Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Yhdyskuntapalvelu on jo 30 vuotta ollut vaikuttava tapa sovittaa rikos

Jaa

Yhdyskuntapalvelua suorittavat henkilöt syyllistyvät harvemmin uuteen rikokseen kuin vankilassa seuraamuksen suorittaneet. Yhdyskuntapalvelu edistää tuomittujen yhteiskuntaan integroitumista ja vähentää uusintarikollisuuden riskiä.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala avasi Yhdyskuntapalvelu 30 vuotta -juhlan tänään Mikkelissä.
Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala avasi Yhdyskuntapalvelu 30 vuotta -juhlan tänään Mikkelissä.

Yhdyskuntapalvelu on myös edullinen seuraamusmuoto. Vuonna 2020 yhden yhdyskuntapalvelutuomion täytäntöönpanohinta oli keskimäärin 3690 euroa ja vankilassa yhden tuomion täytäntöönpanohinta oli 72 030 euroa.                                      

Vuonna 2020 Rikosseuraamuslaitoksessa 1 220 henkilöä suoritti yhdyskuntapalvelua. Määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna kuusi prosenttia. Yhdyskuntapalvelun palvelupaikkoina toimii valtion, kuntien, kuntayhtymien ja seurakuntien toimipaikkoja sekä julkisoikeudellisia yhdistyksiä ja muita voittoa tavoittelemattomia yhteisöjä, kuten järjestöt, urheiluseurat ja säätiöt.

Yhdyskuntapalvelun hyötyjä ovat sen restoratiivinen luonne, eli hyvitetään tehty paha takaisin yhteiskunnalle tekemällä palkatonta yleishyödyllistä työtä. Palvelupaikkana toimivat työyhteisöt saavat henkilön työpanoksen maksutta. Yhdyskuntapalvelulla vältetään myös vapauden menettämisen aiheuttamien haitat.

– Yhdyskuntapalvelun suorittaja hyvittää yhteiskunnan normeja rikkovan käytöksensä tekemällä yleishyödyllistä palkatonta työtä. On tärkeää, että henkilöllä säilyy oma työ, asunto, perhesuhteet ja muut sosiaaliset suhteet yhdyskuntapalvelun aikana. Mikäli henkilö on pitkään ollut poissa työelämästä tai hänellä ei ole kokemusta työn tekemisestä, tarjoaa yhdyskuntapalvelu mahdollisuuden olla osa työyhteisöä tehden sovittuja työtehtäviä. Yhdyskuntapalvelulla voi olla voimaannuttava vaikutus henkilöön, sanoo erityisasiantuntija Pia Andersson.

Yhdyskuntapalvelun käyttöönottoa perusteltiin vankeusrangaistuksen käytön vähenemisellä, mikä oli yksi 1980-luvun rikoslain kokonaisuudistuksen keskeisiä tavoitteita. Yhdyskuntapalvelun katsottiin edistävän rikoksentekijän mahdollisuutta selviytyä yhteiskunnassa ja korostavan hänen omaa vastuutaan.

Yhdyskuntapalvelua voidaan tuomita enintään kahdeksan kuukauden pituisen ehdottoman vankeuden sijasta. Tuomio muunnetaan tuomioistuimessa yhdyskuntapalveluksi, jonka kesto on 14–240 tuntia. Yhdyskuntaseuraamustoimistot tekevät ennen tuomioistuinkäsittelyä seuraamusselvityksen, jossa arvioidaan rikoksesta epäillyn henkilön edellytyksiä suorittaa yhdyskuntapalvelu. Henkilön täytyy antaa suostumuksensa muunnolle.

Yhdyskuntapalvelu sisältää yleishyödyllistä palkatonta työtä yhdyskuntaseuraamustoimiston hyväksymässä työpaikassa. Työtä tehdään pääsääntöisesti kaksi kertaa viikossa yhteensä 7–8 tuntia. Tämän lisäksi yhdyskuntapalveluun voi sisältyä uusintarikollisuutta tai päihteiden käyttöä vähentävää yksilökohtaisesti suunniteltua työskentelyä yhdyskuntaseuraamustoimiston työntekijän tai yhteistyökumppanin, esimerkiksi kunnan päihdehuollon kanssa.

Tiistaina 16.11. juhlistetaan yhdyskuntapalvelun käyttöönottoa Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa. Mikkeli oli yksi viidestä paikkakunnasta, jossa yhdyskuntapalvelu aloitettiin kokeilulain nojalla 1.1.1991. Muita paikkakuntia olivat Turku, Vaasa, Kokkola ja Rovaniemi.

Lisätietoja:

Mikkelin yhdyskuntaseuraamustoimiston ja Sulkavan vankilan johtaja Tarja Väisänen, puh. 050 050 2894, tarja.vaisanen(at)om.fi.

Erityisasiantuntija Pia Andersson, puh. 050 576 2358, pia.andersson(at)om.fi.

Avainsanat

Kuvat

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala avasi Yhdyskuntapalvelu 30 vuotta -juhlan tänään Mikkelissä.
Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala avasi Yhdyskuntapalvelu 30 vuotta -juhlan tänään Mikkelissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kvinnor som gärningspersoner och offer i fokus på forsknings- och nätverksdagen8.11.2021 09:38:11 EET | Tiedote

Östra och Norra Finlands brottspåföljdsregion samt juridiska institutionen och institutionen för samhällsvetenskaper vid Östra Finlands universitet har en gemensam temadag kring forskning och nätverkande den 11 november 2021. Rubriken för dagen, som nu ordnas för fjärde gången, är ”Offer för och förövare av våld – Erfarenheter, aktörskap och våldsåtgärdande insatser hos kvinnor med brottsbakgrund”.

Klienternas särbehov nu bättre tillgodosedda i öppna anstalten för kvinnor i Kestilä21.10.2021 13:36:07 EEST | Tiedote

Processen att förvandla Kestilä fängelse till en öppen anstalt för kvinnor ha gått bra. Personalen har varit aktivt med och adapterat sysselsättningarna. Klientorientering är en central utgångspunkt när det gäller att utveckla verksamheten. Kvinnliga dömda placeras framgent i två öppna anstalter, antingen i Kestilä fängelse eller på öppna avdelningen vid Vånå fängelse.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme