Yhä laajempi avoin yliopisto: Kaksi vahvaa avointa yliopistoa yhteen

Jyväskylän yliopiston hallitus teki 31.5. kokouksessaan päätöksen yhdistää kahden avoimen yliopiston toiminnat. Jatkossa Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto palvelee myös Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa.
”Yliopistokeskuksilla on tärkeä alueellisen kehittämisen rooli. Lisäksi jatkuvan oppimisen merkitys elinkeinoelämän uudistamisessa on kasvanut. Haluamme tarjota avoimen yliopisto-opetuksen kautta entistäkin paremmat kouluttautumisen mahdollisuudet niin yliopistokeskuksessa kuin valtakunnallisesti. Muutos mahdollistaa toiminnan kehittämisen pitkällä tähtäimellä sekä vahvistaa yhteistä rooliamme jatkuvan oppimisen palveluiden tarjoajana”, sanoo tutkimuksesta vastaava vararehtori ja yliopistokeskuksen johtokunnan puheenjohtaja Henrik Kunttu.
Palvelua paikallisesti, opintomahdollisuuksia joustavasti
”Avoimen yliopiston tarjonta ja sitä kautta rakennetut väylät ylempiin korkeakoulututkintoihin ovat alueellisesti merkittävä tekijä osaamistason kehittäjänä, ei pelkästään Keski-Pohjanmaan alueella vaan laajemminkin Pohjanmaalla ”, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola sanoo.
Avoimen yliopiston palvelut, opetus ja ohjaus mukaan lukien, säilyvät Kokkolassa, Jyväskylässä ja Helsingissä. Myös avoimen yliopiston henkilöstö jatkaa työskentelyään, pääosin aiemmissa tehtävissään, uudessa yhteisessä organisaatiossa.
Avointen yliopistojen toimintojen yhdistäminen on sujunut yhteistyötä tehden ja opiskelijoiden monipuolisia opintomahdollisuuksia kehittäen.
”Avoimessa yliopistossa yhdistyvät tutkimukseen pohjautuva tieto, laadukas opetus eri aloilla sekä opintojen joustavuus. Opiskelun kautta tutkittu tieto vaikuttaa myös yhteiskunnassa ja kehittää työelämää. Sitä me haluamme yhdessä edistää”, Aittola sanoo.
Valtakunnallinen avoin yliopisto: Opintoja verkon välityksellä
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on suoritettujen opintopisteiden määrässä mitattuna Suomen suurin avoin yliopisto, jossa opiskeli viime vuonna noin 27 000 henkilöä. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen avoin yliopisto palveli opinnoillaan vuonna 2020 noin 3 000 opiskelijaa. Opinnot ovat avoimet kaikille ilman pohjakoulutusvaatimuksia. Monelle avoin yliopisto on tie tutkintokoulutukseen.
Valtaosa avoimen yliopiston opinnoista on opiskeltavissa joustavasti verkon välityksellä. Opinnot voi aloittaa avoimessa ympäri vuoden. Ne sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin.
”Yhdessä tarjoamme yhä laajemman, kiinnostavan ja jatkuvasti kehittyvän opintotarjonnan jatkuvan oppimisen kentällä valtakunnallisesti. Panostamme etäoppimiseen ja sen tueksi tarjoamme lähiopetusta kolmella paikkakunnalla, ja opintojamme tarjoaa laaja yhteistyöoppilaitosten verkosto Suomessa”, Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko Aittola, johtaja, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius: marko.aittola@jyu.fi, 040 7267 865
Jukka Lerkkanen, johtaja, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto: jukka.lerkkanen@jyu.fi, 0400 249 643
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 tutkinto-opiskelijaa sekä avoimen yliopiston opiskelijat etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme