperinteessä paljon käytettyjä. Muun muassa Wirkkalan tunnetut Bolle-pullot ja Piatto di Tapio -lautaset ovat toteutettu incalmo-tekniikalla. 

Näyttelyn kuraattorit, muotoilija Harri Koskinen ja arkkitehti Marco Romanelli tuovat Wirkkalan töiden kautta italialaisen ja suomalaisen näkökulman sekä lasimuotoilun tradition vuoropuheluun keskenään. 

On ollut hienoa ymmärtää kuinka kokonaisvaltaisesti Tapion työt ja Tapio henkilönä puhuttelevat italialaisiaHänet nostettiin 1950-luvun lopulla useaan otteeseen ansioistaan Italian mediassa huipulle ja näin ollen Tapio elää edelleen vahvasti italialaisessa muotoilukulttuurissa”, toteaa kuraattori Harri Koskinen. 

Näyttely on esillä Muranon lasimuseossa 7.5–29.9.2019 samanaikaisesti Venetsian biennaalin kanssa. Näyttely on tuotettu yhteistyössä EMMAn, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja Muranon lasimuseon kanssa. 

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma on talletettu EMMAanBryk & Wirkkala -katseluvarastossa on aina esillä valikoima avioparin teoksia, suunnitelmia ja luonnoksia. Katseluvarasto on työskentely- ja näyttelytilan yhdistelmä, jossa pääsee teoksien lisäksi seuraamaan konservaattoreiden ja valokuvaajien työtä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tapio Wirkkala, Bolle. Incalmo technique.
Tapio Wirkkala Rut Bryk Foundation Archive
Photo: Matti Silvennoinen
Tapio Wirkkala, Bolle. Incalmo technique. Tapio Wirkkala Rut Bryk Foundation Archive Photo: Matti Silvennoinen
Lataa
Tapio Wirkkala, Piatto di Tapio, Private Collection,  EMMA – Espoo Museum of Modern art. Photo: Ari Karttunen / EMMA
Tapio Wirkkala, Piatto di Tapio, Private Collection, EMMA – Espoo Museum of Modern art. Photo: Ari Karttunen / EMMA
Lataa
Tapio Wirkkala, Coreano. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Tapio Wirkkala, Coreano. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Lataa
Tapio Wirkkala, Ultima Thule. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Tapio Wirkkala, Ultima Thule. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EMMA – Espoo Museum of Modern Art
Ahertajantie 5
02100 Espoo

http://www.emmamuseum.fi

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa betoniarkkitehtuuria edustavassa Näyttelykeskus WeeGeessä. Näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat, ja pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. Tervetuloa!

@emmamuseum

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme