Pohjois-Savon ELY-keskus

​​Yhteenveto vuonna 2022 Pohjois-Savossa tehdyistä suljettujen kaatopaikkojen tarkastuksista​ - Käytöstä poistetut kaatopaikat muun muassa mopomiittinä ja golf-kenttänä

Jaa
Pohjois-Savon ELY-keskus valvoo valvontasuunnitelman ja -ohjelman mukaisesti Pohjois-Savon vanhoja suljettuja kaatopaikkoja, mitkä saattavat sulkemisen jälkeen unohtua samoin kuin niiden hoito on saatettu jättää huomioitta. Pohjois-Savossa suljettuja kaatopaikkoja on tarkkailun alaisuudessa 25 kappaletta, joista tarkastettiin viime vuonna viisi.
Varkauden Kangaslammen suljettu kaatopaikka. Kaatopaikka on hyvin hoidettu. Se on aidattu ja näytteenottopaikat löytyvät hyvin. Kuva: Juho-Ville Marttinen/Pohjois-Savon ELY-keskus.
Varkauden Kangaslammen suljettu kaatopaikka. Kaatopaikka on hyvin hoidettu. Se on aidattu ja näytteenottopaikat löytyvät hyvin. Kuva: Juho-Ville Marttinen/Pohjois-Savon ELY-keskus.

Kaatopaikat häviävät hiljalleen maisemasta, sillä tehostuneen kierrätyksen ansioista alle prosentti koko yhdyskuntajätteen määrästä päätyy kaatopaikoille. Käytöstä poistettu kaatopaikka on saatettu kunnostustoimenpiteiden myötä sellaiseen tilaan, että sen päästöt ovat hallittavissa ja niitä pystytään tarvittaessa rajoittamaan. Kunnan täytyy huoltaa ja hoitaa suljettua kaatopaikkaa ympäristöluvan ehtojen mukaisesti noin 30 vuotta. Seurantaa voidaan jatkaa merkittävien ympäristövaikutusten perusteella vielä pidempäänkin.

Pohjois-Savon ELY-keskus valvoo valvontasuunnitelman ja -ohjelman mukaisesti Pohjois-Savon vanhoja suljettuja kaatopaikkoja, mitkä saattavat sulkemisen jälkeen unohtua samoin kuin niiden hoito on saatettu jättää huomioitta. Suljettuja kaatopaikkoja on tarkkailun alaisuudessa 25.

Ympäristöylitarkastaja Terhi Lylyjärvi kertoo, että viime vuonna Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontaohjelmaan valikoitui viisi kohdetta, jotka sijaitsevat pohjavesialueiden läheisyydessä. - Tehdyissä tarkastuksissa havaittiin, että suljetun kaatopaikan täyttökerrokset on peitetty tarkastettujen sulkemissuunnitelmien mukaisesti. Peittokerroksia on useita ja niistä tärkein on tiivistyskerros, mikä estää veden pääsyn jätetäytön läpi rajoittaen suotovesien määrää, Lylyjärvi kuvailee kaatopaikkojen rakennetta.

Käytöstä poistettujen kaatopaikkojen tarkastukset vahvistavat valvonnan tarpeellisuutta

Tarkastuksilla havaittiin, että suljettujen kaatopaikkojen alueita on otettu käyttöön muun muassa harrastustoimintaan ja lähiliikuntapaikoiksi. Nilsiässä suljetun kaatopaikan päälle on rakennettu kevytrakenteinen moposuora/mopomiittipaikka sekä koirien koulutuskenttä, millä sijaitsee kevytrakenteisia esteitä ja hyppyrakenteita. Jotta kaatopaikka-alue voidaan ottaa jälleen käyttöön, tulee sen turvallisuudesta varmistua ja huolehtia koko jälkitarkkailun ajan.

Osa suljetuista kaatopaikoista on aidoin ympäröityjä suljettuja alueita. Varkauden Pöytäkankaan suljettu kaatopaikan penkka-alue on istutettu koivulle ja metsitystä on hoidettu kertaalleen aluspuun poistolla. Kyseisen alueen aitojen sisäpuolella sijaitsevat suotovesille rakennetut pumppauskaivot pysyvät säännöllisellä huollolla hyvässä kunnossa. Toiminnassa olevat pumput pumppaavat muodostuvan suotoveden jätevedenpuhdistamolle.

Parhaimmassa tapauksessa suljetut kaatopaikat ovat helppohoitoisia viher- tai virkistysalueita, jotka palvelevat lähialueen asukkaita tehokkaasti. Leppävirran vanhan kaatopaikan päälle on rakennettu useita golfväyliä. Vuosien saatossa kaatopaikkojen jälkihoidon ajanjaksolla tapahtuu jonkin verran pintarakenteiden painumista. Toisilla alueella muodostuneet painaumat ovat selkeästi havaittavissa mm. avoimesta keilausdatasta. Keilausdatan perusteella painaumien kehitystä, syvenemistä ja laajenemista, voidaan havainnoida helposti. Valvonnan välineenä käytettävän droonikuvauksen avulla tarkkaillaan laajojen alueiden pintarakenteita, kasvillisuutta ja alueen laitamien mahdollista roskaantumista. Leppävirran golfradan ylläpitäjältä saadun tiedon mukaan, painaumia on täytetty aktiivisesti kaatopaikan alueella golfradan käytettävyyden säilyttämiseksi. Alueiden uudelleenkäytön yhteydessä tulee kiinnittää huomiota myös turvallisuusnäkökulmiin kaasunkeräysjärjestelmien ja suotovesienkeräysverkoston osalta.

Kaatopaikkojen tarkastukset tehdään valvontasuunnitelman ja -ohjelman mukaisesti

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus valvoo valvontasuunnitelman ja -ohjelman mukaisesti maakunnan vanhoja suljettuja kaatopaikkoja. Suljetut kaatopaikat kuuluvat valvontaluokkiin, josta vuosittain määritellyn otannan perusteella otetaan valikoituja kohteita tarkastettavaksi. Tehtyjen tarkastusten myötä havaittiin, että suljettujen kaatopaikkojen määräaikaistarkastuksia on syytä jatkaa, kunnes seurannan ja tarkkailun perusteella voidaan olla varmoja, ettei kaatopaikka enää aiheuta riskiä terveydelle tai ympäristölle.

- Mikäli suljettu kaatopaikka-alue on suunnitteilla ottaa jälleen esimerkiksi virkistyskäyttöön, tulee uusista toiminnoista pyytää lausunto ympäristölupaa valvovalta ELY-keskukselta, Lylyjärvi kehottaa.

Vanhat kaatopaikka-alueet sijaitsevat yleisesti kunnan omistamilla alueilla ja velvoite- ja kuormitustarkkailut on hoidettu pääsääntöisesti yhteistyössä Savo-Karjalan Ympäristöntutkimus Oy:n (SKYT) kanssa. Velvoitetarkkailujen tueksi kerätystä datasta työstetään vuosiraportteja eri aikaskaaloilla mahdollisten ympäristövaikutusten havaitsemiseksi sekä niiden kehittymisen seuraamiseksi. Suurin osa Pohjois-Savon suljetuista kaatopaikoista on peitetty 15-20 vuotta sitten.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ympäristöylitarjastaja Terhi Lylyjärvi,
Pohjois-Savon ELY-keskus,
puh. 0295 026 219, terhi.lylyjarvi@ely-keskus.fi

Kuvat

Varkauden Kangaslammen suljettu kaatopaikka. Kaatopaikka on hyvin hoidettu. Se on aidattu ja näytteenottopaikat löytyvät hyvin. Kuva: Juho-Ville Marttinen/Pohjois-Savon ELY-keskus.
Varkauden Kangaslammen suljettu kaatopaikka. Kaatopaikka on hyvin hoidettu. Se on aidattu ja näytteenottopaikat löytyvät hyvin. Kuva: Juho-Ville Marttinen/Pohjois-Savon ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä31.5.2023 14:58:08 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.5.202325.5.2023 13:15:34 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,73. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinnan nousu on pysähtynyt. Nyt on jo 7. vuorokausi samalla korkeudella. Lisäjuoksutus Naapuskosken säännöstelypadosta ja Konnuksen tulvakanavasta on käynnissä. Juoksutukset jatkuvat ainakin pari viikkoa. Yläpuolisten vesien tulvajuoksutus Kallaveteen on pienemässä sekä Iisalmen että Nilsiän reiteiltä, mikä osaltaan nopeuttaa Kalaveden pinnan laskua normaalitasolle. Latvavesillä havaitun perusteella tulvahuippu oli ärhäkästi nouseva, mutta verrattain lyhytaikainen. Kallavedessä tulvahuipun kesto on vielä näkemättä. Iisalmen reitillä Kiuruvesi ja Porovesi ovat jo kesäkauden luparajoissa. Onkiveden pinnat ovat vielä kesäkorkeuksien yläpuolella, mutta juoksutusta aletaan jo pienentää. Kesäkauden luparajaan päästään helposti ennen määräpäivää 5.6. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven tulvahuiput olivat viime keväistä korkeammat. Molemmat ovat jo kääntyneet la

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme