XII kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu sulkee venäläiset osallistujat pois kilpailusta

Jaa
Toukokuussa 2022 Helsingissä järjestettävään 12. kansainväliseen Jean Sibelius -viulukilpailuun haki ennätysmäärä nuoria viulisteja. Ukrainan sota ja esiin tulleet julmuudet ovat johtaneet tilanteeseen, jossa muita kilpailijoita ja koko kilpailua suojellakseen kilpailutoimikunta on päättänyt sulkea venäläiset osallistujat pois kilpailusta.

XII kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun esikarsintaraati valitsi 49 nuorta viulistia kilpailemaan Helsingissä 18.–29.5.2022 järjestettävässä kilpailussa. Vuoden 2020 syksyltä koronapandemian takia tämän vuoden keväälle siirrettyyn kilpailuun saapui ennätysmäärä hakemuksia ympäri maailman. Suomalaisista mukaan valikoitui kolme kilpailijaa. 

Kilpailutoimikunta teki 7.3.2022 päätöksen, että kaikki kilpailijat arvioidaan puhtaasti taiteellisten ansioittensa perusteella. Karsintaprosessissa mukaan valikoitui myös kaksi venäläistä nuorta viulistia. Esikarsinta-raati noudatti Kansainvälisten musiikkikilpailujen maailmanliiton (WFIMC) linjausta, jonka mukaan kilpailijoita ei tule sulkea pois kilpailusta pelkästään kansallisuuden perusteella. Jean Sibelius-viulukilpailu on asianomaisen maailmanliiton jäsen. 

Tilanne on kuitenkin maaliskuun alun jälkeen muuttunut Ukrainan sodan jatkuessa yhä hirveämpänä. Siksi kilpailutoimikunta on 8.4.2022 käsitellyt uudelleen Jean Sibelius -viulukilpailuun valittujen venäläisten kilpailijoiden osallistumismahdollisuuksia ja todennut, että vallitsevissa poikkeuksellisissa oloissa venäläisten osallistuminen kilpailuun ei ole mahdollista.

Sodan kauhut ja viime aikana esiin tulleet julmuudet ovat johtaneet tilanteeseen, jossa muita kilpailijoita ja koko kilpailua suojellakseen kilpailutoimikunnalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin sulkea venäläiset osallistujat pois kilpailusta. Kilpailutoimikunta katsoo, että näissä poikkeusolosuhteissa kilpailun läpivieminen niin, että kilpailijat voivat keskittyä taiteelliseen suoritukseensa on mahdollista vain, jos venäläiset kilpailijat eivät osallistu kilpailuun tällä kertaa. 

Jean Sibelius-viulukilpailu on yksi maailman merkittävimmistä ja arvostetuimmista viulukilpailuista. Järjestyksessään 12. kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu pidetään 18.–29.5.2022 Helsingissä. Alkuerät ja välierät käydään 19.–21.5. ja 23.–25.5. Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalissa. Finaali, joka huipentuu palkintojen jakoon 29.5., käydään 27.–29.5. Musiikkitalon konserttisalissa. 

Joka viides vuosi pidettävän viulukilpailun järjestävät yhteistyössä Sibelius-Seura ry ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Kilpailutoimikuntaan kuuluvat puheenjohtaja Lauri Ratia, varapuheenjohtaja Olli-Pekka Martikainen sekä jäsenet Lea Rahkola-Kauranen, Miisa Järvi, Päivi Arjas, Jaakko Ilves, Petri Saavalainen, Emil Viitala, Miikka Maunula ja kilpailun pääsihteeri ivi Pousar.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sibelius-viulukilpailun kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Lauri Ratia
puh: +358 50 2922
ratia@lauriratia.com

Sibelius-viulukilpailun pääsihteeri Päivi Pousar
puh. +358 40 710 4217
paivi.pousar@uniarts.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme