Yhteishyvä ohjaa kohti terveellisempää ruokavaliota – uudet arkireseptit noudattavat ravitsemussitoumusta
”Haluamme sysätä suomalaisia kohti terveellisempää syömistä ja toisaalta auttaa heitä siirtymään arjessaan kohti ilmastoystävällisempiä valintoja”, Yhteishyvän ruoan sisältöpäällikkö Sanna Autio kertoo.
S-kokeilukeittiössä syntyvät reseptit pyrkivät hyödyntämään kotimaisia satokauden kasviksia ja sesonkikaloja sekä nipistämään hävikin mahdollisimman pieneksi. Näistä asioista on laadittu ravitsemussitoumus, joka on jätetty kestävää kehitystä tukevaan sitoumus2050.fi-verkkopalveluun.
”Osa muutoksista voi tuntua liki huomaamattomilta. Esimerkiksi suolan käyttö ruoassa on pitkälti tottumiskysymys. Suolaa käytettiin aikanaan paljon, koska muut mausteet olivat suomalaisissa keittiöissä harvinaisempia. Nyt makua saadaan ruokaan useilla eri tavoilla.”
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteerin Arja Lyytikäisen mukaan reseptit ovat mahdollisuus vaikuttaa ruokasuositusten toteutumiseen.
”Raaka-ainevalinnat ratkaisevat. Pääraaka-aineeksi vaikkapa kalaa, vaaleaa lihaa ja kasviproteiinivalmisteita. Lisäksi ravintosisältöä parantaa kasvisten runsaus, täysjyväviljan ja kasvirasvan käyttö sekä suolan määrän vähentämistä edistävä hyvä maustaminen. Reseptit ovat keino muokata rasvan määrää ja laatua, sekä kuidun, suolan ja sokerin saantia aterioista”, Lyytikäinen listaa.
Yhteishyvä.fi-verkkopalvelussa reseptejä luetaan kuukaudessa miljoonia kertoja. Erityisesti koronapandemian aikana ihmiset ovat laittaneet ruokaa kotikeittiöissään, mikä on näkynyt sivustolla kasvaneena kävijämääränä. Lisäksi Yhteishyvän välissä ilmestyvällä Sesonki-lehdellä on yli kaksi miljoonaa lukijaa.
”Lukijat ovat tiedustelleet meiltä ravintosisällöstä. Lisäksi erityisruokavaliot huomioon ottaville resepteille on selkeä tarve”, Yhteishyvän ruoan sisältöpäällikkö Autio kertoo.
Uutena ominaisuutena yhteishyvä.fi:ssä reseptien yhteydessä ilmoitetaankin nyt myös ruoan ravintosisältö 100 grammaa kohden kuten elintarvikkeissa. Havaittavissa on, että Yhteishyvän sisältö on vuosien varrella muuttunut terveellisempään suuntaan.
”Ennen jauhelihapihveihin saatettiin lisätä vielä kermaa, juustoa tai jopa kinkkua. Nyt niitä pyritään keventämään kasviksilla, käytetään kasvirasvaa ja saatetaan lisätä kuitua vaikkapa ruokakaurasta”, Autio havainnollistaa.
Hyvä esimerkki siirtymästä on kaalikäärylepihvien resepti tältä syksyltä.
”Vaikka lihasta ei ole luovuttu, resepti on monilta osin huomattavasti terveellisempi kuin vaikkapa täytettyjen jauhelihapihvien reseptimme vuodelta 2005.”
Mikä ravitsemussitoumus?
Ravitsemussitoumus on osa kansallista kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta. Se liittyy usean YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteen toteuttamiseen. Tavoitteena on parantaa ruoan ravitsemuslaatua ja edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia.
Sitoumuksia tekevät yritykset ja yhteisöt, jotka haluavat tunnistaa asiakaskuntansa tarpeet ja olla ravitsemusvastuullisia. Yritykset määrittelevät itse ravitsemustoimenpiteensä ja tavoitteensa. Sitoumusten tehtävä on helpottaa terveellisten valintojen tekemistä kuluttajan arjessa, kaupassa ja ravintoloissa.
Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Lyytikäinen toivoo myös muun ruokamedian ottavan haasteen vastaan.
”Yhteishyvä on edelläkävijä. Sen tekemät ravitsemussitoumukset ovat erinomainen esimerkki, miten reseptien kehittämisellä voidaan edistää konkreettisesti ravitsemussuositusten toteutumista. Ruokamedioilla on tässä suuri mahdollisuus”, hän toteaa.
Yhteishyvän reseptien TOP-10 elokuussa 2021
- Kesäkurpitsalasagne
- Mehevä omenapiirakka ja vaniljakastike
- Maukkaat lihapullat
- Italian mamman broilerivuoka
- Kesäkurpitsa-halloumipihvit ja limetti-jogurttikastike
- Lihapullapelti
- Kaalilaatikko
- Kukkakaaligratiini
- Raejuustopaistos
- Palermon kanapasta uunissa
SOK:n julkaisema Yhteishyvä tarjoaa laadukasta, hyödyllistä ja elämyksellistä sisältöä verkossa ja painettuna lehtenä. Yhteishyvä-lehti on perustettu vuonna 1905 ja sitä lukee yli 2 miljoonaa S-ryhmän asiakasomistajaa.
Yhteyshenkilöt
Sanna Autio, Yhteishyvän ruoan sisältöpäällikkö , SOK, puh. 010 768 0359, sanna.autio@sok.fi
Sanna Suokko, Yhteishyvän toimituspäällikkö, SOK, puh. 010 768 0368, sanna.suokko@sok.fi
Tietoja julkaisijasta
S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt.
Tarjoamme arjen palveluita päivittäis- ja käyttötavarakaupassa, hotelleissa ja ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä sekä oman pankkimme kautta.
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa – meitä s-ryhmäläisiä on noin 40 000. Toimimme tinkimättömästi yhdenvertaisuutta edistäen sekä luonnonvaroja kunnioittaen, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,9 miljardia euroa, ja investoimme vuonna 2024 Suomeen lähes miljardi euroa.
#parempipaikkaelää
SOK:n viestintä tarjoaa median edustajille ajankohtaista tietoa S-ryhmästä. Viestintämme palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Mediapuhelin: 050 472 2745 (pvm/mpm)
Sähköposti: viestinta@sok.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Nyt se on selvitetty: Näitä joululauluja suomalaiset kuuntelevat autossa mieluiten – ja näiden kohdalla radio menee kiinni saman tien22.12.2025 10:01:27 EET | Tiedote
ABC-ketjun suomalaisille teettämän kyselyn mukaan autoissa kuunnellaan mielellään raskasta joulumusiikkia sekä perinteisiä joululauluja. Sen sijaan yksi laulu nousi selväksi inhokiksi. Kyselyssä vastaajat saivat täysin vapaasti nimetä haluamansa joululaulun.
Tapaninpäivänä arki palaa ostoskoreihin – nuoret haluavat vaihtelua nopeammin22.12.2025 08:02:00 EET | Tiedote
Jouluna suomalaisten pöydät notkuvat perinteisistä herkuista kuten laatikoista, kinkusta ja rosollista. Tapaninpäivä on kuitenkin käännekohta, jolloin moni alkaa kaivata uusia makuja ja rennompia tarjoiluja jouluklassikoiden rinnalle. Vaihtelunhalu näkyy selkeämmin erityisesti nuorempien ikäryhmien ostoskoreissa.
S-ryhmän ennuste: sunnuntai 21.12. on joulun alla Prismoissa rauhallisin ostospäivä18.12.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Ruokakaupoissa odotetaan tänäkin vuonna vilskettä joulunaluspäivinä. Kaikkien ketjujen myymälät (Prisma, S-market, Sale, Alepa) palvelevat joulua edeltävinä päivinä laajoilla aukioloajoilla, ja monilla paikkakunnilla tarjolla on myös vuorokauden ympäri auki olevia vaihtoehtoja. Aiempien vuosien perusteella luodun ennusteen pohjalta astetta väljempi ostoshetki Prismassa joulun alla on sunnuntaina 21. joulukuuta.
ABC:n kysely: näin suomalaiset aikovat lähteä tien päälle autolla poikkeuksellisen pitkillä jouluvapailla18.12.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Tänä vuonna joulupyhät osuvat pitkälti arkipäiville ja monen suomalaisen odotetaan pitävän tavallista pidempiä joululomia. ABC:n teettämän yli 1300 vastaajan kyselyn mukaan tämä ei kuitenkaan tule näkymään kovin paljon joulun menoliikenteessä. Samalla selvisi kuinka usein suomalaiset pitävät taukoja joulun ajan liikenteessä, miten mahdollisiin ruuhkiin varaudutaan ja millaisissa paikoissa taukoja halutaan pitää.
Miljoona toimitusta takana – symppis-ruokarobotit kasvattavat kotiinkuljetuksen suosiota10.12.2025 07:45:00 EET | Tiedote
S-kaupat-palvelun ruokarobotit ovat kuljettaneet miljoona ruokatilausta vajaassa kolmessa vuodessa. Suosion kasvu on viimeisen vuoden aikana ollut huimaa: robokuljetusten osuus kaikista ruoan verkkokaupan tilauksista on peräti 20 prosenttia. Robottiyhtiö Starship Technologiesille operointi pohjoisessa on tarjonnut oppia talviolosuhteissa onnistumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
